Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Paralotnia w Bieszczadach

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Paralotnia w Bieszczadach

Cytat Zamieszczone przez Anyczka20 Zobacz posta
    QSQS..ale kto sie denerwuje...ja przecież bardzo spokojny człowiek jestem. I tak się składa, ze jeśli chodzi o paralotniarstwo to akurat w tej kwestii jestem za
    Bądz moim przewodnikiem :))

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez QSQS Zobacz posta
    chyba musze Cię zmartwić...

Juz prawie od roku prawo lotnicze nie zabrania korzystania z przestrzeni powietrznej nad parkami , ale dotyczy to tylko urządzeń latających bezsilnikowych. Ktoś mądry zniósł bezsasadny przepis ustalony z powodu nieznajomości tematu. Przeszkodą tylko dla paralotniarzy jest w tej chwili brak odpowiedniego miejsca do startu których jest masa na połoninach. np.. taka wygnieciona łąka przez turystów.. i po sprawie.. w zasadzie nic nie trzeba robić wszystko jest gotowe.. w przeciwienstwie do innych dyscyplin które chcialo by sie uprawiać w parku..
    No to ja swoim zwyczajem przestałam rozumiec o co Ci chodzi. Czuje się jak w zabawie w ciuciubabkę? Napisz jasno czego od nas chcesz. Dyskusji? Klientów? Mocy decyzyjnej to my raczej nie mamy chociaż o ile znam życie to forum jest czytane w parku.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 26-12-2006 o 07:32

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    No to ja swoim zwyczajem przestałam rozumiec o co Ci chodzi. Czuje się jak w zabawie w ciuciubabkę? Napisz jasno czego od nas chcesz. Dyskusji? Klientów? Mocy decyzyjnej to my raczej nie mamy chociaż o ile znam życie to forum jest czytane w parku.
    czego on chce.......????!!!

mysle że chodzio O...

"nieświadomość jest piękna" ale to nie znaczy że sprawiedliwa dla wszystkich..

po prostu chce Was uswiadomić.. poniewaz zakazywanie czegos tylko dla tego że ktos kiedyś gdzieś tam................itd. zmusza do odnajdywania innej drogi i wtedy popełnia się błedy i może zle sie to skonczyć.

nie chdzi o jazde konno ani o narty. tam upadek jest mało bolesny..no i faktycznie mozna pochasac gdzie indziej...

Ja osobiscie nie latam, ale sledze poczynania paralotniarzy w Bieszczadach od 10 lat. Bylem pracownikiem SG w tym czasie , wiele razy pomagałem im w transporcie po bieszczadach. zmieniały sie władze a oni i tak sobie latają.. Ci sami przez cały czas. 30 kg na plecach pod tarnice w zimie w sniegu po pas.. Raczej niezwykli turysci.. i mysle że znają Bieszczady jak nie jeden przewodnik....... a przyroda jest dla nich święta.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

kazdy wie że latanie na paralotni jest zabronione w BPN. tylko nikt racjonalnie nie potrafi odpowiedzieć dlaczego..

Przepis zakazujacy starty z połonin został powielony z regulaminu obowiazujacego w latach 70-80 dotyczacy lotni. chodziło o zniszczenia jakie mogła spowodowac wazaca ok40 kg lotnia .W konstrukcji lotni zastosowane są elementy sztywne z aluminium i wniesienie sprzetu na szczyt wiązało się z duzymi utrudnieniami na szlaku. Często uzywano transportu mech... I to jest argument który zadecydował o wprowadzeniu zakazów. - No i słusznie!!!!!!!!!!!!!!!!!

Paralotnia wazy 8 KG i jest zbudowana z elementów "tekstylnych" tzw miękopłat. Rozłożona na powierzchni ok 30 m kw. daje nacisk na podłoże podczas staru tyle co leżąca reklamóka na trawie....

Ornitolodzy mówią że ptaki się boją....... :))))))))))) - no i słusznie... )))

A jakie ptaki i gdzie ???? :))

pozdrowienia dla wszystkich..

ps.. obecnie w zadnym parku na świecie nie ma zakazów wykonywania lotów na paralotni. Chyba tylko w naszym :((

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Jest zakaz w Tatrach, z powodu specyficznego świstu jaki wydaje spadolot w panikę wpadały kozice,miałem to okazję słyszeć(sam troszkę latałem) i muszę się (niestety) zgodzić z tym tłumaczeniem.
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

hyhy, a jak coś pójdzie nietak (jak pójść powinno) to ze świtem też spadają.... hyhy btw piękny sport!
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Jest zakaz w Tatrach, z powodu specyficznego świstu jaki wydaje spadolot w panikę wpadały kozice,miałem to okazję słyszeć(sam troszkę latałem) i muszę się (niestety) zgodzić z tym tłumaczeniem.
    no i znowu awaria..

w Tatrach od roku nie ma zakazu. ze świstakami To bylo dawno i nie prawda.
    taka sama bajka jak z ptaszkami w bieszczadach.

poprostu trzeba bylo coś napisac itd.. ale czasy się zmienily..........

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Lotnie w Bieszczadach? oki, ale uważaj na migi po stronie naszych przyszłych, jak twierdzą niektórzy, sojuszników w NATO i UE. Byle skrzydełka lotni nie miały kształtu ptaszków drapieżnych )) a ryk motorka nie płoszył zwierzyny. OKI.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

raczej nie namierzą ich bo paralotnie nie maja silników...

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Byłem przekonany, że, zważywszy rozległość terenu, jakim są górki nasze kochane, taka paralotnia posiada silnik...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów