Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1033

Wątek: Zostać zakapiorem

Mieszany widok

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie Odp: Zostać zakapiorem

Sonka!
    Pan Woj Wojciechowski zapewne jest ekspertem bieszczadzkim. Ale chyba bardziej w sprawach związanych z przyrodą i ochroną środowiska. Ale żeby też w sprawach zakapioryzmu?
    Jako młoda przewodniczka zapytaj może Lucyny. Ona będzie pamiętała artykuły o Jurku. Zwłaszcza te, które ukazały się po jego śmierci:
    JUREK DWA TYSIĘCE

Długo nie docierało do mojej świadomości takie pojęcie jak PRZEMIJANIE. Kiedyś Klicho zmusił mnie do przeczytania pracy Ingardena o relacjach między postawa życiową człowieka a jego odczuciami związanymi z upływem czasu. Chyba całe lata przeżyłem lekceważąc kartki z kalendarzy, fetę związane z "nowym wiekiem" Upływający czas nie stresował mnie i nadal mam poczucie zrównoważonego bilansu jaki odczuwam, kiedy pewne sprawy odchodzą w przeszłość a zdobyta wiedza i poczucie zrozumienia tego, co się wokół nas dzieje pozwalają zachować wewnętrzny spokój. Za http://www.otryt.bieszczady.pl/histo...rek-dwa-tysice

Więcej: http://www.bieszczady.pl/Odchodza_zn...#ixzz2B5IQCEzI

JUREK DWA TYSIĘCY
    ODSZEDŁ BIESZCZADNIK
    18 maja 2005 roku zmarł w Bieszczadach na zawał serca Jerzy Świtalski – JUREK 2000.
    Urodzony w 1939 roku w Sokalu. Wojnę przeżył na Syberii, młodość w Rzeszowie i Sosnowcu, gdzie zostawił żonę i córki. Z początkiem lat 70-tych przyjechał na stałe w Bieszczady. Mieszkał w Rajskiem, Rosochatem, Lutowiskach. Za http://www.bieszczady.pl/Odchodza_zn.....?newsID=4244

JUREK DWA TYSIĘCY
    ODSZEDŁ BIESZCZADNIK

18 maja 2005 roku zmarł w Bieszczadach na zawał serca Jerzy Świtalski - JUREK 2000.
    Urodzony w 1939 roku w Sokalu. Wojnę przeżył na Syberii, młodość w Rzeszowie i Sosnowcu, gdzie zostawił żonę i córki. Z początkiem lat 70-tych przyjechał na stałe w Bieszczady. Mieszkał w Rajskiem, Rosochatem, Lutowiskach. Był kierowcą. Za http://forum.bieszczady.info.pl/show...apiorem/page57

Wielu z nich odeszło ju¿ na niebieskie
    połoniny, ale ciagle wałesaja sie jeszcze takie legendy, jak Lutek Pinczuk ze schroniska na Połoninie
    Wetlinskiej czy Jurek Dwa Tysiecy z Lutowisk. Za http://www.wroclaw4x4.org/mos/index2...do_pdf=1&id=85

Pozdrawiam Ciebie i Lucynę

P.S. Nazywał się Jerzy Świtalski
    Ostatnio edytowane przez bertrand236 ; 02-11-2012 o 17:56 Powód: Dopisałem P.S.
    bertrand236

Bieszczadnik Awatar delux
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    piekła,cieleśnie lubuskie, sercem Teleśnica i Terka .

Obawiam się jednak że to Sonka ma rację...artykuły nie są żadną wyrocznią w tej sprawie....
    Tak być nie może,bo tak być musi...

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez bertrand236 Zobacz posta
    ...JUREK DWA TYSIĘCY..Mieszkał w Rajskiem, Rosochatem, Lutowiskach. Był kierowcą. ...Wielu z nich odeszło ju¿ na niebieskie
    połoniny, ale ciagle wałesaja sie jeszcze takie legendy..
    Ludzie o kim i o czym Wy tu tak dyskutujecie...Czy dla Was owi "obij boki " uciekający od odpowiedzialności życiowej.. drobne pijaczki, są symbolem Bieszczadów?Tak się zachwycacie tym? ...proszę bardzo jest jeszcze wiele miejsca i możecie kontynuować ich "życie" w Bieszczadach.Może kiedyś pan P was umieści w "kapliczce" i przeniesie wasz grób na wspólne wydzielone miejsce.

Który zaczyna pierwszy ? Może się nazwać 3000 tysięcy Już kiedyś pisałem "czy idolem Bieszczadów jest zakapior"? ...niee to jest element pana P ..który na "siłę " robi interes i "wodę z mózgu"... to jest żenujące.
    Ilu ludzi jest zasłużonych dla tego regionu ...a wynosicie na piedestały drobnych pijaczków.Śmiech mnie bierze ,jak czytam te wywody .."czy tysięcy , czy tysiące "
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik Awatar delux
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    piekła,cieleśnie lubuskie, sercem Teleśnica i Terka .

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    Ludzie o kim i o czym Wy tu tak dyskutujecie...Czy dla Was owi "obij boki " uciekający od odpowiedzialności życiowej.. drobne pijaczki, są symbolem Bieszczadów?Tak się zachwycacie tym? ...proszę bardzo jest jeszcze wiele miejsca i możecie kontynuować ich "życie" w Bieszczadach.Może kiedyś pan P was umieści w "kapliczce" i przeniesie wasz grób na wspólne wydzielone miejsce.

Który zaczyna pierwszy ? Może się nazwać 3000 tysięcy Już kiedyś pisałem "czy idolem Bieszczadów jest zakapior"? ...niee to jest element pana P ..który na "siłę " robi interes i "wodę z mózgu"... to jest żenujące.
    Ilu ludzi jest zasłużonych dla tego regionu ...a wynosicie na piedestały drobnych pijaczków.Śmiech mnie bierze ,jak czytam te wywody .."czy tysięcy , czy tysiące "
    Dla jednych obi boki,drobni pijaczkowie itd...dla drugich.... konkretni ludzie, znajomi i,przyjaciele z którymi nieraz dzieliło się kawałkiem chleba i....kieliszkiem wódki i którzy na ZAWSZE weszli do legendy tych gór czy to się komuś podoba czy nie....i jeszcze jedno-trzeba być kimś, nawet jesli dla wielu jest się niczym, żeby na tą kapliczkę trafić, nie każdy może,choć wielu by chciało....nawet jeśli się do tego nie przyznają...
    Tak być nie może,bo tak być musi...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 8 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 8 gości)