Czesc Buba,
na wstepie przepraszam ze nie odpowiedzialem na maila.

1. Z Czerwniowcow sa busy do Storozynca i Krasnoilska, przejazd "na wprost", do Krasnoilska jest jakis 40(?) km. Do Storozynca jezdzi tez pociag, ale ma on trase dookola wzgorz i podroz trwa ok3h. Startuje z Czerniowcow ok 8 rano. Stan na sierpien 2011. Pociag chyba konczy trase w Storozyncu, niestety nei jedzie dalej do Berehometu.
2. Do i z Dolisznego Szepotu jezdza busy wg ukladu logistycznego Czerniowce - Storozyniec-Berehomet - Doliszny Szepot. Nie wiem czy z Wyznicy bezposrednio dojedziesz do D.Szepotu.
3. Falkiw - zdecydowanie nic, Doliszny Szepot - pare sklepow, bar (wzdluz drogi na Prz. Szurdyn), co do reszty sie nie wypowiem.
4. Zdecydowanie warto sie wykapac w Szepocie (zwyklym) pod wodospadem "Szepitski Huk" czy jakos tak. Sa tam dwa duze "baseny" przy kolejnych kaskadach. Popularne miejsce odpoczynku miejscowych. Wodospad znajduje sie no nie wiem
kilometr od skrzyzowania w Szepicie w kierunku na Seliatyn.
b/Warto zdecydowanie zajsc w Ruskiej oraz Szepicie zobaczyc nieczynne lokalne przejscia graniczne
c/Totalnym kosmosem jest posterunek pogranicznikow w Ruskiej, jak zjezdzasz z Prz. Szurdyn do Ruskiej, zaraz na samiuskich poczatku przed zabudowaniami. Szlaban, buda po jakims UAZie zagospodarowana
jako posterunek z koza w srodku, obsada 3-4 zolnierzy. Kontrola obowiazkowa, nie da sie przejsc inaczej. Jak pisalem w sprawozdaniu ja gralem tam glupa ze jestem Ukraincem Ale nie sadze byscie mieli tam
jakiekolwiek problemy
d/ Przez Przelecz Falkiwska oraz Przez Przelecz Szurdyn nie powinniscie miec wiekszych problemow ze zlapaniem Lisowoza, mijaly nas parokrotnie. Auta osobowe tez jezdza, ale zazwyczaj zapakowane po korek ludzmi.
e/ W Krasnoilsku warto wstapic na targ, jest masowo uczesczany przez furmanki z konmi, ja chyba widzialem z 10sztuk takowych, mozna sie potem zalapac na przejazdzke. Targ znajduje sie ok 1-2km od skrzyzowania
w Krasnoilsku w kierunku na Lupka-Frumoasy(w kierunku Falkiw)
f/ w Storozyncu w centrum, na ostryyyym zjezdzie jest smaczny bar, nam podali o godz 8 ziemniaczki z sosem, dobre miesko i surowke, plus kwas. Zaplacilismy z 13UAH jezeli dobrze pamietam
g/ w Siole Czudej ( Чудей) jest po prawej stronie jadac w kierunku Krasnoilska na lekkim wzgorzu w miare dobrze zachowany Kirkut z pieknymi plytami nagrobnymi
h/w Seliatynie na skrzyzowaniu jest wielki postkomunistyczny bar z koza w srodku, klimat ze hej....
i/w Krasnoilsku jest sanatorium leczenia suchot
j/na obrzezach Krasnoilska w kierunku na Lupka Frumoasy po prawej stronie jest uzdrowiskowe zrodelko z woda o smaku zgnilych jaj
k/w Lupka-Frumoasy jest jakis osrodek wypoczynkowy
l/Pomiedzy Falkiwem a Dolisznym Szepotem wzdluz drogi jest ustawione co najmniej 5 wiat gdzie sobie mozna odpoczac, ale do spania sie niestety nie nadaja(za male i ksztalt nie ten)

Zdjecia z tego rejonu moje:
https://picasaweb.google.com/1183232...zny2527082011#

oraz kolegi z ktorym tam jechalismy, Tarasa:
https://picasaweb.google.com/1175038...512128/MGqLkE#