Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Zabiorą "śmigło"?

Mieszany widok

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Zabiorą "śmigło"?

Też jestem za odpłatnoscią. Usługi GOPR powinne być płatne. Wyeliminowałoby to w duzym stopniu beztroskę wielu osób wedrujących po górach. Wątpię jednak czy to nastąpi.
    Nie wyobrażam sobie aby region stawiający na turystykę był pozbawiony pogotowia lotniczego. W jaki sposób ratować ludzi którzy ulegli wypadkowi w górach jak oczekiwanie na przylot wydłuży się o kilkadziesiąt minut. Przecież ani goprowcy, ani ratownicy medyczni nie mówię już o przewodnikach nie mogą podać nawet lekarstwa ratującego życie ludzkie. W ubiegłym roku dwukrotnie pogotowie lotnicze niosło pomoc poszkodowanym z mojej grupy. Raz naruszyłam prawo nielegalnie podając lekarstwo kobiecie która była na skraju śmierci. Sama jestem alergiczką, ugryzienie osy, szerszenia czy zmiji grozi mi śmiercią. Bardzo często ludzie wchodzący ze mną w góry meldują mi, że są alergikami. Niewielu ma przy sobie kwas. Ja akurat posiadam na własny użytek ale nie mogę go podać osobie poszkodowanej. Helikopter dotrze tylko po to aby zabrać ciało. To jest najbardziej szkodliwa i idiotyczna decyzja o której ostatnio słyszałam. Z całego serca życzę pomysłodawcy wypadku w górach. Niech pozna na własnej skórze skutki swojej decyzji.

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    ... Wyeliminowałoby to w duzym stopniu beztroskę wielu osób wedrujących po górach. ...
    Raczej wprowadziło nową formę ubezpieczenia:D Patrzyłem onegdaj na głupiate wyczyny mniemieckich turystów balansujących po pijaku nad urwiskiem. Bawili się setnie. Ale jestem pewien, że polisy na opłacenie ichniego GOPR mieli wykupione. W Alpach ratownicze usługi lotnicze są zazwyczaj płatne i dlatego jest na sprzęt, na domek dla śmigła, na wszystko... Nikt nikomu nic nie zabiera. Obawiam się, że ta decyzja to głównie efekt myślenia a la PRL w urzędach. Wszystkim zarządzać, podejmować trudne decyzje, mieć fabryczną nieomylność itd...
    Pozdrawiam Roztropnych i Nieroztropnych Biesołazów

PS: Pójdę w ślady JarekBartek i też napiszę baśń:D O kraju bez urzędników:D
    Ostatnio edytowane przez Derty ; 24-01-2007 o 16:40
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Stan techniczny bazy jest tragiczny. W zawilgoconych i zagrzybionych budynkach nie da się pracować. Ludziom na głowy lecą kawałki tynku z sufitu
    Przez lata w bazę lotniczą pod Białą Górą w Sanoku nie inwestowano. Teraz nie wiadomo, kiedy rozpocznie się i ile potrwa remont, niewykluczone jednak, że budynki trzeba będzie rozebrać i wybudować nowe.
    Podobno starosta sanocki już znalazł środki na remont, ale na ten czas i tak pogotowie musi się wyprowadzić. Czy decyzja o czasowym przeniesienu bazy nie była konsekwencją braku działań władz lokalnych? Niestety efekty mogą na własnej skórze odczuć turyści i mieszkańcy Bieszczadów a nie lokalni urzędnicy.

Aha - jeżeli opisywany stan techniczny bazy LPR nie jest aż tak tragiczny jak przedstawiają to dziennikarze to proszę o sprostowanie. Był tam kiedyś ktoś z Was?

Pozdrawiam
    Bartek

PS. Cytaty za Wirtualną Polską
    Czterech panów B.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Ruda Śląska

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Też jestem za odpłatnoscią. Usługi GOPR powinne być płatne. Wyeliminowałoby to w duzym stopniu beztroskę wielu osób wedrujących po górach. Wątpię jednak czy to nastąpi.
    Możesz być pewna że nastąpi. Państwo będzie szukało źródeł pieniędzy, a pokrywanie działalności GOPR z ubezpieczeń to krok, który nie dość, że logiczny to raczej bliski. Wstępem do tego jest podniesienie składek ubezpieczeniowych na OC samochodów, gdyż z ubezpieczenia ma być pokrywana część kosztów związanych z leczeniem rannych w wypadakch.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)