Odp: [ogłoszenie] Kurs na uprawnienia przewodnika beskidzkiego - całe Beskidy
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
Jeśli jesteś marudą;-)
Jesteś?
;-)
maruda 1- robi wszystko żółwim krokiem i zawsze się spóźnia - nie jestem cholerykiem, ale staram się mieścić w czasie
maruda 2 - ciągle grymasi - nie znoszę takich ludzi, wolę zamilczeć
maruda 3 - nudzi i naprzykrza się - nie jestem pępkiem świata, nikomu nie narzucam swojego światopoglądu.
Krysiu jestem marudą? :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
[Przypuszczam, więc że według własnego „widzimisię” kwalifikujecie osoby do kursu...
Kolejna sprawa...to już Wasze przesłanki do zgrubnej selekcji, opierające się na wieku, nijak mające się do predyspozycji w tym zawodzie...
Ja śmiem wątpić, by na przykład 18-latek lepiej nadawał na przewodnika niż 36 latek, toż to jakaś totalna bzdura! A jeśli już, to raczej przesunęłabym bym dolną granicę wieku jako ograniczenie ze względu na brak doświadczenia szeroko ujętego...
A co ma do rzeczy zadawanie niewygodnych pytań czy dyskutowanie z wykładowcami...?
Weryfikacja kwalifikacji powinna być obiektywna.
Wynika z tego, że ograniczenie wiekowe kursu wynika z Waszego dyskomfortu prowadzenia zajęć z osobami, które mają własne zdanie...]
Mam pewne przypuszczenia dlaczego w studenckich kolach przewodnickich panuje pewna "niechec" do osob starszych.. Osoby po czterdziestce zwykle albo po gorach nie chodza i sa zupelnie zielone w temacie albo chodza, ale maja juz swoj wlasny styl turystyki gorskiej, wyrobiony przez lata wedrowek,prob i błedow na szlaku. Wiedza czego w tych gorach szukaja, maja swoje przyzwyczajenia jesli chodzi o dobor i rozklad tras, przygotowywanie posilkow, odpoczynki czy spedzanie wieczorow. No a koła maja swoj, dosc nieugiety rodzaj wedrowania i raczej na takim kursie nie ma zbyt duzo miejsca na kompromisy i wlasne zdanie. Przewodnik mowi i trzeba go sluchac, nawet jak mowi brednie.. Wiec duzo latwiej w takim momencie dostac pod swoje skrzydla swiezego, pelnego zapalu 16 latka, ktory wiele razy jest jak czysta karta, mozna mu duzo wiedzy przekazac , pokazac gory, ktore go zafascynuja, nauczyc pewnego stylu turystyki, ale i wychowac, uformowac na "kursowy" model..
Nie wiem czy nadal tak mozna, ale dla wszystkich starszych i niepokornych,ktorzy jednak chcieli by sie troche pobratac z kolami przewodnickimi chyba lepiej zaczac od bycia "sympatykiem kola",niz od razu pchac sie na kurs i sprawiac klopoty , innym i sobie... Dzialanie z "wolnej stopy" rowniez pozwala poznac to tych to tamtych, zobaczyc "z boku" jak wygladaja imprezy czy owe wyjazdy kursowe i czy nam takie wedrowanie po gorach odpowiada.
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
Mam pewne przypuszczenia dlaczego w studenckich kolach przewodnickich panuje pewna "niechec" do osob starszych. ....
- Mocne dementi w sprawie nielubienia w studenckich kołach przewodnickich ludzi starszych. Bez uzasadnienia - piszę, bo wiem ;)
- Co innego lubienie, a co innego przyjmowanie na kurs. Kursy w kołach studenckich są dla młodzieży i najlepiej, żeby tak pozostało
- Uprawnienia przewodnickie można zdobyć w wielu innych miejscach poza kursami studenckimi, po co się na siłę odmładzać
- No i w końcu, nie wprowadzają jeszcze takiej ustawy, że trzeba być przewodnikiem, żeby góry znać, kochać i wędrować po nich (to ma być takie budujące zakończenie mojej riposty :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
[*] No i w końcu, nie wprowadzają jeszcze takiej ustawy, że trzeba być przewodnikiem, żeby góry znać, kochać i wędrować po nich (to ma być takie budujące zakończenie mojej riposty :)
Ufff, uspokoiłeś mnie :twisted:
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
- Mocne dementi w sprawie nielubienia w studenckich kołach przewodnickich ludzi starszych. Bez uzasadnienia - piszę, bo wiem ;)
co prawda mój PTTK to nie studenckie koło ale jeżdżę z nimi czasami w góry...
jestem tam zawsze najmłodsza, większość to tzw. ekipa 50+ ale ile w ich energii!! :) i pozytywnych emocji
i czasami się z nimi lepiej dogadać idzie niż z rówieśnikami moimi :)
więc ja to np bardzo lubię ze starszymi gdzieś pośmigać bo oni to i bagaż doświadczeń mają większy, no i jakoś tak fajnie z nimi!
a historie jakie czasami... śmiesznie jest :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
Nawet patrząc po swoich znajomych, którzy już się w te magiczne 35 nie łapią...
No marudni są i to z roku na rok więcej i bardziej.
Czy jestem bardziej marudny? nie wiem, możliwe, ale z wiekiem jestem na pewno bardziej radykalny w poglądach.
A na takim kursie, to w ogóle sobie siebie nie wyobrażam; jak chcę to piję do rana, a jak nie chcę, to wychodzę przed świtem na szlak.
Nie zdzierżyłbym ograniczeń tego typu kursów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Miejscowy
A na takim kursie, to w ogóle sobie siebie nie wyobrażam; jak chcę to piję do rana, a jak nie chcę, to wychodzę przed świtem na szlak.
Nie zdzierżyłbym ograniczeń tego typu kursów.
a najgorzej jakby sie okazalo ze masz wieksza charyzme od przewodnika i kursanci poszli za toba a nie za nim... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
...
Weryfikacja kwalifikacji powinna być obiektywna.
Wynika z tego, że ograniczenie wiekowe kursu wynika z Waszego dyskomfortu prowadzenia zajęć z osobami, które mają własne zdanie...
Argumentem mogłaby być kondycja, ale tu też wiek nie musi świadczyć...(wiemy jak jest, młodzi - potencjalnie silni padają jak muchy - Basiu, podałaś ostatnio przykład, a znam i takich co mocno po 35 zasuwają w Biegu Rzeźnika......
Maciejku ..zgadzam się z Tobą w każdym punkcie ....a Basia "pojechała po bandzie " w swoim tłumaczeniu ....takie trochę jest to "płytkie"
ps.oj... Basiu ,a jak Ty się czujesz wśród tych młodzieniaszków,..bardzo śmieszne argumenty przeciw macie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
A ja rozumiem argumentację Basi....., którzy już się w te magiczne 35 nie łapią...
No marudni są i to z roku na rok więcej i bardziej....;-)
Przepraszam Krysia za pytanie wprost , piszesz o sobie ?;)
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Przepraszam Krysia za pytanie wprost , piszesz o sobie ?;)
Joorg ile Ty masz lat ??? 35 x 2 ?? :) Jakoś nigdy nie poczułem abyś był marudny :) Ale uważaj na mnie bo ja niebawem będę miał 35 x 1 :)