Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 84

Wątek: 6 dni w Gorganach 2012

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Domyślnie Odp: 6 dni w Gorganach 2012

> Jak dojechać transportem publicznym z Lwowa do Osmołody? We Lwowie będę ok. południa, może o 13:00. Do IF jest pociąg o 15:57 gdzie dotrę na 18:45. I co dalej?

Ze Stanisławowa trzeba dotrzeć do Kałusza. Stamtąd jeżdżą "kursowe" marszrutki do Osmołody. Ostatni oficjalny kurs był ok godz. 14:30. Wieczorem nic oficjalnego nie jeździło, można wynająć jakąś Ładę na miejscu.

> W Osmołodzie czytam, iż jest fajny magazin więc z prowiantem nie powinno być problemy, z noclegiem pewnie też, potwierdzacie?

Zakupy możliwe o każdej porze, choć wybór skromny. Standardowe spanie to Wiktor, czyli "Arnika", domek ojca Wiktora, pole namiotowe obok Arniki lub pole biwakowe publiczne. Lub inny kawałek płaskiego terenu:) U Wiktora w Arnice można też smacznie zjeść. Wyboru nie ma, bo je sie to, co akurat dzisiaj gotowali, ale gotowali smacznie.

>Dalej chcemy pójść czerwonym szlakiem na Sywulię by zejść w Rafajłowej. Biwak na przełęczy Borewka, jest tam woda?

Tak, woda jest w odległości rzutu kamieniem.

> Mi jeden nocleg wypadnie pewnie też przed Igrowcem (idę z żoną, a ona wolno chodzi). Na mapie mam zaznaczoną wiatę w pobliżu miejsca o nazwie Załomy (ok. 1500m). Ma tam być poza wiatą także oczko wodne ale czy jest woda zdatna do picia i da się tam spać choćby w namiocie?

To jest tzw. chatka pod Matachowem. Woda do picia w pobliżu jest. A to chatka i jej wnętrze:

IMG_5476.JPG . IMG_5483.JPG

> Ostatni nocleg w Gorganach przewiduję na przełęczy tuż za Małą Sywulią. Są tam zaznaczone ruiny jakiegoś schroniska. I to samo pytanie o warunki biwakowe, wodę itd.

Ruiny to Połonina Bystra, łącząca się z Połoniną Ruszczyna. Miejsce piękne, ale bywa zaśmiecone. W sezonie zawsze spotkasz tu kilka namiotów. Ale zmieści się kilkaset, więc tłoku nie ma. Dobra woda poniżej ruin schroniska.

> Zejście do Rafajłowej nie powinno sprawić już problemu ale jeśli znacie jakieś to napiszcie. Może odpuszczę nocleg koło ruin i zejdę niżej, są tam po drodze jakieś bacówki, może przy nich?

Do Rafajłowej zejdziesz spokojnie, choćbyś spał do południa. A to miejsce koło ruin.
    IMG_6805.JPG

> Inna opcja jest dojazd do Starej Huty, jak tam dotrzeć z IF? Ten wariant rozważam ze względu na dostępność wody w rej. przełęczy Kuzmienieckiej i ewentualnego tam noclegu. Chodzi głównie o sposób dojazdu do tej Starej Huty.

W Starej Hucie nie byłem. Może w tym roku nadrobię zaległości:)?

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2011

Pięknie ci dziękuję, te info na pewno się przyda. Niestety przeliczyłem dni wyjazdu i okazuje się, że muszę z czegoś zrezygnować i prawdopodobnie będzie to właśnie ten odcinek Gorganów, szkoda bo fajne miejsce i zależało mi na nim bo w Gorganach nigdy nie byłem.

Innym (awaryjnym) wariantem liźnięcia Gorganów było przejście doliną Czarnej Cisy na przełęcz Okole (nocleg) i dalej na Wielką Bratkowską. Właśnie z racji małej ilości dni poświęconych dla Gorganów wariantem jest zejście przez Czarna Klewę do Czarnej Cisy (Jasiny). I tu pytanie, jak wygląda odcinek W. Bratkowska=>Czarna Klewa=>Czarna Cisa? Jakąś wodę na grzbiecie spotkam w dogodnym miejscu na biwak, trudności orientacyjne (bo wg mapy jest to odcinek nieoznakowany)?

Kronikarz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2015
    Awatar coshoo
    Na forum od
    09.2004

Cytat Zamieszczone przez Arni Zobacz posta
    "...przejście doliną Czarnej Cisy na przełęcz Okole (nocleg)..."
    Długa i monotonna droga doliną.

Cytat Zamieszczone przez Arni Zobacz posta
    I tu pytanie, jak wygląda odcinek W. Bratkowska=>Czarna Klewa=>Czarna Cisa? Jakąś wodę na grzbiecie spotkam w dogodnym miejscu na biwak, trudności orientacyjne (bo wg mapy jest to odcinek nieoznakowany)?
    Z Bratkowskiej przez Czarną Klewę szedłem 10 lat temu więc świeżych informacji nie mam ale napiszę co pamiętam. Spaliśmy za Bratkowską Małą (idąc od Bratkowskiej) na samym grzbiecie:

Zaraz obok było źródełko. Im dalej w stronę Czarnej Klewy tym więcej kosówki aż w końcu było niezłe przedzieranie. Być może coś się zmieniło i wycięto ścieżkę ale nie liczyłbym na to bardzo. O zejściu do Czarnej Cisy nic nie napiszę bo nie szedłem.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2011

OK, dzięki. Jako że będę chodził z familią to przedzieranie się na żywca przez kosówę odpada. Ważne info mi podpowiedziałeś, nie zaryzykuję, dzięki.

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Cytat Zamieszczone przez wojteck Zobacz posta
    Trzeba było się zaopatrywać w większe ilości wody czy spokojnie każdego dnia był dostęp do strumienia?
    Bywało, że topiliśmy śnieg. Latem śniegu najczęściej brakuje, strumienie też mogą prowadzić mniej wody, mimo to wydaje mi się, że raz dziennie wodę powinieneś mieć w zasięgu (czasem kosztem zejścia z grzbietu, być może nawet głęboko w dolinę).

Cytat Zamieszczone przez wojteck Zobacz posta
    brr
    ?
    Czterech panów B.

Dzięki. to brr - wysłałem wiadomość i poszła dawa razy

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)