-
Odp: Niedźwiedzie i wilki
Ciekawe uwagi odnośnie niedźwiedzi.
Odnośnie postu Mafioso nr 591, na 100% nie jest to ślad niedźwiedzia. Borsuka też nie bo wskazuje na 4 pazury. To ślad raczej psa (jest bardziej szeroki niż długi), mniejsze szanse że ewentualnie wilka (pazurki niezłe ale pieski też takie miewają)
-
-
Ja mieszkam w Bóbrce nad j myczkowieckim i dwa tygodnie temu jadąc z Ustrzyk Dln przez Łobozew normalną drogą spotkałam misia, który majestatycznie przeszedł mi przed samochodem. Hmm robi wrażenie:)
z tego co wiem to na Bazylach mieszka matka misiowa z dzieckiem 2 letnim już chyba. Chwila niezapomniana, ale nie chciałabym się z nim spotkać w lesie...
-
Kilka dni temu niedźwiadek przebiegł przez pole namiotowe w Duszatynie. Mamy nie widziano.
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 31796 misiek z Magurycznego - okolice Smolnika nad Osławą, ma dużą łapkę i ostre pazurki ;)
-
"Szansa spotkania niedżwiedzia istnieje w Bieszczadach prawie wszędzie. Są jednak miejsca uważane za mateczniki, gdzie zwierzęta te przebywają najchętniej - tam najczęściej zimuja, rozmnażają się i poszukują pokarmu. Panuje opinia, że każdego roku 5-8 osobników utrzymuje się w masywie Tarnicy, Halicza i Bukowego Berda. Dotyczy to północno-wschodniej, bardziej zalesionej części masywu. Mateczniki upatruje się także w lasach Otrytu, Magury Stuposiańskiej, w obrębie lesistych wzgórzi dolin na północ od Połoniny Wetlińskiej, w pasmie granicznym Wielka Rawka-Rabia Skała-Płasza, w lasach Łopiennika, Durnej, Korbani, Wołosania oraz Chryszczatej (w 1975r. w masywie Chryszczatej zarejestrowano 8 niedżwiedzi ). Część spośród niedżwiedzi bieszczadzkich to niewątpliwie osobniki tylko okresowo zachodzące z innych obszarów karpackich, zwłaszcza ze wschodnich Karpat ukraińskich. ogólnie biorąc, drapieżnik ten nie stwarza poważnej grożby dla miejscowych osadników, pasterzy ani też dla licznych turystów. Wprawdzie od czasu do czasu dochodzą sygnały o okazach mniej spokojnych, napastujących bydło, owce czy też demolujących pasiekę, nie są to jednak przypadki nagminne i nie stwarzają większego problemu."
Cytat pochodzi z tomiku " Przyroda polska-Bieszczady" z roku 1986 (III wydanie). Liczbę bieszczadzkich niedżwiedzi oceniano wtedy na 25-30 osobników. Minęło trochę czasu, więc nie wszystko jest aktualne. Co Wy na to ?
-
misiów jest na pewno więcej, niektórzy twierdzą, że 3-4 razy więcej... A lokalizacje - no cóż, spotkać misia można wszędzie... Ja spotykałem 20-30 lat temu (kiedy intensywnie bywałem w Bieszczadach) w okolicach Bereżek i w masywie Magury Stuposiańskiej, ponad Pszczelinami. Pamiętam, jak razu jednego miś spacerował (dorodny samiec musiał być, bo tropy wielkie) po obwodnicy, tuż za Bereżkami - między wsią a pierwszym mostem na Wołosatym... Szedł grzecznie poboczem, ale ślady były potężne...
-
No wiadomym jest, że miśki są wszędzie w Bieszczadach, tak jak i wilki. Tropy można zobaczyć wszędzie. Zwierzę nie ma granic, przemieszcza się, stada zahaczają o siebie. Tropy widywałam od północy Bieszczadów po południe, od wschodu po zachód i w środku. Miśki są dosłownie wszędzie, choćby były to drobne ilości. Ale nie ma co wpadać w obsesje. I tak zobaczy takiego jedna osoba na 100 z tego forum.
