-
Odp: Skitury w Bieszczadach
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Przepisy się w kwestii turystyki narciarskiej nie zmieniły od co najmniej trzech lat.
Parkowcy mogą działać odkąd istnieje Park i są ku temu odpowiednie przepisy. Zadałem tylko pytanie, czy dotychczas zaobserwowaliście jakąś zimową aktywność Parku. Po prostu jestem ciekawy.
Przypomnę, jakie szlaki narciarskie (i do wędrówek na rakietach śnieżnych), jako JEDYNE na terenie Parku, są akceptowane:
Trasy wędrówek na nartach śladowych, ski-tourowych i rakietach śnieżnych
1. Odcinki wzdłuż szlaków pieszych
a) Ustrzyki Górne-Szeroki Wierch-Siodło pod Tarnicą–Tarnica-Wołosate,
b) Przełęcz Wyżna-Połonina Wetlińska (schronisko)- Brzegi Górne,
c) Wetlina-Przełęcz Orłowicza-Połonina Wetlińska (schronisko).
2. Inne trasy
a) spacerowe narciarskie trasy biegowe wokół Wetliny (oddziały: 2/191, 2/188, 2/185, 2/182, 2/279)
b) spacerowa trasa narciarska w Wołosatem (oddział 180)
c) spacerowe trasy narciarskie w obwodzie ochronnym Tarnawa (oddziały 1/262-1/268 )
(Regulamin BdPN, zał.1, tabela 3, pkt.9 oraz zał.2 pkt.6 http://www.bdpn.pl/dokumenty/regulam...amin2015v2.pdf)
Stawia to trochę w innym świetle dotychczasowe wędrówki forumowiczów na rakietach, prawda?
No więc przepisy się zmieniły, a konkretnie chyba ktoś poszedł po rozum do głowy i w obowiązującym regulaminie na 2016 rok (http://www.bdpn.pl/dokumenty/regulam...in2016.pdf?v=2) Park wycofał się z tych trzech tras wędrówek na nartach. Obecnie oficjalnymi są WSZYSTKIE oznakowane szlaki piesze - załącznik 2 punkt 6. (Hura, można legalnie pójść w zimie na nartach na Halicz)...
No i chłopcy-rakietowcy i dziewczyny-rakietnice nie muszą ubierać rakiet li tylko do zdjęć :-)
-
Zapomniałeś dodać, że połoniny nadal są agresywne....
Cytat:
Bezwzględnie zabrania się dokonywania zjazdów z grzbietów połonin w dół stoków. Takie zachowanie grozi ciężkimi kontuzjami. Nakazuje się odpinać narty na stromych odcinkach stoków.
(z tego samego regulaminu)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marmota_m
Zapomniałeś dodać, że połoniny nadal są agresywne....
(z tego samego regulaminu)
Ale zauważ, że jest mowa o zjazdach z połonin (tylko). Więc zjazd w lesie....
Dwa - co jest rozumiane przez "stromy odcinek stoku" :-) ?
-
...zjazd w lesie może być bardziej agresywny ;)
Dwa - widziałeś stromy odcinek stoku w Bieszczadach? Bo ja nie :twisted: To chyba nie musimy odpinać nart....
-
Gdyby ktoś szukał informacji na temat śniegu w Bieszczadach, to informuję że w czasie świąt było go wystarczająco aby zjechać z Wetlińskiej... A przedtem asfaltem z Wyżniańskiej do Berehów...
A potem tylko dopadało :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Gdyby ktoś szukał informacji na temat śniegu w Bieszczadach, to informuję że w czasie świąt było go wystarczająco aby zjechać z Wetlińskiej... A przedtem asfaltem z Wyżniańskiej do Berehów...
A potem tylko dopadało :-)
Po pobycie 10-11.01.2017 mogę napisać tyle, że ilość śniegu na północnych stokach M.Rawki oceniam na 0,8-1m, na południowych stokach Caryńskiej mniej, ale co najmniej 0,5m. Przy schronisku (M.Rawka) 80cm.
Śnieg przewiany, twardy, bliżej grani trochę lodoszreni, ale do przeżycia. Nie ma problemu ze zjazdem zarówno z Caryńskiej jak i z M.Rawki do samego asfaltu (a nawet do Brzegów Górnych :-) ).
