Odp: Łupki syderytowe w Bieszczadach?
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Na poważnie. Obsługiwałam traperską imprezę. Wozacy mieszkańcy Baligrodu opowiadali jak najęci o okolicy
a chyba najbardziej z nich napromieniowany jest ten "kuminiorz" z akordeonem;)
A nocami niech sobie te wozy jakos oświetlają bo jak im ktos te kunie porozjeżdża to będą sami te wozy pełne tourów ciagać... Zastanawiałem sie zawsze jaka to atrakcja tarabanic sie furmanką po zakurzonej drodze, mijać sie z kamazami i słuchać przyśpiewek goscia w cylindrze? Turyści za to płacą? 8-) hehe niesamowite...
A opowiedzieli historię krzyża który stoi na kamieniołomie "Huczwice"?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
a chyba najbardziej z nich napromieniowany jest ten "kuminiorz" z akordeonem;)
A nocami niech sobie te wozy jakos oświetlają bo jak im ktos te kunie porozjeżdża to będą sami te wozy pełne tourów ciagać... Zastanawiałem sie zawsze jaka to atrakcja tarabanic sie furmanką po zakurzonej drodze, mijać sie z kamazami i słuchać przyśpiewek goscia w cylindrze? Turyści za to płacą? 8-) hehe niesamowite...
A opowiedzieli historię krzyża który stoi na kamieniołomie "Huczwice"?
@ Jabol. Tia potworze nie kpij. Płacą i to dużą kasę. Na szczęście nie ja jestem autorem i wykonawcą tego programu. Nie będę więcej wykłócać się. Sam pomysł wozów jest dobry, tylko trasa niespecjalnie dobrze wybrana. Ale to już nie moja bajka. Idę szukać mineralnej i w góry. Koniec koorynowania zaczyna się przewodnictwo. Pa
Byłem tam pierwszy raz w 1968. Wtedy mówiono (leśniczy z leśniczówki Czarne), że była to sztolnia do przemysłowego wydobycia kryształów górskich. Padło z powodu braku opłacalności.
Długi
Cytat:
a chyba najbardziej z nich napromieniowany jest ten "kuminiorz" z akordeonem
Podwoziłem kiedyś tego delikwenta do Cisnej, to prawda okaz jakich mało...
Ale raczej do towarzyszenia wycieczce to bym go nie wynajął, ale o gustach się nie dyskutuje :D
Lech
Hej:)
Linczek z Centralnej Bazy Danych Geologicznych - ciekawy numeryczny model terenu:D
http://baza.pgi.gov.pl/website/cbdg/viewer.htm??Layers=11000001100111110000000011&Acti veLayer=7;%20__utma=2879651.640696385.1178617197.1 178617197.1178617197.1;%20__utmb=2879651;%20__utmc =2879651;%20__utmz=2879651.1178617197.1.1.utmccn=( referral)|utmcsr=pgi.gov.pl|utmcct=/index.php|utmcmd=referral;%20ASP.NET_SessionId=hrx 3jn3zapuk40jaghhwrsmc
Całość tej bazy: http://baza.pgi.gov.pl/wyszuk.html
Wyszukiwarka bazy umożliwia zlokalizowanie wszystkich udokumentowanych złóż kopalin na terenie całego kraju, otworów poszukiwawczych itd. Naniesiono też zasięgi OSO i SOO Natury 2000.
Polecam i pozdrawiam,
Derty
PS: dzięki Lucyno za link do forum geologów:D Sprawa łupków syderytowych chyba wyjaśniona:D
Witam serdecznie
po raz ostateczny
Sięgnęliśmy dna - żałuję bardzo, że od starego forum jakoś powoli dałem się rozmywać w tym bełkocie. Zaprawdy, aby zachować choć odrobinkę człowieństawa - spadajmy stąd.
Żegnam
P.s.
odpuście sobie komentarze - poczekajcie, aż .......
Cytat:
Zamieszczone przez
Michał
Witam serdecznie
po raz ostateczny
Sięgnęliśmy dna - żałuję bardzo, że od starego forum jakoś powoli dałem się rozmywać w tym bełkocie. Zaprawdy, aby zachować choć odrobinkę człowieństawa - spadajmy stąd.
Żegnam
P.s.
odpuście sobie komentarze - poczekajcie, aż .......
Nie odpuszczę. Jeżeli zależy Ci na forum to walcz. Z każdym, pierwsza kark nastawię jeżeli bedzie trzeba.
-> Michał
Jestem na tym forum krótko więc nie pamiętam wspominanego przez Ciebie "starego forum".Natomiast już parę razy "słyszę" od Ciebie "po raz ostateczny" itp.Chyba najczęściej na tym forum używasz takiego wyrażenia.Więc nieśmiało zapytuję: Co to za dno którego sięgnęliśmy? Dlaczego? O jakim człowieczeństwie wspominasz? I o co Ci chodzi??
Znalazłam notatkę. Występuje u nas okruszcowanie uranem łupków menilitowych bitumicznych. Charakteryzują się one wyższą w stosunku do sąsiednich skał zawartością pierwiastków promieniotwórczych, głównie uranu dochodzącą do 620 g na tonę. Ciała rudne uranu tworzą nieregularne soczewy i pokłady o rozmiarach kulkuset metrowych. Najwyższa zawartość uranu występuje w okolicach Bezmiechowej. Jest to złoże miąższości 2,5 m w postaci rozległej soczewki o rozmiarach kilku km. Zawartość uranu 620 g/tonę przy średniej w tej okolicy 110 g/tonę. Znaczne skoncentrowane uranu występuje również w oklicy Manasterca, Wujskiego, Rozpucia, Tyrawy Solnej i dochodzi do 230 g/tonę. Badania były prowadzone w latach 60-tych ub wieku.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Mam problem. Po raz drugi zdarzyło mi się, że uczestnik wycieczki, nauczyciel geograf stwierdził iż w kamieniołomie w Huczwiach znajdują się łupki syderytowe
Chciał zaszpanować ;)
Łupki syderytowe wedłu stronki są( http://meak.republika.pl/geologia.html ) w płaszczowinie Śląskiej z tego co wiem podkarpacie leży na Skolskiej ale mogę się mylić(bo ignorant profesor na mej uczelni uznał Bieszczady za mało atrakcyjne, by powiedzieć coś więcej na ten temat). Wydaje mi się że idąc od dołu mamy Skolską , Podśląską, Śląską, Przedmagurską i Magurską. I im dalej że tak powiem na północ tym starsza płaszczowina jest na wierzchu... i tak by można i można generalnie temat mnie zaciekawił.
Też nie lubie przemądrzałych "nauczycieli geografii"... ale trzeba to przeżyć i się nie przejmuj:)
Przepraszam odbija mi od tych "głupot" i to mało pewnie dla Was ciekawe ale jakbyście mieli też wykówać takie coś na pamięć też by wam odbiło... ble ble ble... :-? :-?