Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Ukąszenia przez żmiję

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2009

Domyślnie Odp: Ukąszenia przez żmiję

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    ...Rany w żadnym wypadku nie wolno masować, wysysać z niej jadu ustami, nacinać, wycinać, razić prądem, traktować chemią, czy też amputować pokąsanej kończyny!)...
    Najbardziej spodobał mi sie ten fragment (pogrubienie moje).
    Ale tak serio - wiemy już że człowiekowi raczej nic nie powinno się stać. Mnie natomiast martwi mój pies - co w przypadku gdyby jego żmija ugryzła? Waży o wiele mniej niż przeciętny człowiek (teraz ok. 28kg), mniejszy organizm, więc dawka dla człowieka nieszkodliwa dla niego może być groźna. Tym bardziej że najczęściej człowiek dostanie w nogę, a u psa na tej wysokości to już blisko do serca

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Dlugi Zobacz posta
    Najbardziej spodobał mi sie ten fragment (pogrubienie moje).
    Ale tak serio - wiemy już że człowiekowi raczej nic nie powinno się stać. Mnie natomiast martwi mój pies - co w przypadku gdyby jego żmija ugryzła? Waży o wiele mniej niż przeciętny człowiek (teraz ok. 28kg), mniejszy organizm, więc dawka dla człowieka nieszkodliwa dla niego może być groźna. Tym bardziej że najczęściej człowiek dostanie w nogę, a u psa na tej wysokości to już blisko do serca
    Kolega miał kiedyś wypadek, że w jego chałupie w Gorcach żmija ukąsiła mu psa (a właściwie sukę) w nos. Suczka nieduża, wielkości szpica (i trochę podobna). Na szczęście akurat to zauważyli, suczka zaczęła w oczach puchnąć, załadowali ją do samochodu i pędem zajechali do Nowego Targu, gdzie w około godzinę po ugryzieniu już dostała surowicę w lecznicy weterynaryjnej. Gdyby nie to chyba byłaby nie do uratowania. A tak tylko kilka dni przechorowała, potem wyzdrowiała i jeszcze w wieku 12 lat miała szczeniaki.
    Lekarz im mówił, że mają na miejscu surowicę, bo często się zdarzają ukąszenia owiec.

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Cytat Zamieszczone przez Dlugi Zobacz posta
    Mnie natomiast martwi mój pies - co w przypadku gdyby jego żmija ugryzła?
    Z praktyki bieszczadzkiej: jamniki Staszka na Krywem były już kilkakrotnie kąsane przez żmiję. I nic, była opuchlizna, ale za grosz nie straciły animuszu.
    THE DEVIL LOOKS AFTER HIS OWN
    DARK ARTS

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2010
    Rodem z
    Bies

Ciężko powiedzieć dokładnie jak to jest, żmija nie ma całą dobę w pełni załadowanych gruczołów jadowych. Duża dawka jadu zagraża życiu psa, szczególnie o małej masie, lub gdy ukąszenie jest blisko serca lub szyi (uduszenie). Niestety surowica jest bardzo droga, w hurtowni- 550zł! Ale zapewne jak w przypadku psów Tośki, żmije mają niewielką dawkę jadu i pojawia się jedynie opuchlizna, czasem pies to przechoruje- wymioty, zaburzenia równowagi. Lub było to tylko użądlenie przez owady, tak też może być

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)