-
Ano, prowda :-D Ja, choć ślady widywałem parokrotnie i parokrotnie misia z krzaków spłoszyłem, nigdy go jednak nie widziałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lisk
"...Do ataków niedźwiedzi na ludzi dochodzi dość często, także w naszym kraju. ..." :) dwa przypadki to jest dość często :-P Z czego jeden to chodził zbierać zrzuty jeleni a drugi od 4:00 chodził po lesie w poszukiwaniu grzybów
-
Na FB jest profil w którym umieszczane są różne filmiki ze zwierzakami przeważnie drapieżniki a dzisiaj miś :)
https://www.facebook.com/events/4911...type=2&theater
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Biały 13
"...Do ataków niedźwiedzi na ludzi dochodzi dość często, także w naszym kraju. ..." :) dwa przypadki to jest dość często :-P Z czego jeden to chodził zbierać zrzuty jeleni a drugi od 4:00 chodził po lesie w poszukiwaniu grzybów
A wszystko zilustrowane zdjęciem misia z wybiegu we wrocławskim ZOO...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Biały 13
Da się to jakoś zapisać u siebie na dysku, nie mając konta na ryjcoksięgu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
misiekjakub
Jeżeli używasz przeglądarki Firefox-a i masz zainstalowany dodatek DownloadHelper, to nie ma problemu. Dostęp do dodatków about:addons jest na na stronie startowej Mozilla Firefox. Miłego oglądania. Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
misiekjakub
Ktoś już ściągał filmik i umieszczał, ja niestety nie potrafię. Próbowałem ale ... nawet nie ogarniam tego co Zbyszek 1509 napisał ...
Przykro mi ...
-
Bardzo fajny sposób, dziękuję Zbyszek 1509 :)
-
1 załącznik(ów)
Pod Chatą Socjologa przy trzeciej ławce (dla wtajemniczonych) ślady po miśku :) a raczej przy śmietniku :-P
kto będzie wchodził od Dwernika niebieskim szlakiem to proponuję co kilka metrów kijkiem o kijek uderzyć :)
Załącznik 31872
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
felek89
Felek, przyzwyczajamy się na tym forum wklejać całe artykuły, nie tylko linki, bo czasami znikają, i wtedy taki post Twój jest nie do zjedzenia, i czuć od niego malizną.
źródło: portal rmf24
Cytat:
W ciągu trzech tygodni w Bieszczadach znaleziono szczątki trzech niedźwiedzi. Badania wykazały, że przyczyny ich śmierci są naturalne – zapewnia rzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie Edward Marszałek.
W nadleśnictwie Cisna znaleziono 12-letnia samicę, która ważyła ok. 300 kg. Przyczyną zgonu była ogólna posocznica. Zwierzę nosiło ślady rozległego urazu - powiedział Marszałek.
Kilka dni później w leśnictwie Myczków k. Leska natrafiono na 8-letnią niedźwiedzicę. Tym razem sekcja wykazała, że zgon nastąpił na skutek niewydolności krążeniowo-oddechowych.
Po spreparowaniu, okaz ten będzie ozdobą ekspozycji powstającej przy Leśnym Kompleksie Promocyjnym "Lasy Bieszczadzkie".
Na kolejnego martwego niedźwiedzia natrafiono w lasach nadleśnictwa Lutowiska. Ważący 25 kg niedźwiadek był prawdopodobnie jednym z trzech niedźwiedzi, które chodziły w zeszłym roku z matką w tej okolicy. Najprawdopodobniej został poturbowany przez dorosłego samca, którego zaobserwowano ostatnio na tym terenie - dodał rzecznik.
Według leśników, na Podkarpaciu znacznie wzrosła populacja niedźwiedzi. Jeszcze kilka lat temu, głównie w Bieszczadach i Beskidzie Niskim, żyło niespełna 100 tych drapieżników. Podczas ostatniej inwentaryzacji doliczono się 150 osobników.
-
Witajcie,
o znowu widziałem wilka na leśnej drodze. Tym razem nie uciekł z daleka, a podbiegł całkiem blisko. Zapraszam na nasz blog przyrodniczy, gdzie umieściliśmy krótką relację i zdjęcia.
Pozdrawiamy wiosennie.
http://www.photovoyage.pl/natureblog...eszczady-wolf/
-
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...ON00/130609856
"Do dramatycznego w skutkach spotkania człowieka z niedźwiedziem doszło w leśnictwie Średnia Wieś, w Nadleśnictwie Lesko.
Zdarzenie miało miejsce w Boże Ciało, ok. godz. 19. Dziś poinformował o nim Edward Marszałek rzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie.
Mieszkaniec wsi Żerdenka w lesie natknął się na młodego misia. Mężczyzna, próbując uciekać, wspiął się na drzewo, skąd następnie spadł, doznając urazu kręgosłupa.
- W tym czasie niedźwiedź, którego wagę oszacowano na ok. 60 kg, wspiął się na sąsiednie drzewo - relacjonuje Edward Marszałek. - Po interwencji pogotowia ratunkowego, poszkodowany został przetransportowany śmigłowcem LPR do szpitala w Rzeszowie..."
