-
Odp: Skąd znam ten widoczek ?
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
.... ale po rozpoznawczym PITU<PITU i kilku podpowiedziach...
To było sporą podpowiedzią i drugie zdjęcie, na którym już lepiej widać przekaźnik.
-
No to ja jeszcze tylko dodam, że jestem pełen podziwu dla odgadujących zagadki w tym wątku. Sam pewnie nie rozpoznałbym widoku na swoim własnym zdjęciu a tu proszę - wygrzebane gdzieś zdjęcie, chwila zastanowienia i jest odpowiedź. Moim zdaniem za działalność w tym wątku należy się specjalna nagroda. Za tę konkretną zagadkę też, przy najbliższej okazji :smile:
-
1 załącznik(ów)
A ja proszę o niezadawanie zagadek po 22 godzinie (chodzę spać z kurami - nie żeby od razu zoofilia, tak po prostu mam :shock: ) aż do piętnastej następnego dnia ;)
A dziś mam dla Was małe zbliżenie na cudne łąki:
Załącznik 32147
-
Naprowadzajka: dość charakterystyczna na zdjęciu jest ta wielka polana ze szpalerem drzew.
-
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
Brzegi Górne?
Niestety pudło, takie szersze spojrzenie może pomoże:
Załącznik 32162
-
To będzie widok gdzieś z granicy na słowacką stronę, na Wielką Polanę a w tym szpalerze drzew jest droga z Ruskiego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzychuprorok
To będzie widok gdzieś z granicy...
Z Płaszy
Cytat:
Zamieszczone przez
krzychuprorok
... na słowacką stronę, na Wielką Polanę a w tym szpalerze drzew jest droga z Ruskiego.
Oczywiście masz rację:
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Naprowadzajka: dość charakterystyczna na zdjęciu jest ta wielka polana ze szpalerem drzew.
Brawa dla Krzycha!
-
1 załącznik(ów)
To może jeszcze jedna, bardziej swojska, polanka. Z jakiego miejsca jest taki widok?.
Załącznik 32182
-
1 załącznik(ów)
Jak widzę, to sprawiłem mały problem tym szczątkowym fragmentem widoku. Więc dla ułatwienia, dokładam jeszcze kawałek. Jest to już 2/3 całości :).
Załącznik 32183
-
trochę jak wejście w stronę jawornika od strony starego sioła
-
Cytat:
Zamieszczone przez
raawek
trochę jak wejście w stronę jawornika od strony starego sioła
Niestety, nietrafiony. Nie mogę zbyt dużo napisać o tym miejscu, gdyż jest ono bardzo znane. Jednego jestem pewien, że widoczną stokówką, niewiele jest osób miłujących Bieszczady, które by nią nie przeszły od prawa do lewa, lub odwrotnie :).
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skylux
Caryńskie? E, chyba nie.
Nie chyba, ale na pewno nie :). To jeszcze jedna podpowiedź, z Caryńskiego azymut ok.300.
-
1 załącznik(ów)
Ja myślę, że Zbyszek zrobił zdjęcie z tej polanki:
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Brawo sir Bazyl, jak zwykle, zresztą tytuł Eksperta Roku 2013 zobowiązuje :), jesteś nie do pokonania. W nagrodę dedykuję Ci całą panoramę z miejsca które wskazałeś.
Załącznik 32185
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
No tak, teraz wszystko pasuje :mrgreen: Zagadek z tego miejsca było na forum kilka a - jak widać - nadal można tę okolicę pokazać inaczej. Łopienka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
No tak, teraz wszystko pasuje :mrgreen: Zagadek z tego miejsca było na forum kilka a - jak widać - nadal można tę okolicę pokazać inaczej. Łopienka.
Cały urok tej zagadki polegał na tym, że nie widać cerkwi a figurka na skrzyżowaniu, nawet przy dużym powiększeniu, również mało widoczna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
...jesteś nie do pokonania. W nagrodę dedykuję Ci całą panoramę z miejsca które wskazałeś.
Nie dajmy się zwariować :) Jest wiele miejsc, których nie widziałem w Bieszczadach i zawsze bawią mnie pojawiające się na forum wypowiedzi ludzi, którzy twierdzą, że "Bieszczady to oni już zeszli i całe poznali". A zagadka była, że czacha dymi! Tym bardziej, że na tych dwóch polankach z twojego zdjęcia byłem, ale nie na tej, z której zrobiłeś zdjęcie. Nie tak dawno, przed kilkoma tygodniami już omalże nie wyleźliśmy na nią z Bartkiem ale wybraliśmy inny wariant wycieczki. Ta długa opadająca łukiem polanka męczyła mnie, że hej i musiałem sobie w głowie poobracać i poukładać niczym puzzle miejsca, które jakoś mogły pasować i gdy już wydawało się, że jestem na tropie to pojawiała się ta pod lasem, która psuła całą układankę :) A szalałem od wzgórz Baligrodzkich po okolice Żukowa :) I w końcu zaskoczyłem i udało się odgadnąć!
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Nie dajmy się zwariować :) Jest wiele miejsc, których nie widziałem w Bieszczadach i zawsze bawią mnie pojawiające się na forum wypowiedzi ludzi, którzy twierdzą, że "Bieszczady to oni już zeszli i całe poznali".
Na tego typu teksty to odpowiadam, że w moim przypadku, życia zabraknie aby całe Bieszczady przejść a tym bardziej poznać. No, ale niektórzy szybciej chodzą i mają więcej szczęścia :). To jeszcze w nagrodę za ten Twój owocny dym z czachy :) , widoczek z przeciwnej strony. Oczywiście to nie nadawało się do zagadki, bo zbyt czytelne i łatwe.
