Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: [ogłoszenie] Kurs na uprawnienia przewodnika beskidzkiego - całe Beskidy

Bieszczadnik Awatar DUCHPRZESZŁOŚCI
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    z brzozowego gaju na Podlasiu, obecnie piaski mazowieckie

Domyślnie Odp: [ogłoszenie] Kurs na uprawnienia przewodnika beskidzkiego - całe Beskidy

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    Jeśli jesteś marudą;-)
    Jesteś?
    ;-)
    maruda 1- robi wszystko żółwim krokiem i zawsze się spóźnia - nie jestem cholerykiem, ale staram się mieścić w czasie
    maruda 2 - ciągle grymasi - nie znoszę takich ludzi, wolę zamilczeć
    maruda 3 - nudzi i naprzykrza się - nie jestem pępkiem świata, nikomu nie narzucam swojego światopoglądu.

Krysiu jestem marudą?
    Pozdrawiam
    DUCHPRZESZŁOŚCI

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: [ogłoszenie] Kurs na uprawnienia przewodnika beskidzkiego - całe Beskidy

Cytat Zamieszczone przez maciejka Zobacz posta
    [Przypuszczam, więc że według własnego „widzimisię” kwalifikujecie osoby do kursu...
    Kolejna sprawa...to już Wasze przesłanki do zgrubnej selekcji, opierające się na wieku, nijak mające się do predyspozycji w tym zawodzie...
    Ja śmiem wątpić, by na przykład 18-latek lepiej nadawał na przewodnika niż 36 latek, toż to jakaś totalna bzdura! A jeśli już, to raczej przesunęłabym bym dolną granicę wieku jako ograniczenie ze względu na brak doświadczenia szeroko ujętego...
    A co ma do rzeczy zadawanie niewygodnych pytań czy dyskutowanie z wykładowcami...?
    Weryfikacja kwalifikacji powinna być obiektywna.
    Wynika z tego, że ograniczenie wiekowe kursu wynika z Waszego dyskomfortu prowadzenia zajęć z osobami, które mają własne zdanie...]
    Mam pewne przypuszczenia dlaczego w studenckich kolach przewodnickich panuje pewna "niechec" do osob starszych.. Osoby po czterdziestce zwykle albo po gorach nie chodza i sa zupelnie zielone w temacie albo chodza, ale maja juz swoj wlasny styl turystyki gorskiej, wyrobiony przez lata wedrowek,prob i błedow na szlaku. Wiedza czego w tych gorach szukaja, maja swoje przyzwyczajenia jesli chodzi o dobor i rozklad tras, przygotowywanie posilkow, odpoczynki czy spedzanie wieczorow. No a koła maja swoj, dosc nieugiety rodzaj wedrowania i raczej na takim kursie nie ma zbyt duzo miejsca na kompromisy i wlasne zdanie. Przewodnik mowi i trzeba go sluchac, nawet jak mowi brednie.. Wiec duzo latwiej w takim momencie dostac pod swoje skrzydla swiezego, pelnego zapalu 16 latka, ktory wiele razy jest jak czysta karta, mozna mu duzo wiedzy przekazac , pokazac gory, ktore go zafascynuja, nauczyc pewnego stylu turystyki, ale i wychowac, uformowac na "kursowy" model..

Nie wiem czy nadal tak mozna, ale dla wszystkich starszych i niepokornych,ktorzy jednak chcieli by sie troche pobratac z kolami przewodnickimi chyba lepiej zaczac od bycia "sympatykiem kola",niz od razu pchac sie na kurs i sprawiac klopoty , innym i sobie... Dzialanie z "wolnej stopy" rowniez pozwala poznac to tych to tamtych, zobaczyc "z boku" jak wygladaja imprezy czy owe wyjazdy kursowe i czy nam takie wedrowanie po gorach odpowiada.
    Ostatnio edytowane przez buba ; 07-03-2012 o 18:14
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    Mam pewne przypuszczenia dlaczego w studenckich kolach przewodnickich panuje pewna "niechec" do osob starszych. ....
    • Mocne dementi w sprawie nielubienia w studenckich kołach przewodnickich ludzi starszych. Bez uzasadnienia - piszę, bo wiem
    • Co innego lubienie, a co innego przyjmowanie na kurs. Kursy w kołach studenckich są dla młodzieży i najlepiej, żeby tak pozostało
    • Uprawnienia przewodnickie można zdobyć w wielu innych miejscach poza kursami studenckimi, po co się na siłę odmładzać
    • No i w końcu, nie wprowadzają jeszcze takiej ustawy, że trzeba być przewodnikiem, żeby góry znać, kochać i wędrować po nich (to ma być takie budujące zakończenie mojej riposty :)

