Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Turystyczne aplikacje na smartfona

Mieszany widok

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Domyślnie Odp: Turystyczne aplikacje na smartfona

Chciałbym zapytać o Wasze doświadczenia i rekomendacje w kwestii nawigacji samochodowej.

Niegdyś używałem pożyczonego palmtopa z wgraną Automapą, co w pełni mnie satysfakcjonowało podczas podróży po Europie, ale nigdy nie zmuszało mnie do wgryzania się w zasady funkcjonowania nawigacji. A wczoraj wgrałem sobie do telefonu Be On Road - aplikacja niby bezpłatna, działa offline, wykorzystuje Open Street Map, po mieście spokojnie daje radę. Poczytałem opinie na różnych forach (hejty i teksty PR-owskie po 49 proc.) i z nich się dopiero dowiedziałem, że prawdopodobnie mam w telefonie triala, który wkrótce zdechnie, chyba że przed śmiercią dam mu trochę pieniędzy

I tu pytanie: jakie wsparcie GPS-owe możecie polecić do podróży samochodowych po Polsce i Europie? Niekoniecznie darmowe, ale przyjazne i niezawodne.

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Cytat Zamieszczone przez Tomek Zobacz posta
    Chciałbym zapytać o Wasze doświadczenia i rekomendacje w kwestii nawigacji samochodowej.
    I tu pytanie: jakie wsparcie GPS-owe możecie polecić do podróży samochodowych po Polsce i Europie? Niekoniecznie darmowe, ale przyjazne i niezawodne.
    Witaj Tomku!. Nie wiem czy chodzi Ci o nawigację GPS tylko w telefonie, czy również w innych urządzeniach. Mogę podzielić się doświadczeniem z posiadanym Oregonem 450. Ratował mnie bardzo skutecznie z różnych opresji w nieznanym terenie, jeżeli chodzi o trasy samochodowe. Dodatkowo bardzo pomocny jest na bieszczadzkich bezdrożach i dobrze sobie radzi z mapami rastrowymi. Jako mapy bazowej używam City Navigator Europe NT 2014.30. Poprzez wcześniejsze zaplanowanie trasy z punktami pośrednimi Oregon dosłownie za rączkę doprowadza mnie do określonego celu podróży. O zmianie kierunku przemieszczania informuje mnie delikatnym piknięciem, a nie powtarzającym się "gadaniem". Jedni mogą to uważać za zaletę inni za wadę. Osobiście jednak uważam to za zaletę. Jeżeli ta informacja ma dla Ciebie jakieś znaczenie, to daj znać a chętnie podam więcej szczegółów.

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Cytat Zamieszczone przez zbyszek1509 Zobacz posta
    Mogę podzielić się doświadczeniem z posiadanym Oregonem 450. Ratował mnie bardzo skutecznie z różnych opresji w nieznanym terenie, jeżeli chodzi o trasy samochodowe. Dodatkowo bardzo pomocny jest na bieszczadzkich bezdrożach i dobrze sobie radzi z mapami rastrowymi. Jako mapy bazowej używam City Navigator Europe NT 2014.30.
    Potwierdzam opinię Zbyszka, że (Garmin) Oregon to doskonałe urządzenie nawigacyjne.
    Tyle, że jeśli ktoś miałby go kupić tylko do używania w samochodzie, byłby to kosztowny luksus. Nowy Oregon to ponad 1000zł! Plus City Navigator Europe NT - ponad 350zł.

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Cytat Zamieszczone przez Tomek Zobacz posta
    Niegdyś używałem pożyczonego palmtopa z wgraną Automapą, co w pełni mnie satysfakcjonowało podczas podróży po Europie, ale nigdy nie zmuszało mnie do wgryzania się w zasady funkcjonowania nawigacji.
    Może za trzecim razem uda mi się odpowiedzieć wprost na temat
    Myślę, że AutoMapa będzie Cię nadal satysfakcjonowała. Działa obecnie na większości smatfonów, palmopów, ajfonów i innych fonów. Niektóre z nich można kupić od czasu do czasu za złotówkę przy przedłużaniu umowy z operatorem.
    Zaletą AutoMapy przy okazjonalnych wyjazdach jest możliwość niedrogiego wykupienia licencji na kilka dni lub miesiąc. Nałogowi wędrowcy samochodowi mogą oczywiście kupić także na dłuższy okres.
    Względem prowadzenia do celu - robi to bardzo dobrze. Ma też częste aktualizacje. A odrobinę nieufności i zdrowego rozsądku (np. nie wjeżdżać do rzeki, nawet gdy K.Hołowczyc łagodnym głosem zaleca) zawsze trzeba mieć.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)