Załącznik 32187
-
A ja robiłem zdjęcia pod tą sosną, ... a nie poznałem :)
Ładnie tam
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
A ja robiłem zdjęcia pod tą sosną, ...
A ja wylazłem na trześnię i zrobiłem taki widoczek:
Załącznik 32266
-
Wygląda mi to na zdjęcie z Kiczery822 w okolicach Buka.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Wygląda mi to na zdjęcie z Kiczery822 w okolicach Buka.
Ciepło, ciepło, bardzo ciepło, ale z tej ptasiej czereśni rozpościera się jeszcze m. in. taki widoczek:
Załącznik 32268
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
z tej ptasiej czereśni rozpościera się jeszcze m. in. taki widoczek:
Załącznik 32268
W takim razie obstaję przy okolicach Łopienki i przy Hyrczej. A swoją drogą, to poszatkowałeś te zdjęcia bez litości dla oglądających :).
-
W drodze na Korbanie, w dole Tyskowa, a nad niewidoczna Durna
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
W takim razie obstaję przy okolicach Łopienki i przy Hyrczej. A swoją drogą, to poszatkowałeś te zdjęcia bez litości dla oglądających :).
Musiałem troszkę poszatkować żeby za dużo nie było widać :) Te okolice to sam szczyt Korbani :)
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
W drodze na Korbanie, w dole Tyskowa, a nad niewidoczna Durna
Właściwie to na samym szczycie zrobione, tak nie więcej niż piętnaście metrów od triangula. Tak, że miejsce zrobienia zostało przez Was wskazane prawidłowo, ale Janusz strzelił troszkę nie w tą stronę - to drugie zdjęcie to przełęcz i łąki pomiędzy Berdycią i Korbem, w dole więc niewidoczna Terka a na dalszym planie poszatkowany, jak to nazwał Zbyszek, Otryt :)
Gratulacje!
PS
Na pierwszym zdjęciu Połonina Caryńska i pierwszy/ostatni ze szczytów Połoniny Wetlińskiej.
W nagrodę do odgadnięcia cały, nie pocięty widoczek:
Załącznik 32270
-
1 załącznik(ów)
Trochę zmyliła mnie ta Twoja "ptasia czereśnia". Myślałem o Korbani ale wartość kątowa nie bardzo mi pasowała i ostatecznie pomyliłem się o około 2 km. To teraz coś z tej samej beczki. Skąd schodziłem i taki widok zobaczyłem :). Tym razem bez szatkowania :).
Załącznik 32271
-
Smerek, chyba gdzieś znad Tyskowej?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Smerek, chyba gdzieś znad Tyskowej?
Smerek tak, lecz z większej odległości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Obstaję przy Otrycie a dokładniej Za Kutem lub jego okolice.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Smerek tak, lecz z większej odległości.
Załącznik 32272
Znaczy się, że pewnie z Lipowca :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Obstaję przy Otrycie a dokładniej Za Kutem lub jego okolice.
Ten mój widoczek w nagrodę, jest już z innej części Bieszczadów zrobiony i na ostatnim planie widać...
Tzn. nie z innej części, tylko z innego miejsca tj. nie z Otrytu.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Dokładnie tak. Twoje zdjęcie wygląda jakby było zrobione przez kalkę, tylko w innej porze roku.
A w nagrodę :) w szerszym planie z tego samego miejsca.
Załącznik 32273
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Ten mój widoczek w nagrodę, jest już z innej części Bieszczadów zrobiony i na ostatnim planie widać...
Tzn. nie z innej części, tylko z innego miejsca tj. nie z Otrytu.
Poszedłem na łatwiznę i zasugerowałem się charakterystyczną łachą śniegu, która nawet w maju występuje pod Wetlińską. Jednak zmieniam zdanie i będę strzelał - czy to przypadkiem nie Caryńska ?.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
(...) Jednak zmieniam zdanie i będę strzelał - czy to przypadkiem nie Caryńska ?.
Brawo, pozostało jeszcze do odgadnięcie miejsce, z którego zrobiłem zdjęcie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Brawo, pozostało jeszcze do odgadnięcie miejsce, z którego zrobiłem zdjęcie.
Ta wykoszona trawa sugeruje, że jest to Niżny Koniec.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Ta wykoszona trawa sugeruje, że jest to Niżny Koniec.
Zdjęcie zrobiłem pod sam koniec maja w tym roku, a Niżny Koniec jest teraz chyba całkiem ogrodzony, więc tam się nie pchałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Albo Bidkowa Hora.
Z Bidkowej Hory są też bardzo ładne widoki, ale to nie to. Patrząc na Twoje odpowiedzi, kierunek namierzyłeś bardzo dobrze ale odległość jeszcze zbyt mała.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Zdjęcie zrobiłem pod sam koniec maja w tym roku,
To byliśmy w tym samym czasie, tylko w innych miejscach :).
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Z Bidkowej Hory są też bardzo ładne widoki, ale to nie to. Patrząc na Twoje odpowiedzi, kierunek namierzyłeś bardzo dobrze ale odległość jeszcze zbyt mała.
W Lutowiskach z punktu widokowego, Caryńskiej nie widać bo Otryt jest na linii, czyżby jeszcze dalej?. Może Chodak lub okolice Skorodnego, bo Jaworniki koło Żłobka, to już pewnie za daleko?.