Odp: Komańcza -płonie Stara Cerkiew
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
Swoją drogą pomoc w odbudwie synagogi leskiej Żydzi lata temu odpuścili całkowicie
Jakieś szczegóły? Skąd dokładnie te informacje?
Wedle jednego z ocalonych
z ponad 2000 przedwojennych leskich Żydów
zagładę przetrwało (dzięki pomocy Polaków) 10.
Ówże wspomniany, mieszkając w Szwecji, starał się zaś w latach 80tych
zbierać fundusze na renowację leskiej bóżnicy.
Serdeczności,
Kuba
Ja tylko w kwestii formalnej. Wątek jest o spalonej cerkwi w Komańczy. Załóżcie sobie nowy wątek, albo piszcie przy okazji kirkutu w Baligrodzie, bo się bajzel robi.
Pozdrawiam
-> Bertrand
Nie nerwujsja,zaraz coś z prasy wyłowimy i wątek powróci na dobry tor;)
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
-> .... i wątek powróci...
Myślę i mam nadzieję , że część pozostałych fundamentów (fot.1) będzie wkomponowana w rekonstrukcję nowej cerkwi jako "kamień węgielny" --- (hmmmm co za dwuznaczne porównanie )
jacobie.p.pantz (faaaaajna ksywa ;-), informacje takowe (o braku zainteresowania finansowaniem odbudowy ze strony ludu wybranego ), wywieszone były za szybką w tzw. synagodze leskiej, nie wiem, czy nadal wiszą/leżą pod szkłem, nie byłem w jej wnętrzu dawno, choć lubię "parknąć" w pobliżu. Poza tym mieszcząca się tam galeria szuka non stop sponsorów (no bo dach cieknie a okiennice murszeją) i jakoś ich nie widać. Lepiej lobbować w sejmie w sprawie odszkodowań, niż ładować kasę w jakieś poszczególne budynki. Taniej nieskończenie wychodzi, o ile wyjdzie :-).
co do pomieszania wątków - tak, nieco pogubiłem się (ułomność ma), czytając o renowacji macew etc., jednak :> nie do końca - naprawdę podoba mi się idea odbudów cerkwi (unickich czy prawosławnych), synagog , umieszczanie, np. w synagodze, ikon, w kościołach katolickich - posągów, strzelmy, Swaroga
u protestantów, dajmy na to, Buddy itp, mnożyć, ze względu na mnogość religii, możemy sporo. Jestem pod wrazeniem. Tym niemniej - takie (wielokulturowe) podobno były kiedyś Bieszczady, jak czytamy, i miejmy nadzieję, że takie pozostaną. I miejmy nadzieję, że owa wielokulturowość nie doprowadzi do tego, co już w Bieskach bylo :_)) Pozdro.
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
jacobie.p.pantz (faaaaajna ksywa ;-)
Dość przypadkowa - ongiś żart małpujący lemowskich Harrych S. Tottelesów itp.,
tudzież nieco nawiązujący do mej rozległości w czasoprzestrzeni,
potem z tego takiż adres e-mailowy,
użyty z braku laku na potrzeby pl.rec.gory
- i tak jakoś zostało...
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
informacje takowe (o braku zainteresowania finansowaniem odbudowy ze strony ludu wybranego ), wywieszone były za szybką w tzw. synagodze leskiej, nie wiem, czy nadal wiszą/leżą pod szkłem, nie byłem w jej wnętrzu dawno, choć lubię "parknąć" w pobliżu.
Tzn. jako info gestora obiektu?
A kiedy to widziałeś?
(nie kojarzę, ale też dawno we wnętrzu nie byłem)
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
Lepiej lobbować w sejmie w sprawie odszkodowań, niż ładować kasę w jakieś poszczególne budynki. Taniej nieskończenie wychodzi, o ile wyjdzie :-).
Ale to akurat jest zupełnie ponadnarodowe i ponadwyznaniowe
- vide polskie rodziny arystokratyczne w stosunku do zamków, pałaców etc.
W obu przypadkach utracone zostały wszak podstawy do utrzymania obiektów.
Zrozumiałe, niestety.
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
naprawdę podoba mi się idea odbudów cerkwi (unickich czy prawosławnych), synagog , umieszczanie, np. w synagodze, ikon, w kościołach katolickich - posągów, strzelmy, Swaroga
u protestantów, dajmy na to, Buddy itp, mnożyć, ze względu na mnogość religii, możemy sporo. Jestem pod wrazeniem.
Byłeś może naście lat temu w podominikańskim kościele we Lwowie
albo w innych tego typu miejscach?
Nie ? Żałuj - spodobałoby Ci się (-;
(najpierw 'muziej atieizma', potem - z wiatrem zmian - 'religii i atieizma',
później tylko 'religii', a potem - znów szczęśliwie kościoły).
