są tak podobne... :) Berdo
ale zaraz zaraz... to w takim razie nie jest linia Mołotowa...?
Wersja do druku
są tak podobne... :) Berdo
ale zaraz zaraz... to w takim razie nie jest linia Mołotowa...?
Ja tam się nie znam, ale tak mnie zmobilizowałeś że zajrzałem do wikipedii a tam napisali:"...W Przemyskim Rejonie Umocnionym główną linię obrony na odcinku Przemyśl-Bachów i Olchowce-Myczkowce oparto bezpośrednio o San, wiele obiektów lokalizując w odległości nie większej niż 100 m od rzeki. Wykorzystano w ten sposób rzekę jako doskonałą obronę przeciwpancerną, a przez wzniesienie umocnień, także trudną do pokonania dla piechoty." A w innej części, że ciągnęła się do Soliny. Więc prawie mi się udało :) - a że po drugiej stronie i ciut wyżej to sygnalizowałem. A teraz to mnie tu nie stresuj, tylko strzelaj gola do bramki!
Piękny, pomnikowy okaz dębu w zaniedbanym parku podworskim w Berezce. Stadion powstał w miejscu nieistniejącego dworu.
Niedługo nie będzie go widać... Gdzie leży?
Siedemnasty Kilometr ;) gdzieś koło Priełuk ?
Hm, nawiązując do podpowiedzi to może gdzieś dolina Smereka - Beskid ? ;)
Ponieważ zagadka WojtkaR się już przedawniła (może okolice Kalnicy?) to ja wrzucę kolejną. W Bieszczadach jak wiadomo jest mnóstwo piwnic, z których wiele się od siebie niczym szczególnym nie różni, więc na zagadki się raczej nie nadają. Ale ta jest troszkę inna:
Tworylne, niemiecka strażnica.
Zatopiony, zatopiony
.... ale wciąż w dziale RELACJE
a może kiedyś doczekamy się działu: ZABAWY, ZGADYWANKI, KONKURSY ???????
ciągle liczymy że nasze forum będzie się rozwijać.
Z zaangażowania osób niezaangażowanych :) w dyskusję, (http://forum.bieszczady.info.pl/show...%C3%B3w./page2) w tym szarży, sądzę, że nie ma na co liczyć :(
No to na wieczór pogodna zagadka.
Znalazłem ją ostatnio w bieszczadzkiej krainie.
.
Załącznik 22072
W której miejscowości jest ogródek z tak zaskakującym regulaminem ?
Chcąc napić się piwa a tak unikalnym ogródku piwnym należy udać się ....do bieszczadzkiej miejscowości
znanej z wytwórni wód gazowanych.
Czyli gdzie ?
Załącznik 22090
Może Lutowiska
Bim-Bam !
To jest to ! Zapraszam do ogródka.
Zapisuję więc w kalendarzyku : drugi tydzień października- piwo w ogródku z Olgą (i ekipą krośnieńską)Cytat:
Zaproszenie przyjęte
A na taki totem ktoś z Was się natknął?:
Tak, to ta sama :). Rzeźba ta stoi na Polanie Miodowej Baby, przy żółtym szlaku prowadzącym z Nowej Siedlicy na Rabią Skałę. Tutaj troszkę więcej informacji o miejscu i pochodzeniu nazwy: http://books.google.pl/books?id=8yLt...wej%22&f=false
Ktoś z Was wie gdzie, i dlaczego tam?:
Tuż obok stoi taki krzyż:
Troszkę powyżej obecnej zabudowy tej wsi przebiegała kiedyś linia kolejki wąskotorowej, linia z bardzo ostrym zakrętem.
Strzebowiska
Przysiółek i gajówka Szpickiery wzięły nazwę od tego zakrętu ( niem. spietz Kehre – ostry zakręt ).
Brawo! Te krzyże stoją na terenie cerkwiska i cmentarza cerkiewnego. Krzyż brzozowy wieńczy nagrobek Romana Farata, operatora Polskiej Kroniki Filmowej, autora zdjęć wielu filmów fabularnych i dokumentalnych, którego prochy najpierw pochowano przy kapliczce, której zdjęcie poniżej. Następnie jak pisze Pan Andrzej Potocki w książce „Kapliczka Pamięci”, : „...skutkiem pewnego zdarzenia, Jurek Dobroczyński jego urnę przeniósł na tamtejszy ruski cmentarz”. Ciekawe co to za zdarzenie?
Ciekawa zagadka, nie wiem gdzie, ale sądzę, że w pobliżu jakiejś cerkwi?
Tak!
Płyta/stopień przed cerkwią w Bystrem?
Naturalnie!!!!
a
Załącznik 22381 a to?
Zacznę w ten sposób , że widok zza okienka z witrażykiem to myślę że jest na parking w Cisnej przed Siekierezadą , w tle widać "piękne" zaplecze sklepu, a owy witrażyk to może jest w Galerii u Ryśka, jeśli pod dobrym katem patrze, w karczmie nie byłem więc nie wiem czy maja tam takie okienka.
mała poprawka, to jest karczma w Cisnej jednak
A na moim zdjęciu wygląda to tak
Załącznik 22419
miałem przygotowane do zagadek w detalach.
Tak czy siak - Łemkowyna!