Odp: Bieszczady przestają być dzikie
....nie bede polemizowal,co kiedy i dlaczego,gdyz szkoda na to czasu.Bieszczady sa takie jakie sa dzikie czy nie dzikie,jednak wspaniale.My jednak mozemy sie tylko przyczynic do tego jakie pozostana,wiadomo ludnosc dzisiejszych wiosek i miasteczek musi z czegos zyc,lecz Ci ktorzy odwiedzaja te piekne strony powinni uszanowac to co jeszcze dzisiaj mamy w Bieszczadach.To jeden z najpiekniejszych zakatkow Europy pod wzgledem przyrodniczym.Wiec starajmy sie naprawde aby takie pozostaly.
Witaj młody
Cytat:
Zamieszczone przez
bies..
....nie bede polemizowal,co kiedy i dlaczego,gdyz szkoda na to czasu.Bieszczady sa takie jakie sa dzikie czy nie dzikie,jednak wspaniale.My jednak mozemy sie tylko przyczynic do tego jakie pozostana,wiadomo ludnosc dzisiejszych wiosek i miasteczek musi z czegos zyc,lecz Ci ktorzy odwiedzaja te piekne strony powinni uszanowac to co jeszcze dzisiaj mamy w Bieszczadach.To jeden z najpiekniejszych zakatkow Europy pod wzgledem przyrodniczym.Wiec starajmy sie naprawde aby takie pozostaly.
Każdy może pisać bzdury. Kumasz? "B. są jakie są" - no kurfa obśmiałem się jak norka. Zapewne za 10 latków dupniesz takiego samego posta.
Bieszczady nie są i już nigdy nie będą takie jak były np. 30 lat temu - dajmy na to - Ty także nie.
[to taki przyczynek dla Wuki - poety/poetki].
Młody - zapoznaj się z tym gównem - jeżeli masz odniesienie do innego parku - zapodaj nam.
P.s.
Bieszczady nadal są w kilku miejscach "dzikie" - ale to pozostawiamy dla siebie.
Dzikość jest w NAS.
Pozdrawiam
Tak Michale- i Bieszczady i ja wyglądamy inaczej niż 30 lat temu!!!!
WUKA 30 lat temu wcale nie wyglądałaś, bo Ciebie jeszcze nie było :-)
Jasne - nie było nas , był las! Miły jesteś,dziękuję!
nie będzie nas, będzie las... jak w Czernobylu...
a tak nie apropo, przed wojną teren obecnych Bieszczad polskich w tych granicach był określano jako nieciekawy, podobnie jak Beskid Niski. Zaorane, gęsto zaludnione, bieda. Wtedy bractwo wysiadalo w Siankach, baza była, i leciało na lewo, hen po Popa Iwana. To można sobie wyczytać z przedwojennych przewodników. A na prawo nie, mało kto łaził. Miałem kiedyś możnosc otrzeć się o harcerza który w latach trzydziestych miał obóz na Jaworzcu, przyjechał do schroniska powspominać młodość.
Gadałem z goścmi, co zaczynali łazic po Biesach w latach pięćdziesiątych, to był hardkor. A później co dekada coraz więcej ludzi. Już w latach osiemdziesiątych Wetlina miała tytuł najbardziej turystycznej wioski w kraju. Jednak jeszcze wtedy było dzikawo, taką granicą jest rok 1989.
Wszystko się pozmieniało, bractwo wybrało zagranicę i skonczylo się bujne życie w Biesach, co dekada, ubywało ludzi z plecakowiczów.
Od tych kilkunastu lat w Biesy zaczynają wjeżdzac inni ludzie, turyści .. no turyści, no... aaa tam. Plecakowicze są w coraz mniejszej mniejszości, rozwija się baza turystyczna, ale ludzie inni. Każdy prawie przyjeżdza swoim autem, rzecz nie do pomyślenia kiedyś. Trend nie do zatrzymania.
Pamiętacie ludziska dowcipy o autostopie w Bieszczadach? - autostopami, wszędzie wlizie...
Ale pensjonaty to przyszłośc. Wiecie ile było przed wojną w Gorganach i Czornahorze (polskich) pensjonatów, schronisk? 1280 ! Po II wojnie kilkanaście turbaz.
Ja sie młodszy nie robię, zatem coraz mniej pod namiot. Ale mam receptę na spensjonatowienie Biesów. Komu trzeba dzikich gór, niech wali na Ukrainę, nie zawiedzie się. Tylko chłopi ukraińscy coraz większe stawki walą...
Cytat:
Zamieszczone przez
Łapi
tylko chłopi ukraińscy coraz większe stawki walą...
za co?
niech ktoś powie, że Bieszczady przestają być dzikie, skoro od samego rana po Lesku biegało stado koni :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Michał
Witaj młody
Bieszczady nadal są w kilku miejscach "dzikie" - ale to pozostawiamy dla siebie.
Dzikość jest w NAS.
Pozdrawiam
Nie wytłumaczysz tego co poniektórym z tego forum.
Cytat:
Zamieszczone przez
bieszczadzkie.info
niech ktoś powie, że Bieszczady przestają być dzikie, skoro od samego rana po Lesku biegało stado koni :D
Wiem, że się czepiam ale nie stado tylko tabun i nie dzikie a jak najbardziej udomowione:mrgreen:
Może dziczejące one są, skoro w zagrodzie nie wytrzymują;)
Stęsknionym dzikości polecam film Life After People, ludzie tłamszą i duszą dzikość na tej planecie strasznie, ale jej siła drzemie...gdy tylko ludzi zabraknie ...