Wpisz mnie na listę.
Wpisz mnie na listę.
Po powrocie tylko napiszę szybko, że dawno już nie byłam na tak udanej imprezie szkoleniowej.
Po prostu podstawa to kompetentna osoba na właściwym miejscu a taki był nasz prelegent.
Wczoraj prawie do białego rana - najpierw zestaw krótkich prelekcji przygotowanych przez nas (w tym i mnie), potem długie podsumowanie p. Jacka, potem jego bardzo ciekawa ilustrowana slajdami opowieść o konkretnych ludziach.
Cały czas wyczerpujące odpowiedzi na nasze pytania.
Była również nauka tańców izraelskich i czulent przygotowany w chatkowej kuchni przez koleżanki.
Dziś od 11 - długie zwiedzanie cmentarza żydowskiego w Bielsku, opowieści o ludziach tam pochowanych, potem obiad w restauracji żydowskiej i na koniec wizyta w bielskiej gminie wyznaniowej, zwiedzanie synagogi, oglądanie przedmiotów liturgicznych (pierwszy raz miałam okazję zobaczyć i dotknąć Torę).
W bielskiej gminie wyznaniowej p. Jacek odnalazł niedawno zupełnie niespodziewanie zasłonę na wnękę z torą która była ufundowana do Wielkiej Synagogi w Lublinie (spalonej w czasie okupacji).
Jakie koleje losu spowodowały że jest w Bielsku - nie wiadomo.
Imprezę chcemy zrobić cykliczną i p. Jacek się na to zgadza, tak że zapraszam już na rok przyszły.
Pozdrowienia
Basia
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)