Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 90

Wątek: Rower górski / trekkingowy - jaki kupić?

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Domyślnie Odp: Rower górski / trekkingowy - jaki kupić?

> Skłania mnie do tego również kształt ramy (identyczny jak w posiadanym "Trawersie") oraz kształt kierownicy do której też jestem przyzwyczajona.

No i tego bym się trzymał:)

> A co konkretnie jest zbędne ?

Podam dwa przykłady.
    1. Prądnica w piaście. Ileś tam waży i ileś tam kosztuje. Jeśli jedziesz lasem z prędkością pieszego, przy lampce napędzanej taka prądnicą i tak nic nie zobaczysz. Dodatkowo, nawet, jeśli lampki są wyłączone, prądnica się kręci, wytwarzając dodatkowe opory. Niewielkie, ale jakieś tam. Zamiast niej wolałbym lekką, mocną i znacznie tańszą lampę zasilaną bateriami AA.
    2. Podnóżek swoje waży a stawianie na nim roweru z ciężkimi sakwami, szczególnie na piaskach, żwirach,iłach, innych błotkach grozi upadkiem (roweru oczywiście).

> Napiszę o swoim marzeniu (mam nadzieję, że nie zapeszę, tfu, tfu, tfu przez lewe ramię i odstukać).

Bardzo mi się podoba Twoje marzenie, życzę spełnienia w 150% i jestem przekonany, że życzenie się spełni.
    Piszę o tych 150%, bo w ciągu czterech miesięcy da się zatoczyć kółeczko jeszcze większe, niż opisałaś:)

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Wojtek Pysz Zobacz posta
    > A co konkretnie jest zbędne ?

Podam dwa przykłady.
    1. Prądnica w piaście. Ileś tam waży i ileś tam kosztuje. Jeśli jedziesz lasem z prędkością pieszego, przy lampce napędzanej taka prądnicą i tak nic nie zobaczysz. Dodatkowo, nawet, jeśli lampki są wyłączone, prądnica się kręci, wytwarzając dodatkowe opory. Niewielkie, ale jakieś tam. Zamiast niej wolałbym lekką, mocną i znacznie tańszą lampę zasilaną bateriami AA.
    Tego nie przyuważyłam, faktycznie zbędne obciążenie.
    W obecnym rowerze miałam prądnicę "zewnętrzną" i po prostu ją zdemontowałam.

Może prądnica miała sens te 18 lat temu, ale przy stosowanych obecnie lampkach LED nie trzeba się specjalnie bać o trwałość baterii.

W praktyce jeżdżę wieczorem z czołówką na głowie.

2. Podnóżek swoje waży a stawianie na nim roweru z ciężkimi sakwami, szczególnie na piaskach, żwirach,iłach, innych błotkach grozi upadkiem (roweru oczywiście).
    A to akurat mi się przydaje, bo rowerem jeżdżę również dość często na co dzień po mieście, do sklepu itd.

> Napiszę o swoim marzeniu (mam nadzieję, że nie zapeszę, tfu, tfu, tfu przez lewe ramię i odstukać).

Bardzo mi się podoba Twoje marzenie, życzę spełnienia w 150% i jestem przekonany, że życzenie się spełni.
    Piszę o tych 150%, bo w ciągu czterech miesięcy da się zatoczyć kółeczko jeszcze większe, niż opisałaś:)

Toteż pisałam ze chcę jechać zygzakiem , zahaczając o ciekawsze miejsce tak w odległości 30-40 km w bok od granicy (po obu stronach)

Bieszczadnik Awatar Mamcia DwaChmiele
    Na forum od
    04.2011
    Rodem z
    Rzeszów

1248827350_by_niach.jpg

Po prześledzeniu ofert na Allegro i kilku dalszych konsultacjach z zapalonymi rowerzystami, doszłam do wniosku, że optymalnym rozwiązaniem może się okazać polubienie mojego starego roweru, a właściwie jego ramy i części stałych oraz wymiana osprzętu na taki jaki wskazał Wojtek. Po wizycie u rowerowego magika dam znać na czym stanęło.

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Cytat Zamieszczone przez Mamcia DwaChmiele Zobacz posta
    ... optymalnym rozwiązaniem może się okazać polubienie mojego starego roweru, a właściwie jego ramy i części stałych oraz wymiana osprzętu...
    Taki jest właśnie stan aktualny moich rowerów - z fabrycznego zestawu została rama i może coś jeszcze.
    Niech na początek Twój majster-konsultant oceni, czy stara rama warta jest nowego osprzętu. M.in., czy nie jest za ciężka, czy nadal jest mechanicznie pełnowartościowa, czy bez problemu będzie współpracować ze współczesnymi podzespołami.

Na forum od
    04.2011
    Rodem z
    Rzeszów

Wydaje mi się że znalazłam prawie idealny rower - rama aluminiowa znanej niemieckiej firmy, osprzęt Deore XT/LX, waga roweru 15 kg, cena przekracza mój założony budżet, ale jest akceptowalna. Jedno mnie tylko niepokoi - hamulce tarczowe hydrauliczne. Czy mieliście z nimi do czynienia? Czy sprawdzą się w błotnistym terenie?

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Jedno mnie tylko niepokoi - hamulce tarczowe hydrauliczne. Czy mieliście z nimi do czynienia? Czy sprawdzą się w błotnistym terenie?
    Krótko: nie ma lepszych na deszcze i błota!

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Wydaje mi się że znalazłam prawie idealny rower - rama aluminiowa znanej niemieckiej firmy, osprzęt Deore XT/LX, waga roweru 15 kg, cena przekracza mój założony budżet, ale jest akceptowalna. Jedno mnie tylko niepokoi - hamulce tarczowe hydrauliczne. Czy mieliście z nimi do czynienia? Czy sprawdzą się w błotnistym terenie?
    Pochwal się tym rowerem jeżeli kupisz !

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

..mam takowe -REWELKA !!!!

Na forum od
    04.2011
    Rodem z
    Rzeszów

Dzięki :)
    Czeka mnie jeszcze tylko wizyta w którejś z miejscowych przymierzalni rowerowych i jeśli wielkość roweru będzie pasować, zakupię i pochwalę się.

Na forum od
    04.2011
    Rodem z
    Rzeszów

pochwalę się
    Niniejszym to czynię, oto mój przyszły towarzysz wycieczek: http://allegro.pl/bergamont-deore-hy...429245719.html

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)