IMHO nie jest to wprowadzanie w błąd, tu i ówdzie zresztą pojawiają się wzmianki o stylu archaicznym w odniesieniu do tychże cerkwi; sam mówię zamiennie ze wskazaniem na - jednak - styl bojkowski.
Jeżeli chcesz z tym "walczyć" to oczywiście możesz, jednak określenie to (nie wdając się już w szczegóły architektoniczne) jest tak zakorzenione że minie "wieki" zanim (ewentualnie) zostanie wyprostowane; choć wątpię bo i po co.
Zwróć też uwagę że takie określenie stylu widnieje w zasadzie we wszystkich współczesnych publikacjach a to dlatego, iż opierają się głównie na Brykowskim, Drahanie, Siczyńskim czy Kakowskim - czyli autorytetach architektury cerkiewnej; drewnianej. Styl bojkowski prosty i złożony wyodrębnił Siczyński. Dlatego dziś w prawie każdej w tych publikacji typu Rewaszowe (Krycińskiego, Michniewskich), Bańkosza, itp. - wiele innych znajdziesz styl bojkowski. Zmieniać to (pomijając już zasadność) to mnie więcej tak jakby chcieć zacząć tłumaczyć turystom gdzie leżą Bieszczady i mówić ze w każdym bez wyjątku przewodniku piszą w tej materii głupoty.
BTW: tak mi jeszcze przyszło do głowy: czy nie byłoby Ci ciężko wybrnąć gdybyś wzieła wycieczkę do Smolnika i powiedziała ze to archaiczny ruski styl, po czym zjechała do Medzilaborca mówiąc ze to stary ruski styl a jedno i drugie byłoby w miarę poprawne; mam na myśli oczywiście określenie a nie wygląd. Dla wycieczki słowo "stary" i "archaiczny" byłoby raczej tożsame. No ale to dywagacje oczywiście, trochę na siłe.
Zakładki