Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Berlingówka

Domyślnie Berlingówka

Czy ktoś może potwierdzić informacje dotyczące Berlingówki i okolic?
    Szczególnie interesuje mnie ten fragment:

Woda jest tu płytka, przy niskim stanie wynurzają się z niej ruiny kaplicy i klasztoru Sióstr Zgromadzenia św. Wincentego ŕ Paolo.
    Nie byłem tam jeszcze, a zbieram różne ciekawostki przed kolejnym wyjazdem. Na forum nie znalazłem w zasadzie nic o Berlingówce.
    Gór, co stoją nigdy nie dogonię... -->

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

Domyślnie Odp: Berlingówka

..w majowym numerze "Bieszczadów" chyba coś było..

Na kwietniowym chyba się zatrzymało. Czytałem i nic mi w temacie w pamięci nie zostało. Tak czy inaczej sprawdzę jeszcze raz w domu. Dzięki.

Edit:
    Faktycznie COŚ było. Poczytam. :)
    Ostatnio edytowane przez tidżej ; 20-06-2011 o 15:46

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Cytat Zamieszczone przez Ostatni_Mohikanin Zobacz posta
    Czy ktoś może potwierdzić informacje dotyczące Berlingówki i okolic?
    Szczególnie interesuje mnie ten fragment:

Nie byłem tam jeszcze, a zbieram różne ciekawostki przed kolejnym wyjazdem. Na forum nie znalazłem w zasadzie nic o Berlingówce.
    ale to chcesz wiedzieć ''coś'' o Berlingówce ? czy ruinach klasztoru Szarytek ?...
    do Rajskiego jeżdżę od 30paru lat...ruin nawet przy b. niskim stanie Sanu nie widziałem...ponoć coś czasem majaczy, raczej mizerne resztki.

Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    ale to chcesz wiedzieć ''coś'' o Berlingówce ? czy ruinach klasztoru Szarytek ?...
    do Rajskiego jeżdżę od 30paru lat...ruin nawet przy b. niskim stanie Sanu nie widziałem...ponoć coś czasem majaczy, raczej mizerne resztki.
    Najbardziej interesowały mnie ruiny klasztoru, które wg kilku źródeł (Pascal, ExpressMap) miały się "wynurzać" z jeziora w częci Rajskiego w okolicy Berlingówki. Dzięki za info. O samej Berlingówce łatwo znaleźć informacje.

We wspomnianych wyżej przez 3kropka "Bieszczadach" jest ciekawy artukuł o Rajskiem i kilka słów o Berlingówce.
    Ostatnio edytowane przez tidżej ; 20-06-2011 o 18:44

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

o Rajskim możesz poczytać na stronie pensjonatu i stowarzyszenia www.rajskigosciniec.pl / w zakładce- przewodnik /. Pewien gość od jakiegoś czasu pisze monografie o Rajskim. Zbiera materiały, tropi różniste wątki...Gosia K. z Rajskiego ma fotki przedwojenne klasztoru i kaplicy. Pewnie czytałeś wątek jak Magurycz ostatnio postawił ruiny kapliczki " Na Skale" ....warto też odwiedzić resztki kamieni po cerkwi, bandycko wysadzonej w 1980 r. ( ! )

Dzięki za podrzucenie strony. Mam nadzieję, że zmieści się w planach, być może z połączeniem z podejściem na Tworylne od tej strony, bo mam jeszcze spory niedosyt...

Bieszczadnik Awatar Konrad783
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    Rzeszów/Kielanówka

Z okazji remontu mostu na Sanie w Rajskim poziom wody tak jak i w całym zalewie jest bardzo niski, ponieważ w koryto rzeki musi wjechać dźwig. Osobiście nie widziałem bo pobłądziłem ale z tego co się dowiedziałem to kapliczka jest obecnie remontowana wiec musi być widoczna.

O przebudowie mostu czytałem na Nowiny24, ale nie wiedziałem, że przy tym obniżono poziom wody. Ciekawe ile musiałby obniżyć się poziom wody, by "wynurzyły się" ruiny klasztoru, skoro nawet tomas pablo przez tyle lat ich nie widział... ? Z jakiegoś powodu napisano chyba o tym fakcie.

Bieszczadnik Awatar komisaRz von Ryba
    Na forum od
    05.2008
    Rodem z
    dziki wschód

kapliczka co na dnie jeziora jest, to obecnie jest remontowana? oj chyba nie ...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów