Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Łupki syderytowe w Bieszczadach?

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie Odp: Łupki syderytowe w Bieszczadach?

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Na poważnie. Obsługiwałam traperską imprezę. Wozacy mieszkańcy Baligrodu opowiadali jak najęci o okolicy
    a chyba najbardziej z nich napromieniowany jest ten "kuminiorz" z akordeonem
    A nocami niech sobie te wozy jakos oświetlają bo jak im ktos te kunie porozjeżdża to będą sami te wozy pełne tourów ciagać... Zastanawiałem sie zawsze jaka to atrakcja tarabanic sie furmanką po zakurzonej drodze, mijać sie z kamazami i słuchać przyśpiewek goscia w cylindrze? Turyści za to płacą? hehe niesamowite...
    A opowiedzieli historię krzyża który stoi na kamieniołomie "Huczwice"?
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Jabol Zobacz posta
    A nocami niech sobie te wozy jakos oświetlają bo jak im ktos te kunie porozjeżdża to będą sami te wozy pełne tourów ciagać... Zastanawiałem sie zawsze jaka to atrakcja tarabanic sie furmanką po zakurzonej drodze, mijać sie z kamazami i słuchać przyśpiewek goscia w cylindrze? Turyści za to płacą? hehe niesamowite...
    A opowiedzieli historię krzyża który stoi na kamieniołomie "Huczwice"?
    @ Jabol. Tia potworze nie kpij. Płacą i to dużą kasę. Na szczęście nie ja jestem autorem i wykonawcą tego programu. Nie będę więcej wykłócać się. Sam pomysł wozów jest dobry, tylko trasa niespecjalnie dobrze wybrana. Ale to już nie moja bajka. Idę szukać mineralnej i w góry. Koniec koorynowania zaczyna się przewodnictwo. Pa

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Byłem tam pierwszy raz w 1968. Wtedy mówiono (leśniczy z leśniczówki Czarne), że była to sztolnia do przemysłowego wydobycia kryształów górskich. Padło z powodu braku opłacalności.
    Długi

Bieszczadnik Awatar Lech Rybienik
    Na forum od
    06.2004
    Rodem z
    Przemyśl/Warszawa

Podwoziłem kiedyś tego delikwenta do Cisnej, to prawda okaz jakich mało...
    Ale raczej do towarzyszenia wycieczce to bym go nie wynajął, ale o gustach się nie dyskutuje :D
    Lech

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej:)
    Linczek z Centralnej Bazy Danych Geologicznych - ciekawy numeryczny model terenu:D

http://baza.pgi.gov.pl/website/cbdg/viewer.htm??Layers=11000001100111110000000011&Acti veLayer=7;%20__utma=2879651.640696385.1178617197.1 178617197.1178617197.1;%20__utmb=2879651;%20__utmc =2879651;%20__utmz=2879651.1178617197.1.1.utmccn=( referral)|utmcsr=pgi.gov.pl|utmcct=/index.php|utmcmd=referral;%20ASP.NET_SessionId=hrx 3jn3zapuk40jaghhwrsmc

Całość tej bazy: http://baza.pgi.gov.pl/wyszuk.html

Wyszukiwarka bazy umożliwia zlokalizowanie wszystkich udokumentowanych złóż kopalin na terenie całego kraju, otworów poszukiwawczych itd. Naniesiono też zasięgi OSO i SOO Natury 2000.

Polecam i pozdrawiam,
    Derty

PS: dzięki Lucyno za link do forum geologów:D Sprawa łupków syderytowych chyba wyjaśniona:D
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witam serdecznie

po raz ostateczny

Sięgnęliśmy dna - żałuję bardzo, że od starego forum jakoś powoli dałem się rozmywać w tym bełkocie. Zaprawdy, aby zachować choć odrobinkę człowieństawa - spadajmy stąd.

Żegnam

P.s.
    odpuście sobie komentarze - poczekajcie, aż .......

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
    Witam serdecznie

po raz ostateczny

Sięgnęliśmy dna - żałuję bardzo, że od starego forum jakoś powoli dałem się rozmywać w tym bełkocie. Zaprawdy, aby zachować choć odrobinkę człowieństawa - spadajmy stąd.

Żegnam

P.s.
    odpuście sobie komentarze - poczekajcie, aż .......
    Nie odpuszczę. Jeżeli zależy Ci na forum to walcz. Z każdym, pierwsza kark nastawię jeżeli bedzie trzeba.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

-> Michał
    Jestem na tym forum krótko więc nie pamiętam wspominanego przez Ciebie "starego forum".Natomiast już parę razy "słyszę" od Ciebie "po raz ostateczny" itp.Chyba najczęściej na tym forum używasz takiego wyrażenia.Więc nieśmiało zapytuję: Co to za dno którego sięgnęliśmy? Dlaczego? O jakim człowieczeństwie wspominasz? I o co Ci chodzi??
    Pozdrav

lucyna
    Guest

Znalazłam notatkę. Występuje u nas okruszcowanie uranem łupków menilitowych bitumicznych. Charakteryzują się one wyższą w stosunku do sąsiednich skał zawartością pierwiastków promieniotwórczych, głównie uranu dochodzącą do 620 g na tonę. Ciała rudne uranu tworzą nieregularne soczewy i pokłady o rozmiarach kulkuset metrowych. Najwyższa zawartość uranu występuje w okolicach Bezmiechowej. Jest to złoże miąższości 2,5 m w postaci rozległej soczewki o rozmiarach kilku km. Zawartość uranu 620 g/tonę przy średniej w tej okolicy 110 g/tonę. Znaczne skoncentrowane uranu występuje również w oklicy Manasterca, Wujskiego, Rozpucia, Tyrawy Solnej i dochodzi do 230 g/tonę. Badania były prowadzone w latach 60-tych ub wieku.

Bieszczadnik Awatar Trauma
    Na forum od
    01.2007
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Mam problem. Po raz drugi zdarzyło mi się, że uczestnik wycieczki, nauczyciel geograf stwierdził iż w kamieniołomie w Huczwiach znajdują się łupki syderytowe
    Chciał zaszpanować

Łupki syderytowe wedłu stronki są( http://meak.republika.pl/geologia.html ) w płaszczowinie Śląskiej z tego co wiem podkarpacie leży na Skolskiej ale mogę się mylić(bo ignorant profesor na mej uczelni uznał Bieszczady za mało atrakcyjne, by powiedzieć coś więcej na ten temat). Wydaje mi się że idąc od dołu mamy Skolską , Podśląską, Śląską, Przedmagurską i Magurską. I im dalej że tak powiem na północ tym starsza płaszczowina jest na wierzchu... i tak by można i można generalnie temat mnie zaciekawił.

Też nie lubie przemądrzałych "nauczycieli geografii"... ale trzeba to przeżyć i się nie przejmuj:)

Przepraszam odbija mi od tych "głupot" i to mało pewnie dla Was ciekawe ale jakbyście mieli też wykówać takie coś na pamięć też by wam odbiło... ble ble ble...
    Ostatnio edytowane przez Trauma ; 11-05-2007 o 01:02 Powód: Odbija mi
    "Noc ci stworzyłem najciemniejszą
    byś mogła być bielsza od czerni"

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)