Na drodze do schroniska (z przełęczy Wyżniańskiej) są dwie nawiane zaspy, którym zmierzyłem grubość. Wynik - 200cm na środku drogi.
Tak to wyglądało na żywca -> http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/1905-A-moze-jakies-aktualne-fotki?p=169389&viewfull=1#post169389
Droga dojazdowa, jak to w Bieszczadach, biała, ale bezproblemowo się daje dojechać. Zarówno przez Ustrzyki G, jak i przez Dwernik. Droga do Wetliny także biała, ale odśnieżana. Trochę ślisko, ale bywało już gorzej.
Jak wracałem 11.01, to jednolicie biała droga skończyła się mniej więcej w Lutowiskach. Potem mix białej i czarnej. Od Ustrzyk D. czarna, w większości sucha (droga przez Równię biała i śliska, myślę, że gorsza niż za Ustrzykami Gónymi).
-
Nie wierzę, że nikogo nie zaniosło od stycznia w Bieszczady na skitury. No, ale skoro od pewnego czasu skrobię coś o warunkach, to i napiszę jak było 9-12.02.2017.
Śniegu pod dostatkiem, jak widać zresztą na zdjęciach (http://forum.bieszczady.info.pl/show...l=1#post169983) wszędzie. Tylko jechać i łazić. Połoniny miejscami wytopione (na Caryńskiej wystawały kamienie na szlaku), najprzyjemniejsze do wędrówki były Jasła. Śniegu dość dużo (do metra), dość twardo, warunki wiosenne, prawie firnowate. Jako, że opadu ostatnio (śniegu) jakoś nie było, a słonko operowało, to zagrożenie lawinowe minimalne (oczywiście 100% pewności nigdy nie ma).
Zaspy na drodze po bokach zacne, twarde, zalodzone, wysokie, ale sam asfalt czarny, czasem jak słoneczko roztopi a nocka przymrozi - śliski.
Szlaki przedeptane (tam, gdzie byłem).
Ja to bym sobie życzył takiej zimy PRZYNAJMNIEJ do końca marca.
-
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć krótkie trasy na skitury odpowiadające mniej więcej długością i trudnością trasie Muczne-Bukowe Berdo-Muczne?
Pytam pod kątem wyjazdów jednodniowych (zależy mi żeby się przesadnie nie umordować przy wejściu i nie zabić podczas zjazdu) :)
p.s. na Wetlińskiej i Rawkach wydaje mi się jednak dla mnie ciut za stromo :)
pzdr.
Tomek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tsa
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć krótkie trasy na skitury odpowiadające mniej więcej długością i trudnością trasie Muczne-Bukowe Berdo-Muczne?
Pytam pod kątem wyjazdów jednodniowych (zależy mi żeby się przesadnie nie umordować przy wejściu i nie zabić podczas zjazdu) :)
p.s. na Wetlińskiej i Rawkach wydaje mi się jednak dla mnie ciut za stromo :)
pzdr.
Tomek
Za stromo, za stromo.. Nie ma za stromo, jest co najwyżej za mało śniegu :-)
Polecam trasę Przysłup (od skrzyżowania drogi od Biesiska ze stokówką)-(droga leśna)-Małe Jasło-(czerwony szlak)-Wielkie Jasło-(nowy żółty szlak)-stokówka-powrót do Przysłupia.
Przyjemne podejście po lesie, zjazd z Jasła (w niedzielę 12.02) wyszedł ponad 2,5km z czego przynajmniej 1km połoninami. Ostatnie 800m trzeba było się zafoczyć...
Nie bardzo uczęszczany, ale brać skiturowa lubi zjazdy z Jasła.. co widać było po śladach. W lesie biegające sarenki, ślady wilków etc..
Ślad -> https://www.endomondo.com/users/1998...outs/872091088
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tsa
Dzięki, wincy! :)
Wincy -> ale się trochę zmachasz.
Z Przysłupia Caryńskiego na połoninę do węzła i zjazd tą samą drogą. Na początku trochę stromo (ale bez drzew i szeroko), potem polankami prawie po szlaku, końcówka lasem. Herbata u Jędrusiaka (w schronisku Koliba). Trasa widokowa i fajny zjazd ponad 1,5km. O ile jest pogoda.
