Pokaż wyniki od 1 do 10 z 186

Wątek: Skitury w Bieszczadach

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Skitury w Bieszczadach

Cytat Zamieszczone przez mercun Zobacz posta
    Szkoda, że się wypad nie całkiem udał. Podobno na górze wiało nawet 120 km/godz czyli jakieś 33 m/sek. To faktycznie trudno ustać.
    Nigdy nie myślałem o Dwerniku Kamieniu jako celu skiturowym. No może na wyjście tak ale zjazd - którędy? Od samej góry kawałek jest w porządku, dół też , gorszy jest środek na tym ostrym, wąskim podejściu. Chyba żeby ten odcinek jakoś objechać ale tylko przy ustabilizowanej , sporej ( metrowej ?) pokrywie śnieżnej.
    Wiosna puka głośno do drzwi i trochę się obawiam, że firn może być tylko na większych płatach a nie na pokrywie ciągłej. Najgorszy będzie opad deszczu i brak temperatur minusowych w nocy. Co prawda dzisiaj dopadało górą 10 cm
    świeżego ale niestety mokrego śniegu a taki pod nartą sprawia się paskudnie.
    Ale zdjęcia i tak wyszły - atrament na niebie pierwsza klasa
    Myślałem zjechać mniej więcej do przełęczy 825 (między D-K a Jawornikiem) objeżdżając od zachodu drugi, południowy wierzchołek D-K. Dość po płaskim, ale teoretycznie się da (mapa i poziomice nie kłamią). Las nie jest przeszkodą. Tam jest teren poza PN.
    Jeszcze nart nie chowam, bo jak pokazują wieloletnie doświadczenia pogodowe, w marcu, koło połowy potrafi przywalić nieźle śniegiem. Co mi szkodzi poczekać miesiąc ;-) A na granicznym to do końca marca to na pewno.
    Co do wiatru, to nawet na Babiej Górze, gdzie (prawie) zawsze wieje, takiego wiatru nie doświadczyłem.

Debiutant Roku 2018
    Awatar mercun
    Na forum od
    11.2016
    Rodem z
    daleko i blisko....

Domyślnie Odp: Skitury w Bieszczadach

Cytat Zamieszczone przez uszatek_mis Zobacz posta
    Myślałem zjechać mniej więcej do przełęczy 825 (między D-K a Jawornikiem) objeżdżając od zachodu drugi, południowy wierzchołek D-K. Dość po płaskim, ale teoretycznie się da (mapa i poziomice nie kłamią). Las nie jest przeszkodą. Tam jest teren poza PN.
    Muszę to prześledzić z mapą w wolnej chwili a w bezśnieżnym czasie przejść z buta. Lubię wiedzieć co czyha za rogiem
    Jeszcze nart nie chowam, bo jak pokazują wieloletnie doświadczenia pogodowe, w marcu, koło połowy potrafi przywalić nieźle śniegiem. Co mi szkodzi poczekać miesiąc ;-) A na granicznym to do końca marca to na pewno.
    Ja też nart nie chowam przez cały rok aby mieć je pod ręką i w razie czego wsadzić szybko pod buta. Tu i ówdzie w prognozach pojawia się nieśmiałe ochłodzenie w okolicach 10 marca ale na krótko. Więcej jest w prognozach opadów i temperatur plusowych ze wskazaniem anomalii temperaturowych na wschodzie Polski - niestety odchył na plus.
    Co do wiatru, to nawet na Babiej Górze, gdzie (prawie) zawsze wieje, takiego wiatru nie doświadczyłem.
    Z moich doświadczeń - na Królowej Niepogód wieje mocno raz na 10 wejść. Nie zdarzyło mi się jednak abym nie ustał, raz mi tylko kanapkę wywiało - pewnie lis miał radochę ( to taki miejscowy rudy rezydent ).
    Natomiast na wysokości Suchych Czub w Tatrach , przy nartach przytroczonych na husarza , trafiło mnie załamanie pogody z huraganowym wiatrem, który mało nie zdmuchnął mnie z grani. Przez ponad pół godziny leżałem plackiem z czekanem wbitym w skały. Nie wiem ile tego było ale oddychać nie szło. Sama radość
    Z Babią jest ostatnio ten problem, że nie ma śniegu w ilości odpowiedniej do turowania czyli jakieś pół metra ponad kosówkę. Ale jak widać
    problem jest i w Bieszczadach bo jak na koniec lutego to jego ilość jest de facto znikoma.
    Ale cóż - In God We Trust ( cała reszta płaci gotówką). Może nie całkiem na temat ale miejmy nadzieję na jakiś rozsądny przebieg pogody.
    I jeszcze udane tury.
    To najkrajšie na svete nie sú veci, ale chvíle, okamihy, nezachytiteľné sekundy – Karel Čapek

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)