Cytat Zamieszczone przez piters Zobacz posta
Miałem zamiar coś napisać, ale nie śpieszyło mi się, bo wątek o szańcu padł niemal na starcie więc na tej podstawie trudno było wnioskować, że ktoś się tymi tematami interesuje
No bo to tak czasami właśnie jest - głupio napisać pod konkretnym i "treściwym" postem - np "o jak fajnie!"
Ścieżka historyczna leży wzdłuż niebieskiego szlaku, dlatego zbędne było jej osobne oznakowanie farbą. Ma długość ok. 500 m i składa się z 11 przystanków - w tym trzech przystanków "dużych" i ośmiu mniejszych tablic. W obrębie szańca umieściliśmy tylko małe tablice, które nie są bardzo inwazyjne w stosunku do historycznej materii (było to zaaprobowane na spotkaniu z p. Łukaszem Dzikiem Delegatury WUOZ w Krośnie). (...)Generalnie tablice są umieszczone dość gęsto, co nie przeszkadza o tyle, że odcinek ten jest dość stromy i część turystów i tak pokonuje go wolno.
No właśnie. To ja taki mały kamyczek na tę ścieżkę wrzucę... Generalnie jestem zagorzałą przeciwniczką "tablicowania" lasu, pól, gór itp. Uważam, że - przy dzisiejszych możliwościach - wszystko można znaleźć i doczytać w internecie, choć...przyznaję równocześnie, że sama wielokrotnie z takich tablic jednak dowiedziałam się różnych ciekawych rzeczy. Stąd właśnie odczuwam taki mały dyskomfort związany z tą informacją - z jednej strony "o jak fajnie", że dzięki pasjonatom dowiadujemy się takich rzeczy, a z drugiej - czy nie wystarczyłaby jedna większa tablica zamiast szpikowania lasu?
Osoby dzięki których zaangażowaniu i pomocy ścieżka powstała są wymienione w stopce tablicy nr 11. Pozwolę sobie je tutaj ponownie wymienić: Michał Filipowicz i Krzysztof Sojka (niezależni odkrywcy szańca), Krzysztof Bajrasz - szperając w śródłach dotarł do wzmianki pozwalającej na jego datowanie, Krzysztof Wielgus - konsultant kwestii fortyfikacyjnych, Roman Zajaczkowski oraz pracownicy Nadleśnictwa Cisna, a także moja skromna osoba.
Pomimo moich "uwag technicznych" gratuluję wszystkim - pasji, chęci i realizacji pomysłu.