W sumie ciekawe - kto przed kim na te drzewa uciekał...?
-
Tu były ofiary, na szczęście wśród futrzaków :|
Wygłodniały niedźwiedź zaatakował owce w Bieszczadach
Rozdarta solidna siatka z drutu ogradzająca pastwisko dla owiec, obok jagnię z wyrwanym bokiem od uderzenia łapy z ostrymi pazurami, na ziemi ślady niedźwiedzich tropów. Taki widok zastał hodowca z Polany, robiąc w środę popołudniowy obchód stada. Brakowało jednej owcy. Dzień później niedźwiedź wdarł się do zagrody innego gospodarza. Na szczęście, nie było w niej owiec.
- Ataki wilków i podkopywanie przez nie ogrodzeń są częste, ale nie niedźwiedzi - nie kryją zdziwienia hodowcy z Polany. - One żerują w pobliżu, to nic szczególnego, ale od dawna nie wyrządzały szkód.
Całość tutaj.
-
:-D
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...ON00/130609856
"
Do dramatycznego w skutkach spotkania człowieka z niedźwiedziem doszło w leśnictwie Średnia Wieś, w Nadleśnictwie Lesko.
Zdarzenie miało miejsce w Boże Ciało, ok. godz. 19. Dziś poinformował o nim Edward Marszałek rzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie.
Mieszkaniec wsi Żerdenka w lesie natknął się na młodego misia. Mężczyzna, próbując uciekać, wspiął się na drzewo, skąd następnie spadł, doznając urazu kręgosłupa.
- W tym czasie niedźwiedź, którego wagę oszacowano na ok. 60 kg, wspiął się na sąsiednie drzewo - relacjonuje Edward Marszałek. - Po interwencji pogotowia ratunkowego, poszkodowany został przetransportowany śmigłowcem LPR do szpitala w Rzeszowie..."
W sumie ciekawe - kto przed kim na te drzewa uciekał...?
A po cholerę uciekał przed 60 kg miśkiem na drzewo,skoro pewnie sam ważył więcej od niego.....? a tak młodziutki misiek też w szoku uciekł na sąsiednie drzewo, ciekawe kto szybciej właził..:roll:
-
Trochę wyobraźni drogi Deluxie. Samotny,mały misiek to ewenement w przyrodzie.Na ogół w pobliżu jest gdzieś Matka.Więc może ten strrrrasznie tchórzliwy,ale przewidujący człowiek uciekał nie przed nim-a przed nią.TY w takim wypadku konsekwentnie nie uciekaj!!! Małego przytul ,a Mamie uściśnij łapę. POWODZENIA.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tinka
Trochę wyobraźni drogi Deluxie. Samotny,mały misiek to ewenement w przyrodzie.Na ogół w pobliżu jest gdzieś Matka.Więc może ten strrrrasznie tchórzliwy,ale przewidujący człowiek uciekał nie przed nim-a przed nią.TY w takim wypadku konsekwentnie nie uciekaj!!! Małego przytul ,a Mamie uściśnij łapę. POWODZENIA.
Ciekawy wybrał sposób ucieczki...na drzewo..przed miskiem hmm? a wszystkie autorytety bębnią żeby broń boże nie uciekać...tylko spokojnie wycofać... a o drzewie nic tam niema...ale pewnie facet działał w szoku i w stanie pomrocznosci jasnej...co do bieszczadzkiej niedzwiedzicy to chętnie bym jakąś ...przytulił...może już za niecałe dwa tygodnie..na miejscu.znajdę taką żeby miała prócz szpilek itd..buty do śmigania po górach..pozdrawiam Perełko.:razz:
-
I niech misie rosną w siłę.To my jesteśmy gośćmi w lasach i na szlakach a nie one.A dzika zwierzyna krzywdy nie zrobi-prędzej sama ucieknie
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
diabel-1410
I niech misie rosną w siłę.To my jesteśmy gośćmi w lasach i na szlakach a nie one.A dzika zwierzyna krzywdy nie zrobi-prędzej sama ucieknie
No chyba, że wejdzie jej się z buciorami do chałupy, nie pytając o zgodę ;-) .
Mnie kiedyś uczyli, żeby, jak się zobaczy takie coś:
Załącznik 32197
to należy iść raczej w przeciwnym kierunku, niż poprzednik. I nie mam powodu się z tym nie zgodzić.
--
Jurek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diabel-1410
I niech misie rosną w siłę.
Niby jak, skoro od koryta się je odcina? ;) Mam na myśli antymisiowe kosze na śmieci.
