Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Relacja z pobytu w Bieszczadach w dn. 9 - 29 września 2007 r.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2004

Domyślnie Odp: Relacja z pobytu w Bieszczadach w dn. 9 - 29 września 2007 r.

[QUOTE=Stały Bywalec;51419]28. września. Dwernik Kamień. Trasa najbardziej błotnista
    .......... Na ścieżce tej niedawno przeprowadzano bardzo intensywną zrywkę i zwózkę ściętych drzew, co obecnie poskutkowało niesamowitym wprost błotem. Brnęliśmy więc pod górę brodząc po gęstej brei, tylko czasami znajdując możliwe do przejścia odcinki wśród rosnących obok drzew.......... /QUOTE]

Błoto nadal niesamowite ,nie byłem w stanie przebrnąć . Zrywka i zwózka trwa nadal .
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

[QUOTE=PiotrekF;51461]
    Cytat Zamieszczone przez Stały Bywalec Zobacz posta
    28. września. Dwernik Kamień. Trasa najbardziej błotnista
    .......... Na ścieżce tej niedawno przeprowadzano bardzo intensywną zrywkę i zwózkę ściętych drzew, co obecnie poskutkowało niesamowitym wprost błotem. Brnęliśmy więc pod górę brodząc po gęstej brei, tylko czasami znajdując możliwe do przejścia odcinki wśród rosnących obok drzew.......... /QUOTE]

Błoto nadal niesamowite ,nie byłem w stanie przebrnąć . Zrywka i zwózka trwa nadal .
    Oj, pudło . Zdjęcie, które zrobiłeś, odnosi się do stokówki Sękowiec - Nasiczne. Nie jest to owa ścieżka, o której piszę powyżej.
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Piotrek, sorry, niewłaściwie skojarzyłem zamieszczone przez Ciebie zdjęcie z Twoim postem. Przecież to jasne, że taaaki wielgaaachny samochód nie wjedzie na stromą i wąską leśną ścieżkę, i że te drzewa ładują nań dopiero po ściągnięciu (zrywce) na stokówkę.

A tak w ogóle, to przyznam się Wam szczerze, iż ostatnio mam więcej takich błędnych skojarzeń.

Np. w mijającym tygodniu zastanawiałem się, dlaczego na moim ulubionym kanale informacyjnym TVN24 tak często prezentowany jest Michael Jackson. Skąd on się tu wziął ? Codziennie Michale Jackson i Michael Jackson - w dodatku mówiący (wysokim, damskim głosem) po polsku, chociaż z akcentem i niedociągnięciami gramatycznymi właściwymi dla cudzoziemców.

Dopiero po pewnym czasie skonstatowałem swoją pomyłkę. Przecież to pani posłanka Nelly Rokita ! Jakież uderzające podobieństwo - zwłaszcza, gdy oboje występują w kapeluszach !
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Jastrząb z Otrytu

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Nie podejrzewałem Cię o taki seksizm Bywalcze
    Długi
    PS
    Ona ukrywa pod kapeluszem blond włosy...

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2004

Witam!
    ok 16-ej tak tylko zerknąłem ....... . Teraz zamierzałem sprostować , że "biegało" o "zwózkę". Patrzę ......... ..... "pyszne" sprostowanie (pośmiałem się szczerze ............. przez dobrą chwilę)

Pozdrawiam PF
    ps
    ponieważ córka się starała (pracowała nad "małą" fotografią) .......... wypada umieścić .
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Dokończenie - podsumowanie

Najpierw trochę statystyki: 19 dni pobytu (nie wliczając przyjazdu i wyjazdu), w tym:
    - 11 dni wycieczek co najmniej kilkunastokilometrowych,
    - 8 dni leniuchowania lub wożenia d... samochodem (przyczyny różne - deszcz, wizyta u dentysty, odpoczywanie).
    Pisałem bardzo dokładnie, gdzie byłem. Żałuję natomiast, że nie byłem na Bukowym Berdzie, Tarnicy, Połoninie Caryńskiej i przy Grobie Hrabiny. A mieliśmy to w planach ...
    I w ogóle także żałuję, że wróciłem.