Jak się dostać do Przysłupia? Z buta/nartami z Bereżek, autem 4x4 od Nasicznego (ale nie wiem czy dojedziesz - dzwonić do Koliby ->134611848 i pytać). Powrót na nartach do Bereżek, jeśli PRZESZKADZA ci jazda w lesie, będzie emocjonujący ;-)
Obecnie tyle widać z Przysłupia -> http://www.bieszczady.pl/images/webcam/pryslip/pryslip_last.jpg
Ciekawie też zapowiada się pętelka z Wetliny zielonym szlakiem na Jawornik i zjazd żółtym. Zaznaczam, że na nartach tam nie jechałem, tylko z buta. Jak pamiętam dość szeroko. No ale po lesie. Co niektórym może przeszkadzać.
Fajna wycieczka jest (ale zaznaczasz, że Rawkom mówisz stanowcze - raczej nie) na Krzemieniec. Zjazd szlakiem z Wielkiej Rawki i z Krzemieńca są bardzo przyjemnie nawet końcem marca. Czasem SG (Straż Graniczna) przygotuje trasę skuterem :-) :-)
Z takich krótszych to nie przypominam sobie więcej. Dłuższe by się znalazły.
-
Podchodziłem żółtym na Jawornik zimą kilka lat temu i zjazd w przybliżeniu ta sama drogą w głębokim śniegu, bardzo upierdliwy odcinek płaski u góry, na ostatnim odcinku na dole raczej ominąć szlak, jak to robiłem była tam masa nawianego śniegu przykrywająca zwalone drzewa, a las po bokach dość gesty iglasty.
-
Dzięki.
We wtorek postaram poplątać się sam w okolicy Dwernika-Kamienia i przełęczy Nasiczniańskiej (poszukać jaskiń itp). Ma dość mocno wiać, to na górę (połoniny) się nie będe pchał.
-
Daj znać jakie warunki, może uda się chociaż raz w tym sezonie pofoczyć.
-
Okolice Jasła i Rawek w ten weekend jeszcze ze śniegiem (ok 1m w wyższych partiach), w niższych też leży warstwa śniegu ale wszędzie zmrożony tak że kijek ciężko wbić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Dzięki.
We wtorek postaram poplątać się sam w okolicy Dwernika-Kamienia i przełęczy Nasiczniańskiej (poszukać jaskiń itp). Ma dość mocno wiać, to na górę (połoniny) się nie będe pchał.
Z Dwernika-Kamienia nic nie wyszło, bo za mało śniegu. Przynajmniej tak oceniłem z okna samochodu. Do podchodzenia jeszcze ok, ale zjazdu bym nie ryzykował. Południowe zbocza połonin są mocno wątpliwe co do zjazdu (wytopione słonkiem).
Północne zbocza (Rawka) ok, w lesie na 950m ok 50cm śniegu, wyżej więcej (barierki przykryte albo zaczynają dopiero wyłazić), myślę że metr albo i więcej.
Temperatura +3 wieczorem (poniedziałek), w dzień +5 (wtorek)
Chciałem pójść na Krzemieniec, ale tak wiało, że na szczycie M.Rawki byłem zmuszony zmienić plany i dokonać odwrotu. Po prostu wywracało. Z podsłuchanego raportu GOPR o 15:00 w Cisnej wiało 27m/s. Na dole.
Śnieg w lesie fajny, ale mokry. Jeszcze chwilę takich temperatur (plus w dzień, minus w nocy) i słonka i zaczną się firny. Dużo śmieci (połamanych gałązek itp) w lesie. No bo wiało.
W środę miało padać cały dzień, więc zawinąłem się we wtorek po południu do domu. No i padało. Wiatry skutecznie popsuły prąd w Bieszczadach we wtorek. Pod Rawką nie było go 8h.
Dużo połamanych drzew po drodze (wracałem przez Cisną), ale droga przejezdna. Śnieg na polach skończył się w Baligrodzie. Potem już wiosna.
Zdjęcia tu http://forum.bieszczady.info.pl/show...l=1#post170098
-
Szkoda, że się wypad nie całkiem udał. Podobno na górze wiało nawet 120 km/godz czyli jakieś 33 m/sek. To faktycznie trudno ustać.
