Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
Z bliżej mi nieznanych powodów zrobiła się z tego plaga w całej Polsce. Zbierałem tego w ogrodzie po 50 - 60 szt dziennie i poddałem się: kupiłem chemię. Kiedyś w lesie po deszczu spotykałem 2 - 3, teraz dziesiątki..
Od paru lat u mnie też są, przez to zrezygnowałem całkowicie z grządek przydomowych - małe szanse były na jakiekolwiek plony.
Chemię stosowałem, ale jak poprzedni czworonożny przyjaciel otruł się (właściwie to na spacerze na polach po opryskach, ale niebieskie granulki są szkodliwe na czworonogów również), teraz nie stosuję, tylko wieczorem wychodząc na działkę trzeba patrzeć pod nogi. Nie zbieram tego, nie posypuję solą - syzyfowa robota...

Cytat Zamieszczone przez Wojtek Pysz Zobacz posta
...Tylko z dziupli miedzy korzeniami sterczy jakiś kawałek niebieskiego kabla. Skąd tu kabel? Chciałem go podnieść kijkiem i obejrzeć, ale kabel się poruszył. Dalsza część kabla była znacznie grubsza i zakończona na końcu głową. Głowa odwróciła się w moją stronę, popatrzyła bez większego zainteresowania i wraz z resztą schowała się w jamie między korzeniami. To drzewo miało już swojego mieszkańca, więc poszedłem pod kolejne. To kolejne stało tuż nad płynącą przez wieś rzeczką Zawoja.
Frapuje mnie ten niebieski kabel, na myśl przychodzi padalec turkusowy, ale on aż tak niebieski nie jest...?

Cytat Zamieszczone przez tadeks Zobacz posta
Być może są to słupki przygotowane na "Festiwal Pustelnika", to pod koniec sierpnia. Trasy umieszczone na ich mapkach przebiegają m.in. po granicy między przełęczami Regetowską a Beskidek .
https://festiwalpustelnika.pl/

Kłóci mi się to z tą farbą, tak działają geodeci

Cytat Zamieszczone przez Wojtek Pysz Zobacz posta
... Przy niektórych widać pryśnięte na ziemi pomarańczowe kreski, czyli ktoś dokładnie wyznaczał lokalizację słupków. Będą podmieniać kamienne na drewniane???