Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Nawigacja GPS a Bieszczady

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie Odp: Nawigacja GPS a Bieszczady

GPS jest tyle wart co o baterie. Mam i nie odpalam, lepiej łazić przytomnie po górach.Padnie bateryjka i jestes jak uchodźca któremu nawiał przewodnik. Ostatnio na Pogórzu P plagą są "sieroty Boże" co zamiast na świat patrzą w ekraniki i tak zatrzymuja sie pytać gdzie są :D
    A jeździć w Bieszcadach drogami z GPS? Szkoda tracić widoków i nie warto męczyć satelit po niebie fruwających... Gdzie w Bieszczadach można zabłądzić na drodze????????
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Jeśli ktoś chodzi bez szlaków, prosto w las :) to idealna sprawa zobaczyć co 60 min. gdzie sie jest. Na szlakach faktycznie jest zbyteczny, choć ja przykładowo, robię sobie ślady i potem w domu patrze gdzie byłem... ewentualnie robię drogę i dodaję do UMP-pcPL.,... ale tylko trasy ze szlakami...

Natomiast GPS na pewno pomoże osobom które mają problem ? z trafieniem ze Sanoka do Ustrzyk Górnych.

Prawda jest taka że GPS (dobrze skonfigurowany) pozwala nie koncentrować się na trasie, można swobodnie jechać i "nie wałkować trasy".

Tyko trzeba się go nauczyć i poświęcić trochę czasu przed wyjazdem

Cytat Zamieszczone przez Jabol Zobacz posta
    A jeździć w Bieszczadach drogami z GPS? Szkoda tracić widoków i nie warto męczyć satelit po niebie fruwających... Gdzie w Bieszczadach można zabłądzić na drodze????????
    ... no można jechać w złym kierunku i wałkować zwykła mapę :) jak dla mnie.... większy mam luz i czas na oglądanie "widoczków" gdy mam DOBRZE zrobioną trasę.... fakt jest faktem !!! nie można GPS'owi wierzyć do końca.

Jeśli ktoś nie zna dróg w Bieszczadach... to mu się przyda, jeśli ktoś jest tutaj pierwszy raz choćby...

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2007

W sumie racja ale GPS to nie tylko mapka drogowa czasem przdaje się i do innych celów, używałem go jako kompasu jak chaszczowałem na Słowacji no i oczywiście zabawa geocaching

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

No z tym trafieniem z Sanoka do UG to ma być żart prawda ? Przeciez oznakowanie jest dośc dobre i trzeba być niezłym ślimokiem, żeby nie dojechać z Sanoka do UG. Nawet będąc pierwszy raz w Bieszczadach.
    Co zas do przydatności samego urządzenia - wszystko zalezy od potrzeb. Mnie nawigowanie po Bieszczadach nie jest potrzebne, ale lubię sobie przejrzeć, zarejestrowany ślad i zerknąć jaki odcinek pokonałem. Oprócz tego dzięki GPS mogę sobie zapamiętać ciekawe miejsca, które np. zima są łatwo dostępne, ale latem już niekoniecznie, i na odwrót.
    Zresztą jakby nie patrzał GPS czasem pozwala skrocić sobie szlak, choć trzeba miec świadomośc tego, że czasem krócej nie znaczy szybciej :D
    http://www.doczu.pl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)