Nigdy nie myślałem o Dwerniku Kamieniu jako celu skiturowym. No może na wyjście tak ale zjazd - którędy? Od samej góry kawałek jest w porządku, dół też , gorszy jest środek na tym ostrym, wąskim podejściu. Chyba żeby ten odcinek jakoś objechać ale tylko przy ustabilizowanej , sporej ( metrowej ?) pokrywie śnieżnej.
Wiosna puka głośno do drzwi i trochę się obawiam, że firn może być tylko na większych płatach a nie na pokrywie ciągłej. Najgorszy będzie opad deszczu i brak temperatur minusowych w nocy. Co prawda dzisiaj dopadało górą 10 cm
świeżego ale niestety mokrego śniegu a taki pod nartą sprawia się paskudnie.
Ale zdjęcia i tak wyszły - atrament na niebie pierwsza klasa:razz:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mercun
Szkoda, że się wypad nie całkiem udał. Podobno na górze wiało nawet 120 km/godz czyli jakieś 33 m/sek. To faktycznie trudno ustać.
Nigdy nie myślałem o Dwerniku Kamieniu jako celu skiturowym. No może na wyjście tak ale zjazd - którędy? Od samej góry kawałek jest w porządku, dół też , gorszy jest środek na tym ostrym, wąskim podejściu. Chyba żeby ten odcinek jakoś objechać ale tylko przy ustabilizowanej , sporej ( metrowej ?) pokrywie śnieżnej.
Wiosna puka głośno do drzwi i trochę się obawiam, że firn może być tylko na większych płatach a nie na pokrywie ciągłej. Najgorszy będzie opad deszczu i brak temperatur minusowych w nocy. Co prawda dzisiaj dopadało górą 10 cm
świeżego ale niestety mokrego śniegu a taki pod nartą sprawia się paskudnie.
Ale zdjęcia i tak wyszły - atrament na niebie pierwsza klasa:razz:
Myślałem zjechać mniej więcej do przełęczy 825 (między D-K a Jawornikiem) objeżdżając od zachodu drugi, południowy wierzchołek D-K. Dość po płaskim, ale teoretycznie się da (mapa i poziomice nie kłamią). Las nie jest przeszkodą. Tam jest teren poza PN.
Jeszcze nart nie chowam, bo jak pokazują wieloletnie doświadczenia pogodowe, w marcu, koło połowy potrafi przywalić nieźle śniegiem. Co mi szkodzi poczekać miesiąc ;-) A na granicznym to do końca marca to na pewno.
Co do wiatru, to nawet na Babiej Górze, gdzie (prawie) zawsze wieje, takiego wiatru nie doświadczyłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Myślałem zjechać mniej więcej do przełęczy 825 (między D-K a Jawornikiem) objeżdżając od zachodu drugi, południowy wierzchołek D-K. Dość po płaskim, ale teoretycznie się da (mapa i poziomice nie kłamią). Las nie jest przeszkodą. Tam jest teren poza PN.
Muszę to prześledzić z mapą w wolnej chwili a w bezśnieżnym czasie przejść z buta. Lubię wiedzieć co czyha za rogiem;)
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Jeszcze nart nie chowam, bo jak pokazują wieloletnie doświadczenia pogodowe, w marcu, koło połowy potrafi przywalić nieźle śniegiem. Co mi szkodzi poczekać miesiąc ;-) A na granicznym to do końca marca to na pewno.
Ja też nart nie chowam przez cały rok aby mieć je pod ręką i w razie czego wsadzić szybko pod buta. Tu i ówdzie w prognozach pojawia się nieśmiałe ochłodzenie w okolicach 10 marca ale na krótko. Więcej jest w prognozach opadów i temperatur plusowych ze wskazaniem anomalii temperaturowych na wschodzie Polski - niestety odchył na plus.:sad:
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Co do wiatru, to nawet na Babiej Górze, gdzie (prawie) zawsze wieje, takiego wiatru nie doświadczyłem.
Z moich doświadczeń - na Królowej Niepogód wieje mocno raz na 10 wejść. Nie zdarzyło mi się jednak abym nie ustał, raz mi tylko kanapkę wywiało - pewnie lis miał radochę ( to taki miejscowy rudy rezydent ).
