Strona 216 z 261 PierwszyPierwszy ... 116 166 206 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 226 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2,151 do 2,160 z 2609

Wątek: Znasz Bieszczady? Detale

Debiutant Roku 2015 Awatar tolek banan
    Na forum od
    07.2012
    Rodem z
    POZNAŃ

Domyślnie Odp: Znasz Bieszczady? Detale

Zgadza się DSCF2539.jpg

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Taki detalik:
    detal70.jpg
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Cytat Zamieszczone przez sir Bazyl Zobacz posta
    Taki detalik:
    detal70.jpg
    W tej miejscowości z detalem ze zdjęcia, w 1957 roku zostało uruchomione stałe kino wiejskie IV kategori - "Krokus". Obiekt, w którym się znajdowało nazywany był "pałacem pod blachą". Po likwidacji kina, budynek zaadaptowano na schronisko turystyczne.
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

To w tej miejscowości:
    detal71.jpg
    za przejazdem kolejowym, 15 metrów od drogi głównej.

Bieszczadnik Awatar creamcheese
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    Lublin

Znaczy się w Komańczy...gdzieś koło cmentarza?
    Ostatnio edytowane przez creamcheese ; 15-10-2014 o 18:58

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Cytat Zamieszczone przez creamcheese Zobacz posta
    Znaczy się w Komańczy...gdzieś koło cmentarza?
    Tak, właśnie tam, stoi mniej więcej 15-20 metrów od drogi i jest z niej widoczna.

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

O cholera, mogłam strzelać. Ta zagadka trochę zajęła mi głowę, mimo, że nic nie pisałam. W pierwszej kolejności przyszła mi na myśl właśnie Komańcza. Dlaczego Komańcza? Ano dlatego, że wiem, że w Komańczy jest jakaś kapliczka w lesie, której o dziwo nigdy nie widziałam. Poszukałam w necie, internet nie zna takiej kapliczki. Gdy pojawiła się podpowiedź ze wzmianką o schronisku, otworzyłam książkę jaką nabyłam tego samego dnia -autorstwa mistrza Edwarda Moskały pt. "Schroniska PTTK w Karpatach Polskich" -kniga pokaźna, 500 stron liczy. Przeczytałam historię schroniska w Komańczy zanim jeszcze zostało schroniskiem -piętrowa willa wybudowana w 1933-34 roku -jest rycina i wyglądem zupełnie odbiega od obecnego schroniska. Ani słowa o kinie a przecież mistrz takiej informacji by nie pominął -pomyślałam. Więc myślami przerzuciłam się na.. Lutowiska. Ale kino w Lutowiskach w 57 roku?! Też jakiś absurd.

Dziś mam dzień sentymentalny. Przeczytałam swój pamiętnik, który pisałam w tych okolicach, niejedna łezka wzruszenia i niesamowite wspomnienia. Teraz to zdjęcie na forum na Komańczę z torowiska na niebieskim. Szalenie uwielbiam Komańczę i te tereny...
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Cytat Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
    ... Teraz to zdjęcie na forum na Komańczę z torowiska na niebieskim. Szalenie uwielbiam Komańczę i te tereny...
    Jimi, to zdjęcie kapliczki też jest zrobione z tego samego miejsca, co prawda jest to spore przybliżenie ale też ją widać "gołym okiem" :) A jak się dojeżdża od Radoszyc do Komańczy to prawie się do niej wjeżdża, na szczęście wiraż szosy ratuje ją od staranowania przez samochody.

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

Czyli to są jakieś jaja. Nawet miałam krawcową na końcu Komańczy (kierunek na Jawornik i Radoszyce), która szyła mi sukienkę (wspaniała krawcowa! sukienka wyszła najładniejsza niż dziewczyn, które szyły w wielkich miastach a szyłyśmy z tego samego materiału) i chodziłam do niej na piechotę i wcale kapliczki nie widziałam :D Ostatnimi porywami zimy nawet łaziłam tymi górkami i lasami co widać na zdjęciu i mocno skupiłam się na odcinku właśnie jak zejść z tego stromego zbocza na tory przy głównej i szłam tak sporo tym odcinkiem wzdłuż nie widząc żadnej możliwości zejścia (próby schodzenia okazywały się fiaskiem gdyż było ślisko), więc tak szłam mniej więcej od schroniska (a właściwie od samotnego domu na górce nad schroniskiem na odkrytej łące) do dworca pkp i też nie widziałam -trzeba być mną :D
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Cytat Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
    ... Gdy pojawiła się podpowiedź ze wzmianką o schronisku, otworzyłam książkę jaką nabyłam tego samego dnia -autorstwa mistrza Edwarda Moskały pt. "Schroniska PTTK w Karpatach Polskich" -kniga pokaźna, 500 stron liczy. Przeczytałam historię schroniska w Komańczy zanim jeszcze zostało schroniskiem -piętrowa willa wybudowana w 1933-34 roku -jest rycina i wyglądem zupełnie odbiega od obecnego schroniska. Ani słowa o kinie a przecież mistrz takiej informacji by nie pominął -pomyślałam. (...)
    To kino mieściło się w ówczesnym Domu Ludowym i po jego likwidacji obiekt wydzierżawiono na schronisko studenckie, więc nie było związane z PTTK. Informacje, które podaję pochodzą z książki "Historia, kultura i tradycja w 500-letniej Komańczy".

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)