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Wojtek Pysz Zobacz posta
    [*] No i w końcu, nie wprowadzają jeszcze takiej ustawy, że trzeba być przewodnikiem, żeby góry znać, kochać i wędrować po nich (to ma być takie budujące zakończenie mojej riposty :)
    Ufff, uspokoiłeś mnie
    Pozdrav

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Wągrowiec

Cytat Zamieszczone przez Wojtek Pysz Zobacz posta
    • Mocne dementi w sprawie nielubienia w studenckich kołach przewodnickich ludzi starszych. Bez uzasadnienia - piszę, bo wiem
    co prawda mój PTTK to nie studenckie koło ale jeżdżę z nimi czasami w góry...
    jestem tam zawsze najmłodsza, większość to tzw. ekipa 50+ ale ile w ich energii!! :) i pozytywnych emocji
    i czasami się z nimi lepiej dogadać idzie niż z rówieśnikami moimi :)
    więc ja to np bardzo lubię ze starszymi gdzieś pośmigać bo oni to i bagaż doświadczeń mają większy, no i jakoś tak fajnie z nimi!
    a historie jakie czasami... śmiesznie jest :)

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2011
    Rodem z
    Piastowy

Nawet patrząc po swoich znajomych, którzy już się w te magiczne 35 nie łapią...
    No marudni są i to z roku na rok więcej i bardziej.
    Czy jestem bardziej marudny? nie wiem, możliwe, ale z wiekiem jestem na pewno bardziej radykalny w poglądach.
    A na takim kursie, to w ogóle sobie siebie nie wyobrażam; jak chcę to piję do rana, a jak nie chcę, to wychodzę przed świtem na szlak.
    Nie zdzierżyłbym ograniczeń tego typu kursów.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Miejscowy Zobacz posta
    A na takim kursie, to w ogóle sobie siebie nie wyobrażam; jak chcę to piję do rana, a jak nie chcę, to wychodzę przed świtem na szlak.
    Nie zdzierżyłbym ograniczeń tego typu kursów.
    a najgorzej jakby sie okazalo ze masz wieksza charyzme od przewodnika i kursanci poszli za toba a nie za nim...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez maciejka Zobacz posta
    ...
    Weryfikacja kwalifikacji powinna być obiektywna.
    Wynika z tego, że ograniczenie wiekowe kursu wynika z Waszego dyskomfortu prowadzenia zajęć z osobami, które mają własne zdanie...
    Argumentem mogłaby być kondycja, ale tu też wiek nie musi świadczyć...(wiemy jak jest, młodzi - potencjalnie silni padają jak muchy - Basiu, podałaś ostatnio przykład, a znam i takich co mocno po 35 zasuwają w Biegu Rzeźnika......
    Maciejku ..zgadzam się z Tobą w każdym punkcie ....a Basia "pojechała po bandzie " w swoim tłumaczeniu ....takie trochę jest to "płytkie"
    ps.oj... Basiu ,a jak Ty się czujesz wśród tych młodzieniaszków,..bardzo śmieszne argumenty przeciw macie.
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

A ja rozumiem argumentację Basi....., którzy już się w te magiczne 35 nie łapią...
    No marudni są i to z roku na rok więcej i bardziej....;-)
    Przepraszam Krysia za pytanie wprost , piszesz o sobie ?
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    Przepraszam Krysia za pytanie wprost , piszesz o sobie ?
    Joorg ile Ty masz lat ??? 35 x 2 ?? :) Jakoś nigdy nie poczułem abyś był marudny :) Ale uważaj na mnie bo ja niebawem będę miał 35 x 1 :)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)