Natomiast na wysokości Suchych Czub w Tatrach , przy nartach przytroczonych na husarza , trafiło mnie załamanie pogody z huraganowym wiatrem, który mało nie zdmuchnął mnie z grani. Przez ponad pół godziny leżałem plackiem z czekanem wbitym w skały. Nie wiem ile tego było ale oddychać nie szło. Sama radość:-P
Z Babią jest ostatnio ten problem, że nie ma śniegu w ilości odpowiedniej do turowania czyli jakieś pół metra ponad kosówkę. Ale jak widać
problem jest i w Bieszczadach bo jak na koniec lutego to jego ilość jest de facto znikoma.
Ale cóż - In God We Trust ( cała reszta płaci gotówką). Może nie całkiem na temat ale miejmy nadzieję na jakiś rozsądny przebieg pogody.
I jeszcze udane tury.
-
6 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Przyjemne podejście po lesie, zjazd z Jasła (w niedzielę 12.02) wyszedł ponad 2,5km z czego przynajmniej 1km połoninami. Ostatnie 800m trzeba było się zafoczyć...
Nie bardzo uczęszczany, ale brać skiturowa lubi zjazdy z Jasła.. co widać było po śladach.
Lubi, lubi:-) Na początku lutego byłem.
Załącznik 42818Załącznik 42819Załącznik 42820Załącznik 42821Załącznik 42822Załącznik 42823
Na marzec jeszcze miałem plany, bo o tej porze roku bywały bardzo fajne warunki, ale wiosna wkroczyła ostro i narty poszły już w odstawkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzychuprorok
Na marzec jeszcze miałem plany, bo o tej porze roku bywały bardzo fajne warunki, ale wiosna wkroczyła ostro i narty poszły już w odstawkę.
No ja się właśnie waham czy w sobotę (tę sobotę) gdzieś by tu nie uderzyć... Bo dosypało z 15cm... Twardo pod spodem i świeży na górze... Szkoda by zmarnować...
-
Pojechałem.
Trochę później z różnych powodów, ale 26-29.03.2017 zarezerwowałem na ostatni narciarski pobyt w Bieszczadach w tym sezonie.
O ile w niedzielę śniegu jeszcze było na tyle, żeby przejść od parkingu z przełęczy Wyżniańskiej do schroniska, o tyle w środę można było o tym pomarzyć.
Na górze lasu Małej Rawki (około 1100m) śniegu dość, ponad barierki (>60-80cm), na sam szczyt można dojść na nartach. Granią już nic z tego, Działem jak się bardzo chce (i lubi nosić narty). Wielką Rawkę można po śniegu tylko od północnej strony, niedaleko (resztek) nawisów. Na szlaku z Małej na Wielką Rawkę, przy wyjściu z lasku (przed samą W.Rawką) śniegu 80cm na środku szlaku zmierzone.
Śnieg rano fajny, same firny, ale później mokry, strasznie tępy (czego się spodziewać przy +10 i ostrym słońcu).
Ciągłą pokrywa zaczyna się dopiero przy górnej granicy lasu na szlaku granicznym z Rawki. Krzemieniec i Kamienna (i dalej) bezproblemowo na nartach (jeszcze długo - z miesiąc jak nic wg mnie o ile nie będzie deszczy).
Caryńska, Wetlińska goła od południowej strony, zresztą tego się można było spodziewać.
Zdjęcia w tym poście -> http://forum.bieszczady.info.pl/show...l=1#post170435
Nie wiem jak Wy, ale ja narty już pakuję (nie przewiduję wypadu w Tatry w kwietniu).
-
Czy w związku z ostatnimi pogodowymi wydarzeniami jest sens wyciągać narty? Ktoś wie jak wysoko leży śnieg i ile?
-
Na tym co aktualnie leży to raczej trudno się bez problemów przemieszczać na nartach. GOPR w dzisiejszym komunikacie podaje pokrywę starą od 5 do 35 cm ( ale jako nieciągłą, w płatach) plus 10 cm świeżego. Akurat Bieszczady dostały mały opad. Tatrom się oberwało zdecydowanie lepiej. W Beskidach też sporo. Szkoda tylko, że tak późno.
-
Chciałbym nieśmiało zakomunikować, że co niektórzy w tym sezonie już mają za sobą zjazdy.... Ale nie ja ;-) Dla mnie za dużo błota wciąż.
-
W Bieszczadach warunki - marzenie. 40cm betonu, na tym 30-40 cm świeżego puchu. Nie widziałem tyle śniegu jeszcze przed kalendarzową zimą.
