A jednak marzenia potrafią się spełnić ....?
Ledwie 7 lat minęło od założenia tego wątku , gdzie wyraziłem chęć dotarcia do źródeł rzeczki Strwiąż. Wówczas się nie udało , trzeba być cierpliwym.
Marcowy poranek na parkingu w Ustrzykach Dolnych. Jadąc od Sanoka pierwsza główniejsza w lewo i tam już jest dolinka którą płynie Strwiąż
.
hm19.1160261.jpg
.
Jak wszystkim wiadomo ( m.in z tego wątku) jest do jedyna rzeka w Polsce która odprowadza swe wody do Morza Czarnego poprzez zlewnię rzeki Dniest (Ukraina)
Zostawiamy samochód na parkingu i przeskakujemy mosteczkiem przez Strwiąź , bo tak prowadzi ścieżka oznaczona kwadracikami biało-czerwonymi.
Ścieżka ma nas doprowadzić do źródeł tej rzeczki , a twórcy tej ścieżki postarali się aby była zgodna z normami bieszczadzkimi i miała schodki
Spływająca po wczorajszym deszczu woda na sporych odcinkach zrobiła sobie z nich koryto , które nijak nie nadawało się do wchodzenia
.
hm19.1160263.jpg
.
ale, ale , po stromym podejściu między ogródkami działkowymi wychodzi się na grzbiet z miejscem widokowym.
I tu pojawiły się same plusy dla twórców tej ścieżki
- po pierwsze - wycięte zostały krzaczory zasłaniające widok
- postawione zostały dwa stoliki z ławeczkami gdzie mogliśmy spożyć drugie śniadanie z ładnym lanszaftem
hm19.1160266.jpg
...
Nie zaprzeczę, śniadanko w takich okolicznościach smakuje wyśmienicie.
A tak prywatnie to zaskoczyło mnie że Dolne Ustrzyki są tak ładnie położone, jakoś z pozycji kierowcy przesuwającego się po tym miasteczku tego nie zauważyłem
Gdy ścieżka wzniosła się na grań Małego Króla trasa przebiegała łagodnie, więc najmłodszy uczestnik wyprawy (o dziwo właśnie 7-mi letni) był zainteresowany innymi szczegółami przyrody
..hm19.1160269.jpg
przeganiając m.in motyla którego pokazywał Bazyl w swojej ostatniej relacji
.
hm19.1160315.jpg...
..
Traska po wspięciu się na grzbiet Małego Króla przebiega łagodnie kusząc widokami w stronę Ustianowej i Stefkowej
.
hm19.1160288.jpg
...
ale jest też przecinka w stronę północną gdzie kiedyś był wyciąg narciarski
...
hm19.1160278.jpg

Odpowiedz z cytatem