Za serwisem WWF:
Turyści wybierający się w Bieszczady, Beskid Niski oraz Beskid Żywiecki mogą już korzystać z koszy na śmieci zabezpieczonych przed wizytami niedźwiedzi – w sumie zostało ustawionych 50 takich pojemników. Wędrując po górskim szlaku pamiętajmy o tym, że znajdujemy się w krainie niedźwiedzia, dla którego najlepszym źródłem pokarmu jest sama natura. Resztki naszego jedzenia lub opakowanie po przekąsce mogą zachęcić niedźwiedzie do poszukiwania pożywienia w koszach na śmieci. Jeśli zwierzęta zaczną kojarzyć zapach człowieka z pokarmem, mogą stać się tzw. osobnikami zdemoralizowanymi i domagać się od turystów jedzenia.
Aby zapobiegać takim sytuacjom WWF Polska we współpracy z Lasami Państwowymi oraz Bieszczadzkim, Magurskim i Babiogórskim Parkiem Narodowym rozstawił 50 koszy na śmieci zabezpieczonych przed wizytami niedźwiedzi – mówi Natalia Kryt z WWF Polska. - Każdy zainstalowany przez nas pojemnik zbudowany jest z grubej blachy stalowej i przykrywa go klapa z zasuwą, którą może otworzyć tylko człowiek nawet jeśli niedźwiedziowi uda się go przewrócić. Pojemniki stoją w miejscach często odwiedzanych przez turystów, takich jak wiaty, pola biwakowe, punkty informacyjne, leśne parkingi oraz schroniska górskie. Kosze stoją już w Bieszczadzkim i Magurskim Parku Narodowym, a dziś 5 sztuk zostanie postawionych na terenie Babiogórskiego Parku Narodowego.
Tu pełna informacja o akcji, a tu fotka takiego ustrojstwa stojącego przy drodze do Łopienki. A tu ta sama fotka, ale większa.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomek
tu fotka takiego ustrojstwa stojącego przy drodze do Łopienki
nie wiem czy misa odstraszy ale mnie na pewno...:???:
Cytat:
(...) koszy na śmieci zabezpieczonych przed wizytami niedźwiedzi. (...) Jeśli zwierzęta zaczną kojarzyć zapach człowieka z pokarmem, mogą stać się tzw. osobnikami zdemoralizowanymi i domagać się od turystów jedzenia.
taaak...osobniki zdemoralizowane można spotkać wszędzie... :mrgreen:
(niestety jakość fotki marna)
-
1 załącznik(ów)
Gdzieś na wschodzie ;Załącznik 32269
-
:sad:
Cytat:
Zamieszczone przez
Lisk
Jaka szkoda że nie u nas na karaoke w Pod Batem w Polańczyku...;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
delux
:sad:
Jaka szkoda że nie u nas na karaoke w Pod Batem w Polańczyku...;)
no wielka szkodz Deluxsie...e
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
:shock::razz::razz::razz:
-
-
Hmmmm... facet na tym drzewie miał pewnie mokro ale spotkanie morda w mordę.....hmmmm;)ne daj Boh......
-
Co sądzicie o WWF i ich akcji dla Niedźwiedzi ?!
http://www.niedzwiedz.wwf.pl/index.php?st=st1
-
'a może to były dzikie psy?", wtedy schodzimy na temat takich krzyżówek, więc skoro tyle osób mi o tym mówi, zatem przyjmuję to za pewnik, spotkałam się też w książkach, że takie zjawisko jest normalne. "
'
Hej.Zgadzam się. Wilk jest obecnie dosyć "powrzechny". Mieszkam w Borach Dolnośląskich i wilki widuję od kilku lat, dwa, trzy, cztery razy w roku. Są płochliwe. Tropy ich widzę jeszcze częściej. W ubiegłym roku w dzień, czterdzieści metrow od mojego domu widziadziałem dwa razy coś jakby wilka razem ze średnim psem. Na początku myślałem, że to dwa wałęsające się psy, ale ten wilkowaty nie dawał mi spokoju. Okazało się, że kilku myśliwych widziało również wilka z psem, a nawet twierdzili, że to była suka. U nas praktycznie wilki chodzą w pojedynkę, czasami trzy, cztery w okresie zimowym. Chyba ze względu na to, że baza żerowa jest dla nich doskonała, a zimy nie takie ciężkie. Pozdrawiam.
-
Ważący kilkaset kilogramów niedźwiedź brunatny może nie tylko pogryźć człowieka – do wypadku tego rodzaju dochodzi w Bieszczadachśrednio raz do roku – ale jest też w stanie cisnąć w drzewo ważącym 80 kg ulem, by dobrać się do miodu. O takich ...
Więcej wiadomości na temat: bieszczady