A dziś od rana znowu sypało....
Parę zdjęć tutaj -> http://forum.bieszczady.info.pl/show...399#post172399
-
W miniony weekend (20-21.01.2018 ) warunki były fajnie, śniegu sporo, mniej więcej 70 cm przy bacówce pod Małą Rawką, z czego górne 30cm to świeży opad (bez sensu, przecież wiadomo, że nie dolne 30cm...).
Mała Rawka, graniczny do Krzemieńca, Caryńska od góry lasu - warunki b.dobre. Szlaki przetarte, do Krzemieńca nawet sporo osób spotkałem, prawie wszyscy z buta (bez rakiet ani nart), no oprócz Straży Granicznej na skuterze.
Na Caryńskiej wyżej już mniej ciekawie do jazdy, dużo wystających kalafiorów. Z informacji z wczoraj (22.01) już się nie bardzo da jeździć po południowym zboczu.
W lesie, szczególnie na południowych zboczach, dość dużo wiatrołomów (drobnych, no ale). Na szlaku na Małą Rawkę mniej więcej na wys 1100m leży zwalone drzewo (ale można obejść).
Grań Małej i Wielkiej Rawki dość wywiana, śliska, ale ze śniegiem. Szlaki dość śliskie - ja nie dałem rady podejść w nartach szlakiem na Caryńską przez górny las, musiałem po świeżym śniegu obok. Powyżej lasu widziałem że schodzenie także sprawiało turystom pewną trudność.
Jak w sobotę wieczorem zaczęło sypać, to skończyło w niedzielę.
Trochę zdjęć tu -> http://forum.bieszczady.info.pl/show...l=1#post172684
-
Wczoraj (10.02) temperatura minus kilka stopni, śniegu dużo (przy schronisku 95cm) w tym kilka cm świeżego. Śnieg zsiadły, pod spodem dość twardo.
Caryńska fajna do zjeżdżania, góra wywiana, po śladach piechurów można się było zorientować, że śniegu nad borowinami nie ma jakoś strasznie dużo (kilkanaście cm).
Stosunkowo sporo turystów z buta, kilka osób na rakietach widziałem i sporo snowboardowców na splitoboardach. Skiturowcy też oczywiście.
Trochę zdjęć tu -> http://forum.bieszczady.info.pl/show...l=1#post172876
-
Może to nie będzie taka całkiem aktualna relacja, bo z 7.03, ale i tak nie ma nowszych...
Śniegu sporo, na graniach trzeba uważać na wyłażące kamienie (Caryńska&Wetlińska, na Szerokim Wierchu jakoś nie zaobserwowałem).
Ostatnio obrodziło lawinami (Caryńska, Szeroki Wierch), więc trzeba być czujnym i nie złazić ze szlaku w teren lawiniasty (jak ktoś nie wie jaki to, to tym bardziej niech nie złazi).
Szlaki na ogół przedeptane, czasem słabo (np. p.Orłowicza-Jaworzec), no ale jednak.
Miejmy nadzieję, że jeszcze w marcu narty nie będą się kurzyć w szafie.
Trochę zdjęć tu -> http://forum.bieszczady.info.pl/show...l=1#post173126
-
Ładny czas Ci się trafił. Widać ze zdjęć jak szlaki wydeptane i przejeżdżone.
-
czy ktos wie od jakiej wysokości zaczyna się śnieg - głównie interesuje mnie Jasło ale dobre każde rozwiązanie byle dojechać do doliny (jak się da.)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
janusz194
czy ktos wie od jakiej wysokości zaczyna się śnieg - głównie interesuje mnie Jasło ale dobre każde rozwiązanie byle dojechać do doliny (jak się da.)
Nie da się zjechać z Jasła do doliny.
Próbowałem wczoraj (30.03.2018 ) podchodzić na Fereczatą od Szpickierów (okolice Przysłupia - duży plac z drewnem przy skrzyżowaniu ze stokówką). Noszenie nart do wysokości 780m, potem odpuściliśmy - to północne zbocze Fereczatej.
Też chciałem zjechać z Jasła, ale noszenie nart od 900m w dół nie uśmiechało mi się. Z miejsca startu widziałem trasę planowanego zjazdu - nic z tego.