O mojej kotce, którą od lat zabieram ze sobą w Bieszczady
    Od lipca b. ciężko choruje na niewydolność nerek. Teraz, gdy to piszę, w każdej chwili spodziewam się najgorszego. Szkoda, gdyż nie jest jeszcze zbyt stara, jak na kocie kryteria wiekowe (ma 12 lat i 7 m-cy). W Bieszczadach była osowiała, nieruchliwa, mało jadła, wymiotowała. Już ją tak nie pasjonował pobyt na dworze, jak w latach ubiegłych. Trochę się tylko powygrzewała na słoneczku i to wszystko. A teraz to już agonia. Leży sobie na kocyku pod kaloryferem i jedynie pije wodę. Waży chyba połowę tego, co jeszcze w lipcu. Nie uśpię jej, gdyż zbyt mocno jestem z nią związany emocjonalnie (taka "platoniczna zoofilia").

Teraz odpowiadam na Wasze posty.

Aleksandrze, Jarkowi L., Wojtkowi Legionowo, Groszkowi, Duchowi Przeszłości, Derty’emu, Długiemu i Bertrandowi 236 dziękuję za okazanie zainteresowania. Bertrandzie, mam nadzieję, że już wyzdrowiałeś !!!

Aleksandrze i Piotrkowi F. dziękuję za zdjęcia. Bertrandzie - tyle lat jeżdżę pod rząd, o tej samej porze roku, i w te same miejsca w Bieszczady, że już mi się odechciało fotografowania. Mam w domu sporo bieszczadzkich zdjęć - najwięcej z lat 90-tych.

Z Chrisem już sobie temat „cygański” omówiliśmy.

Astronomie - 10 lat temu w Szczawnicy miałeś szczęście, że Cię prokurator nie przyskrzynił.

Kathleen - przyjedź w przyszłym roku do Sękowca pod koniec września, a postaram się poznać Cię z kimś w wieku mniej więcej pasującym do Twoich 29 lat. Taki Piskal na przykład - chłop na schwał, kawaler, 35 lat, inteligentny, przystojny (choć chyba z lekką nadwagą), właściciel domku pod Toruniem. Zauważyłem u niego tylko jedną wadę: podczas pobytu w Bieszczadach zapowiadał, że będzie głosował na PiS.

Piotrze - nazwałeś mnie malkontentem, ale trafiła mi się dziś okazja (autentyczna, nie żaden pretekst), aby odpłacić Ci pięknym za nadobne (na podforum KIMB).
    A tak poważnie, to na leśnej ścieżce z Nasicznego (pomiędzy Dwernikiem Kamieniem i Jawornikiem) nie zauważyłem oznakowań „końskiego szlaku” zaznaczonego na nowej mapie Compassu. A szedłem nią w tym roku 2 razy. Na samym jej początku, jak się na tę ścieżkę wchodzi ze stokówki przy Nasicznem, jest owszem i drogowskaz ze strzałkami, i parę pomarańczowych kropek tejże ścieżki. Ale po kilkuset metrach one znikają i dalej na tej ścieżce nigdzie się już nie pojawiają. Może ów koński szlak odbija gdzieś w lewo i dalej nie prowadzi ową ścieżką ? I tylko na mapie wiedzie on wzdłuż ścieżki ?

Za powyższym podejrzeniem przemawiają dwa ewidentne błędy na mapie Compassu, zauważone przeze mnie dla tej okolicy:

1) na mapie widzisz, że ścieżka „przyrodnicza” prowadząca z Dwernika Kamienia (w stronę Nasicznego) schodzi z góry na stokówkę, skręca na nią w prawo, wiedzie stokówką jakieś 500 m i dopiero potem skręca ze stokówki w lewo na przełaj (do szosy Nasiczne - Dwernik) - jest to nieprawda, gdyż w rzeczywistości owa ścieżka tylko przecina stokówkę, nie wiedzie nią nawet kilkunastu metrów, i od razu schodzi do ww. szosy;

2) na trasie Dwerniczek - Zatwarnica pomyłkowo powtórzono na mapie nazwę miejscowości „Dwerniczek” już w miejscu, gdzie nawet biała tablica przy drodze głosi, że wjeżdżamy na teren zabudowany wsi Dwernik (przy przystanku PKS Dwernik Skrzyżowanie).
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Jastrząb z Otrytu

