Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Czarnohora - nowa mapa

Mieszany widok

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Domyślnie Odp: Czarnohora - nowa mapa

Nie znam miejsca poza otoczeniem jeziorka pod Gutinem, które na przestrzeni ostatnich 10 lat zostałoby tak zdewastowane przez turystów w Czarnohorze. Nie mam zielonego pojęcia, co autorzy mapki mieli na celu znacząc te "pola namiotowe". Trochę szkoda, że ludzie, niby inteligentni i zaawansowani w ochronę gór popełniają takie gafy...

A kosówka wokół jeziorka znika arami co roku. Szkoda.
    Marcin

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Cytat Zamieszczone przez marcins Zobacz posta
    Nie mam zielonego pojęcia, co autorzy mapki mieli na celu znacząc te "pola namiotowe". Trochę szkoda, że ludzie, niby inteligentni i zaawansowani w ochronę gór popełniają takie gafy...
    W przypadku miejsca pod Gutinem to żadna gafa - to jest wyznaczone miejsce do biwakowania. Trudno oczekiwać, żeby Redakcja mapy kierując się jakimś swoim interesem pomijała miejsca tak istotne jak pola namiotowe, ale w przypadku Jez.Niesamowitego trochę chyba zagalopowano się, bo jednak jest różnica poza miejscem prawnie wyznaczonym do biwakowania, a dzikim polem namiotowym.
    No chyba że Redakcja wie coś więcej w tej sprawie niż my.
    Chętnie wysłuchałbym jakiegoś stanowiska w tej sprawie.
    http://www.doczu.pl

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

mape nabylam.... troche kota w worku kupilam bo nie rozwinelam w sklepie i w domu troche sie zdziwilam... bardzo mi sie nie podoba ze jest wylacznie w polskiej wersji jezykowej (albo to tylko ja mam taki wybrakowany egzeplarz???)

mapy np. gorganow czy bieszczad wschodnich byly dwustronne, po polsku i ukrainsku... a tu dupa... juz nie posiedzisz nad nia z miejscowym.. tylko legenda laskawie po ukrainsku, na trzecim miejscu po polskim i angielskim
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    mape nabylam.... troche kota w worku kupilam bo nie rozwinelam w sklepie i w domu troche sie zdziwilam... bardzo mi sie nie podoba ze jest wylacznie w polskiej wersji jezykowej (albo to tylko ja mam taki wybrakowany egzeplarz???)

mapy np. gorganow czy bieszczad wschodnich byly dwustronne, po polsku i ukrainsku... a tu dupa... juz nie posiedzisz nad nia z miejscowym.. tylko legenda laskawie po ukrainsku, na trzecim miejscu po polskim i angielskim
    Mapa "Czarnohory" w wydaniu obecnym jest przeznaczona do sprzedaży w Polsce i jej treść jest przygotowana w języku polskim. Być może w przyszłym roku ukaże się wersja tylko w języku ukraińskim (cyrylicą) - wtedy będziesz mogła nabyć taką mapę i "posiedzisz nad nią z miejscowym" - zależy to tylko i wyłącznie od dystrybutorów mapy na Ukrainie. Na razie będziesz musiała miejscowym przetłumaczyć, chociaż wielu z nich potrafi przeczytać "po polsku". Mapa Bieszczadów Wschodnich miała wersję polsko-ukraińską wydaną na zlecenie pewnego stowarzyszenia, a wersja "handlowa" nie posiadała takiej wersji ze względu na znikome zainteresowanie handlowe takową.
    Mapy Czarnohory i Bieszczadów Wschodnich są bardzo "ciężkie" (zawierają wiele szczegółów na 1 cm kw.) i wersja ukraińska nie zmieściłaby się równocześnie obok polskiej, jak w przypadku "lekkiej" mapy Gorganów.

Pozdrawiam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)