Nowe fotki ? Proszę bardzo, ale nie będzie tak prosto.
Od pewnego czasu coś mi się tak popiepszyło w głowie tak że, gdy chcę poznać dane miejsce to szukam czegoś więcej niż przewodnikowy rys historyczny.
Tak, tak, jakoś się tak utarło , ze jak otworzysz przewodnik i odszukasz interesująca cię miejscowość to wyskakuje od razu mnóstwo wiadomości sprzed setek lat. Wiadomości na pewno ciekawych, ale najczęściej nie mających odniesienia do tego co jest bieżącą rzeczywistością.
Dobromil jest nasączony informacjami historycznymi niczym gąbka wyciągnięta z wody.
Ale dzisiaj spójrzmy na ludzi mieszkających tam; jak żyją , jak dzisiaj wyglądają , o czym rozmawiają w niedzielne popołudnie
.
hm13C_8068.jpg
Czy mieszkając w tym dziwnym zakątku, skąd tak blisko, a tak daleko odbiegają od tego co obserwujemy codziennie na ulicach naszych miast ?
No pewnie, że w polskich warunkach trudno spotkać szutrową drogę po której porusza się taki pojazd. (dla ułatwienia dodam, że nie jechał na zlot pojazdów zabytkowych)
.
hm13C_8087.jpg
.
ale powszechny jest też rower , jako środek lokomocji. Tu mamy obrazem mężczyzny który zrobił zakupy i wiezie je do domu.
Co w tym interesującego ?
Dla mnie jest to przykład jak wspaniale sobie radzą ci ludzie w trudnej ekonomicznej rzeczywistości w jakiej im przyszło żyć.
I bardzo ważna sprawa, której nie umiem ująć fotografią to to że ten poziom materialny nie obniża ich duchowości, a wręcz przeciwnie.
.
hm13C_8073.jpg.
.
Obserwacja życia nie zamyka się tylko na życiu. Bogdan64 pytał m.in o cmentarz :
Będąc na cmentarzu , miałem (mieliśmy) okazję zaobserwować uroczysty pogrzeb. Jakże interesujące jest podglądanie różnic kulturowo-religijno-historycznych.
Te ciężarówki spełniają tutaj rolę karawanów z wieńcami założonymi na lusterkach. Na co dzień służą innym celom.
(i takich obrazków nie znajdziesz w przewodnikach - ale jakże to interesujące)
.
hm13_8062.jpg
.
Nastęny obrazek pokazuje wieńce złożone na przewożonych trumnach, wieńce wykonane w ekstremalnych kolorach
są przykładem pewnych zwyczajów kulturowych.
.
hm13C_8159.jpg
.
a chorągwie pogrzebowe ???
gdzieś to pamiętam z mglistych wspomnień dzieciństwa . Czy to jest jeszcze w Polsce do zobaczenia /
.
hm13C_8155.jpg
.
p.s. następnym razem napisze o zabytkach zgodnie ze zwyczajem przewodnikowym
Zakładki