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
takie (wielokulturowe) podobno były kiedyś Bieszczady, jak czytamy, i miejmy nadzieję, że takie pozostaną. I miejmy nadzieję, że owa wielokulturowość nie doprowadzi do tego, co już w Bieskach bylo :_))
Hm, ja sądzę, że to raczej monokulturowość w zupełnie innych miejscach
doprowadziła do tego, co stało się kresem wielokulturowości Bieszczadów.
Ale to już zupełnie inny potencjalny wątek...
BTW:
jakże ja nie lubię takich 'Biesów' itp,
podobnie zresztą jak dopełniacza 'Bieszczad'
Ale to już zupełnie inny potencjalny flejm...
No i ostatnio jakiś tolerancyjnieszy jestem
(-;
Serdeczności,
Kuba
Ponieważ tryb "szukaj" działa fatalnie - zgadzam się tu z Browarem w innym wątku (wspomnę jeszcze o niedziałających, starych linkach, które może należałoby usunąć), odpowiem tu:
p.pantz - jeśli pamięć moja nie jest całkiem zawodna, gdym wszedł do obiektu, zwanego leską synagogą (a bylo to w trakcie zaawansowanej już transformacji ustroju, mianowicie w roku 1997), po lewej stronie, na wysokości ramion, dorosłego, rzecz jasna, człeka, za szybami, były zdjęcia i tekst, opisujące/obrazujące, jak to drzewiej synagoga wyglądała, z zewn/wewn. No i pamiętam info, nie zadziwiające zresztą, że {nie nazwę już instytucji, bo nie pamietam} uczestnictwo finansowe w odbudowie, mimo apelu jednej ze stron, nie spotkało się z odpowiedzią drugiej strony... Tyle. No i jeszcze - co do "Biesów", "Biesków" zgadzam się, ale późno było, stąd skrótowość. Przepraszam. "Ten Bieszczad" też dziś dziwny jest - wg. w znoju i trudzie wieloletnim odtwarzanych słowników prasłowiańskich, winno być, jak już, "ta bieszczadź"... No i nadal dziwne (mimo niedawnej aprobaty obu form przez językoznawców), jest zdanie : "wracam z Bieszczad", zamiast :-/ " wracam z Bieszczadów" ... Aaaale to tylko tak na marginesie. Pozdro.
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
No i jeszcze - co do "Biesów", "Biesków" zgadzam się, ale późno było, stąd skrótowość. Przepraszam. "Ten Bieszczad" też dziś dziwny jest - wg. w znoju i trudzie wieloletnim odtwarzanych słowników prasłowiańskich, winno być, jak już, "ta bieszczadź"... No i nadal dziwne (mimo niedawnej aprobaty obu form przez językoznawców), jest zdanie : "wracam z Bieszczad", zamiast :-/ " wracam z Bieszczadów" ... Aaaale to tylko tak na marginesie.
Dzięki za wyjaśnienia o bóżnicy.
A marginesy bywają niekiedy - jak uszko filiżanki - najsmaczniejsze.
Mnie 'być w Bieszczadzie' używane teraz też nieco śmieszy pretensjonalnością,
no i przywodzi obrazek np. rycia norki w zboczu Kamienia nad Jaśliskami.
http://www.321gory.pl/phpBB2/viewtop...e+tantum#58791
((-;
Serdeczności,
Kuba
W temacie:
http://www.cerkiew-komancza.pl/aktualnosci.html
Cytat:
ZAWIADOMIENIE
(28.05.2007 r.)
Komańcza, dnia 28.05.2007 r.
ZAWIADOMIENIE O UNIEWAŻNIENIU POSTĘPOWANIA
Parafia Prawosławna p.w. Opieki Matki Bożej w Komańczu, 38-543 Komańcza informuje, że postępowanie o zamówienie publiczne na zadanie pod nazwą: konserwacja i rekonstrukcja zabytkowego zespołu cerkiewnego w Komańczy – remont podmurowania i rekonstrukcja drewnianej substancji zabytkowej cerkwi parafialnej, remont i konserwacja wolnostojącej dzwonnicy, rekonstrukcja i konserwacja muru kamiennego wokół zabudowań cerkiewnych zostało unieważnione na podstawie art. 93, ust.1, p-kt 1.
Uzasadnienie faktyczne: na ogłoszenie o przetargu zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych n-r 85 z dnia 27.04.2007 r. pod pozycją 24423, do daty składania ofert, tj. do dnia 28.05.2007 r. godz. 16:20 nie złożono żadnej oferty.
Wobec powyższego komisja przetargowa postanowiła unieważnić postępowanie.
Podpisy członków Komisji Przetargowej:
1. Biłas Grzegorz - przewodniczący
2. Ciupka Bogusław - członek
3. ks. Julian Felenczak - członek
Zatwierdzam
28.05.2007
Proboszcz Parafii
ks. mgr Marek Gocko
Szkoda...
:-/ ... może sam "założyciel" coś poradzi? ;-) . Pozdro.