Stały Bywalcze, w przyszłym roku wybieram się właśnie pod koniec września i mam nadzijeję na dłużej niż kilka dni jak zazwyczaj. Jeśli do tej pory nikt nie skradnie mi serca to się do Cię odezwę.:)

Dzięki za pamięć

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Stały Bywalec Zobacz posta
    Za powyższym podejrzeniem przemawiają dwa ewidentne błędy na mapie Compassu, zauważone przeze mnie dla tej okolicy:
    Zgadza się - to błędy. Pierwszy wynika wiadomo z czego, drugi trudno powiedzieć. Być może gdyby osoba nanosząca tę ścieżkę naniosła również przyrodniczą (zieloną) ścieżkę "Dwernik-Kamień" to połapałaby się w błędzie. Przyrodnicza robi (teoretycznie) pętlę (zgodnie z mapką umieszczoną na dole przy drodze) i z Dwernika-Kamienia schodzi właśnie tak jak zaznaczono ścieżkę czerwoną, skręća w prawo na stokówkę i potem znowu w lewo do drogi. Celowo napisałem "teoretycznie" bo wydaje mi się że ta część ścieżki nie jest dostępna, tzn. zielona idzie na szczyt równolegle z czerwoną i potem i tak wszyscy wracają tą samą trasą, bo takie jest oznakowanie a w rzeczywistości kawałek poniżej szczytu w miejscu gdzie stoi ławeczka i kosz powinno się isć prosto takim "grzebiecikiem" a nie skręcać w prawo w dół. Mniejsza z tym. Może o to chodzi a może jest źle oznakowana.
    Jeżeli na kolejne wydanie Compassa będę miał jeszcze jakiś wpływ, to zasugerowane przez Ciebie błędy zostaną poprawione.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Cytat Zamieszczone przez naive Zobacz posta
    Chyba jednak siódmy co do wysokości szczyt bieszczadzki, najniższy z tych o wysokości ponad 1300 m n.p.m / to najmniej wazne w Twojej relacji, ale młodzież czyta i uczy się/. Twoje relacje powinny obowiązkowo czytać wycieczki facetów w lakierkach, ale zanim ruszą tyłek z domu. A tak wogóle - powinieneś częściej jeżdzić i za każdym razem pisać.
    Pisząc podsumowanie, niechcący pominąłem tę Twoją wypowiedź.

Dziękuję za sprostowanie.
    Ale pomiędzy najwyższą Tarnicą (1346 m n.p.m.) a Wielką Rawką (1307 m n.p.m.) jest tylko 39 m.

Są to ponadto wysokości podane w m n.p.m.

Może to i złudzenie, ale wydaje mi się, iż wejście na Wlk. Rawkę niebieskim szlakiem z obwodnicy wydaje mi się "wyższe" (pomijając stopień trudności podejścia) niż z Wołosatego niebieskim szlakiem na Tarnicę. No, ale żeby to sprawdzić, należałoby znać wysokość n.p.m. obydwu punktów startu (z obwodnicy i z Wołosatego).
    Ostatnio edytowane przez Stały Bywalec ; 16-11-2007 o 20:20
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

O mojej kotce, którą od lat zabieram ze sobą w Bieszczady
    Od lipca b. ciężko choruje na niewydolność nerek. Teraz, gdy to piszę, w każdej chwili spodziewam się najgorszego. Szkoda, gdyż nie jest jeszcze zbyt stara, jak na kocie kryteria wiekowe (ma 12 lat i 7 m-cy). W Bieszczadach była osowiała, nieruchliwa, mało jadła, wymiotowała. Już ją tak nie pasjonował pobyt na dworze, jak w latach ubiegłych. Trochę się tylko powygrzewała na słoneczku i to wszystko. A teraz to już agonia. Leży sobie na kocyku pod kaloryferem i jedynie pije wodę. Waży chyba połowę tego, co jeszcze w lipcu. Nie uśpię jej, gdyż zbyt mocno jestem z nią związany emocjonalnie (taka "platoniczna zoofilia").

Tak napisałem 15 listopada.
    3 dni później to wierne mi zwierząto umarło.

I kto nam będzie teraz strącał łapką bombki z choinki ?

Kto będzie we wrześniu w Sękowcu łapał myszy na dworze, przynosił je do domu i tam pozwalał im uciec ?
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Jastrząb z Otrytu

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)