No właśnie, Wysocko czy Wysock? Na moich mapach jest Wysocko, na tablicy przed miejscowością o ile mnie pamięć nie myli stoi Wysock. Gdzie można sprawdzić jak brzmi oficjalna nazwa?
No właśnie, Wysocko czy Wysock? Na moich mapach jest Wysocko, na tablicy przed miejscowością o ile mnie pamięć nie myli stoi Wysock. Gdzie można sprawdzić jak brzmi oficjalna nazwa?
Czterech panów B.
Praworządnie wskażę źródło /jedynie słuszne/ - MSWiA http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/54...?search=262790. A zatem można zapytać właśnie tam.
Aliści zgadnijcie jak oni to ustalają?![]()
Cerkiew, (przy której stoi ta dzwonnica) nie została tu taj zbudowana, lecz była przeniesiona z ...
Toponimia to dziedzina nauki. Urzędowe nadawanie nazw odbywa się na drodze administracyjnej, przy współdziałaniu z naukowym ciałem doradczym, ale też przy osadzeniu tego działania w określonej sytuacji historyczno – politycznej; przykładem może być przywracanie polskiego brzmienia lub charakteru nazwom miejscowości na Ziemiach Odzyskanych. Wiele działo się też w tej dziedzinie przy naszej „pływającej” granicy wschodniej. Dowody nie zawsze trafnego działania w tym zakresie mamy w może niezbyt licznych, ale jednak występujących przypadkach odwołań od podjętych decyzji lub też zmianom we wcześniej nadanych nazwach.
A i jeszcze do Bartka – pewno szybciej będzie w oddziale GUS-u lub dobrej bibliotece sięgnąć po „Wykaz urzędowych nazw miejscowości w Polsce”.
A sama cerkiew wygląda, jak poniżej. Tak naprawdę, wygląda nieco ładniej; tego dnia, gdy robiłem zdjęcie, było ciemno i ponuro.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)