Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Muzeum w Ustrzykach Górnych

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Leuthen
    Na forum od
    08.2008
    Rodem z
    Wrocław

Domyślnie Muzeum w Ustrzykach Górnych

Chyba jeszcze nie poruszano na forum tematu muzeum w Ustrzykach Górnych, mieszczącego się na terenie kempingu PTTK, niedaleko poczty. Byłem tam razem ze swoją dziewczyną 12 VIII b.r. Muzeum malutkie (2 pomieszczenia), ale ciekawe (zwłaszcza ekspozycja o Karpatach Wschodnich i ich zagospodarowaniu turystycznym do 1939 r.). Mnie zaciekawił kącik na prawo od wejścia, prezentujący okres pierwszej wojny światowej w Bieszczadach. Był tam tekst z przewodnika "Rewasza" po Bieszczadach, pióra Tadeusza A. Olszańskiego, opisujący ogólnie walki [nieco przycięty] oraz gablota z różnymi militariami, w większości wykopanymi przez różnych małolatów i przekazanych muzeum. Nieco zdziwił mnie w tej gablocie, poświęconej okresowi 1914-1918, niemiecki hełm z ... drugiej wojny światowej. Cóż, walki w Bieszczdach toczyły się także w 1944 r., ale co taki eksponat robi na wystawie o Wielkiej Wojnie? Ogólne wrażenia jak najbardziej pozytywne. Starszy Pan opiekujący się muzeum (czynne w godzinach 17-19) bardzo miły i chętnie opowiada o różnych rzeczach (słyszeliśmy, jak zachęcał jakichś turystów do zdobywania Górskiej Odznaki Turystycznej PTTK).

Bieszczadnik Awatar Misieg
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

Domyślnie Odp: Muzeum w Ustrzykach Górnych

Cytat Zamieszczone przez Leuthen Zobacz posta
    Starszy Pan opiekujący się muzeum (czynne w godzinach 17-19) bardzo miły i chętnie opowiada o różnych rzeczach (słyszeliśmy, jak zachęcał jakichś turystów do zdobywania Górskiej Odznaki Turystycznej PTTK).
    Ten Starszy Pan mieszka w Poznaniu i od wielu lat opiekuje się muzeum,jest także honorowym przodownikiem o przewodnikiem, do ciekawych eksponatów można dodać oryginalną mapę Bieszczadów Moskały z lat 50-tych. Ogólnie bardzo polecam odwiedzenie muzeum dużo różnych ciekawych zdjęć, artykułów, map - polecam

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

Leuthen !
    to fajnie że wznieciłeś ten wątek.
    Ja przymierzałem się ale jeszcze tam nie byłem, teraz już na pewno.
    Zawsze piwo u Lacha zajmowało zbyt dużo czasu.
    Teraz przychodzi czas na retrospekcje.
    Będę.
    p.s. tylko czy w czasie poza (sezonem) bedzie można odkluczyć ?

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Wągrowiec

Dokładnie, muzem w Ustrzykach to bardzo ciekawa lekcja historii. Miałam przyjemność tam być w tym roku w sierpniu, Pan opowiadał o eksponatach dobrą godzinę, pomimo tego że byliśmy tylko w dwie osoby. Naprawdę warto je odwiedzić:) i wstęp wolny:)
    Z tego co się orientuję to czynne tylko w sezonie, ale podejżewam że nie będzie problemu z odkluczeniem bo Pan kustosz to fajny człowiek jest:)

Bieszczadnik Awatar Carrmelita
    Na forum od
    08.2008
    Rodem z
    Warszawa ( Bemowo )

Nieco zdziwił mnie w tej gablocie, poświęconej okresowi 1914-1918, niemiecki hełm z ... drugiej wojny światowej. Cóż, walki w Bieszczdach toczyły się także w 1944 r., ale co taki eksponat robi na wystawie o Wielkiej Wojnie? Ogólne wrażenia jak najbardziej pozytywne. Starszy Pan opiekujący się muzeum (czynne w godzinach 17-19)
    Ciekawe ... Może ten niemiecki "nocnik" to taka prowokacja, taki historyczny meteor zagubiony w czasie, coś w rodzaju testu na orientację dla nas - zwiedzających ? No wiecie ... tak, żeby zamieszać i zobaczyć jaka będzie reakcja. Opiekun wystawy wznieca w nas historyczny niepokój i .... iskra przeskakuje Muszę tam zajrzeć przed piwkiem u Lacha Martwię się tylko, podobnie jak Henek, o dostępność ekspozycji w październiku ... ? Godziny są OK. W sam raz na porę zejścia z Szerokiego Wierchu.
    Carrmelita
    ------------------------------------------------
    "... powoli szarzeją gniazda połemkowskich wsi,
    już ledwo widać jak cerkiewki czarne pisklę łebek unosi
    i w żółty dziób chwyta poprzecznie dwie wielkie ćmy,
    i ile ma głów jeden koń, nie wiadomo, na mostku, wśród osin. "

z wiersza "Zmrok" Jerzego Harasymowicza

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Wągrowiec

No ja właśnie nie wiem czy on tam siedzi cały rok czy tylko w sezonie, ale pewnie znajdzie się ktoś taki na forum co będzie wiedział:)

Bieszczadnik Awatar Misieg
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

Cytat Zamieszczone przez calanthe Zobacz posta
    No ja właśnie nie wiem czy on tam siedzi cały rok czy tylko w sezonie, ale pewnie znajdzie się ktoś taki na forum co będzie wiedział:)
    Tylko w wakacje

Bieszczadnik Awatar sofron
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Wwa Północ

Muzeum znane jako "Zielony Domek" jest czynne tylko lipiec/sierpień od 17 do 20ej, a Wojciech Stankiewicz, który jest kustoszem i pasjonatem gór, a Karpat Wschodnich w szczególności bywa tam własnie tylko latem (jest, jak wspomniano Poznaniakiem) .
    sofron

Bieszczadnik Awatar Pyra.57
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    stolica Pyrlandii

Szkoda bo zawsze jestem poza sezonem albo maj lub początek czerwca a jak staczy "dudków" to jeszcze przełom września i października.

pozdrawiam
    Marek

Kronikarz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2015
    Awatar coshoo
    Na forum od
    09.2004

"...Nieco zdziwił mnie w tej gablocie, poświęconej okresowi 1914-1918, niemiecki hełm z ... drugiej wojny światowej. Cóż, walki w Bieszczdach toczyły się także w 1944 r., ale co taki eksponat robi na wystawie o Wielkiej Wojnie? ..."
    Hełm ten został po raz pierwszy użyty przez wojska niemiecie na początku 1916 roku (bitwa pod Verdun) więc nie jest to wynalazek II wojny światowej.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)