Odp: Para prezydencka spocznie na Wawelu, w krypcie obok Józefa Piłsudskiego
Krysia po kiego diabła Ty to zapodajesz na tym forumie???
Jesteś śliczną i zbyt madrą kobitą żeby coś zdziałać swoimi "pomysłami".
Faceci lubię durne baby,uwierz mi...
Jestem w lekkim szoku po prostu...
Problem tylko w tym, że IV RP już za rządu Jarka była... a właśnie...gdyby tak...
liczbę dni II i III RP podzielić przez liczbę dni trwania IV RP, czyli 84*, to wyjdzie 90,666
Do 90 roku życia miał rządzić Jarosław*, a co oznacza 666, to chyba wszyscy wiedzą.
**
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rz%C4%8...zy%C5%84skiego
http://www.fakt.pl/Kaczynski-ma-rzad...y,57154,1.html
Krycha, jak nie wiesz co myśleć, to nie myśl, tylko idź pocpykać fotki, radości dostarczysz, albo cóś per rectum pobadać , wpadnie parę stówek, kupisz se coś ładnego ;)
Tragedii tej od początku towarzyszy straszny symbolizm, wręcz fatalizm. Ludzie doszukują się w tym różnych rzeczy, głównie pod wpływem szoku. Może w tych wyliczeniach coś jest, ale to raczej do analizy dla historyków w dalekiej przyszłości.
Ja życzyłbym sobie tego, żeby to już był koniec tego socjal-pseudokapitalistycznego tworu pod tytułem III Rzeczpospolita, ale nie bardzo w to wierzę. Już śmierć Papieża miała przynieść przełom w naszej mentalności. Bo od tego trzeba zacząć. Nie udało się. I teraz też się nie uda. To proces zbyt długotrwały.
Już bezsensowne protesty, hańbiące nasz naród, pokazują, że nawet tego nie chcemy.
Ot taka konstatacja. Niezbyt, przyznaję, wesoła.
Vm jak chcesz zabłysnąć ciętą ripostą albo coś to się jeszcze musisz doszkolić, za mało Hausa oglądasz. Ja nie badam zwierzątek, żadnych-po prostu nie jestem lekarzem praktykującym jeśli zapomniałeś.
House'a faktycznie nie oglądam, ale obejrzałem Klossa kilka razy i 4 pancernych. To się nie liczy???!!!
Niepraktykującym?
Co za kraj, dzicz normalnie, jak katolik, to niepraktykujący, weterynarz tyż...Czy ktoś w tym kraju praktykuje?
wp.krzysztofie, jak się z Tobą nie zgadzałem w kwestii ludobójstwa wołyńsko-galicyjskiego zafundowanego Polakom przez UPA,tak w kwestii pochówku wawelskiego pełna zgoda.A ten osławiony patriotyzm naszego ś.p. prezydenta
wydaje się cokolwiek koniunkturalny: w rocznicę rzezi wołyńskiej nie wydał z siebie "ani me,ani be",politycznie to było passe.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
Już bezsensowne protesty, hańbiące nasz naród, pokazują, że nawet tego nie chcemy.
To Ty uważasz je za bezsensowne,na dodatek hańbiące (??),ja nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
To Ty uważasz je za bezsensowne,na dodatek hańbiące (??),ja nie.
Tak uważam, ponieważ bezczeszczą pamięć człowieka, ludzi,którzy zginęli w najszlachetniejszej z misji, która polegała na oddaniu czci ludziom zamordowanym nie tylko w Katyniu, choć to Katyń stał się symbolem, ale też w innych miejscach NKWD-owskich zbrodni. Na upomnieniu się o tych ludzi. Innego z naszych prezydentów stać li tylko było na złożenie po pijanemu kwiatów. Dlatego uważam te protesty za hańbiące, hańbiące pamięć i cześć nie tylko Prezydenta Kaczyńskiego, ale też tych wszystkich, o których leciał się upomnieć.
A bezsensowne dlatego, że nie mające żadnego wpływu na podjętą już decyzję. A nawet gdyby miały, to nie tak, zwłaszcza w takich okolicznościach, toczyć należy publiczną debatę.
Historia nasza jest bolesna i tragiczna. Gdybyśmy mieli wspominać każde tragiczne wydarzenie, to niemal co dzień obchodzilibyśmy jakąś rocznicę. I popadli w przesadny martyrologizm. Chyba nikt tego nie chce. Poprzestańmy na kilku symbolicznych datach, tak wiele w końcu mówiących. A resztę zostawmy historykom.
Dziś jest równy miesiąc do rocznicy pochówku PIŁSUDSKIEGO na Wawelu!!!
Uroczystości pogrzebowe na Wawelu zaplanowano na 18 maja. Rankiem tego dnia do Krakowa przybył specjalny pociąg z trumną Piłsudskiego. Na dworcu czekali: prezydent Ignacy Mościcki, rząd z premierem Walerym Sławkiem na czele i inni uczestnicy pogrzebu. Generałowie przenieśli trumnę na lawetę zaprzężoną w sześć karych koni.
Kondukt pogrzebowy poprowadził ulicami miasta metropolita Sapieha w asyście 1500 księży, zakonników i zakonnic. Wzdłuż całej trasy przemarszu ustawiono co 10 m. maszty z orłami i chorągwiami, na przemian czarnymi i biało-czerwonymi. Wiezioną na lawecie trumnę okryto flagą państwową. Zaprzęg poprzedzał żołnierz niosący prosty krzyż. Na wieku trumny złożono buławę marszałkowską, szablę i słynną czapkę "maciejówkę".
http://kultura.wp.pl/title,Atmosfera...l?ticaid=1a02d
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
A bezsensowne dlatego, że nie mające żadnego wpływu na podjętą już decyzję. A nawet gdyby miały, to nie tak, zwłaszcza w takich okolicznościach, toczyć należy publiczną debatę.
Tak więc pewnie pozostaniemy każdy przy swoim zdaniu.Ale tej debaty by chyba nie było, gdyby decyzja o miejscu spoczynku nie była podjęta w tak bezczelny,a na dodatek żałośnie anonimowy sposób.