Odmienna sytuacja na Rawkach - spokojnie do schroniska (930m) da się zjechać, wczoraj nawet jeszcze do samego parkingu na przełęczy Wyżniańskiej (855m). Na Dziale borowiny zaczynają wyłazić i trzeba zjeżdżać czujnie (szerokością szlaku).
Kilka zdjęć tutaj -> http://forum.bieszczady.info.pl/show...l=1#post173209
Śnieg mokry, strasznie tępy. Przy schronisku w piątek było 80cm śniegu. Pokrywa ciągła, rzecz jasna.
-
Sezon uważam za rozpoczęty.
Byłem w niedzielę 30.12.2018 pod Małą Rawką. Śniegu koło schroniska 45cm, wyżej tylko więcej. Jako, że widoczność była nie bardzo, to na szczyt nie wychodziłem.
Śnieg dość mokry (temperatura -1). W lesie sporo połamanych gałązek nie przykrytych śniegiem.
Kilka zdjęć tutaj http://forum.bieszczady.info.pl/show...l=1#post175350
Skiturowców dość dużo (sądząc po śladach i ilości sprzętu w schronisku).
Droga między Ustrzykami Górnymi a przełęczą Wyżniańską (dalej nie jechałem) biała, w wielu miejscach widać walkę kierowców (dziury w śniegu na jezdni, sporo śladów po intensywnym używaniu łańcuchów). Część aut parkowała poza parkingiem, wzdłuż drogi.
-
Byłem w zeszły weekend (4-6.01.2019) jak zwykle pod Małą Rawką.
Śniegu że hoho, 87cm przy schronisku, dość silny wiatr, szczególnie w niedzielę, ślady zawiewał błyskawicznie. Sypało cały czas (pt-niedziela). Temperatura stabilna, mniej więcej -9 od piątku do niedzieli.
W lesie wszystko skrzypiało i chrupało od wiatru, ale co się miało połamać i spaść, to spadło wcześniej.
Ludzi dość sporo, ale mniej niż w zeszłą niedzielę. Pewnie dlatego, że widoków jakby żadnych.
Stan drogi dojazdowej taki sam jak tydzień temu - biała (taki standard w zimie) od Ustrzyk Górnych. dalej widać, że czymś sypana, bo czasem wyłaził asfalt. Całkiem czarna zrobiła się dopiero koło Niebylca.
Warunki do jazdy w puchu jak marzenie. W lesie na pewno powyżej metra. Trzeba naprawdę sporej stromizny aby się rozpędzić.
Zdjęć brak, bo się nastawiłem na łażenie.
-
Ech, coś ta zima w Bieszczadach ma w sobie takiego, że trzeci weekend z rzędu tez mnie tam wywiało...
No to śniegu jeszcze więcej niż poprzednio (94cm w sobotę 12.01.2019) pod bacówką.
Śnieg trochę się ubił, jazda jeszcze lepsza, piesi trochę mniej się zapadali (nie po pas - tylko po kolana). Więc sporo rakietowców i rakietnic w górach.
Kto zjeżdżał z Małej Rawki, ten wie, że tam jest duże obłożenie narciarskie - i co za tym idzie - mocno zryty śnieg. Trzeba było szukać jeszcze nie napoczętego...
Temperatura - szła do góry cały czas od piątku wieczorem ( -8 do niedzieli po południu -3).
Szlak na Małą Rawkę przedeptany, miejscami trzeba się mocno pochylać aby przejść pod jarzębinami zawieszonymi nad szlakiem (pod ciężarem śniegu). W kopule szczytowej ładne widoki (byłyby) przy ładnej pogodzie. Niestety widoczność była pod zdechłym Azorkiem - widać było najwyżej dół Caryńskiej.
Droga dojazdowa czarna mokra do Stuposian, dalej trochę biała, zajeżdżony śnieg do Ustrzyk Górnych. Od Górnych dalej - tradycyjnie - biała z MASĄ dziur. Chyba od łańcuchów... (nie wiem, tej zimy jeszcze nie musiałem używać). Parking na przełęczy Wyżniańskiej ładnie odśnieżony.
Kilka zdjęć tutaj -> http://forum.bieszczady.info.pl/show...l=1#post175487
Podobno OBOK szlaku Caryńska-Przysłup Caryński zeszła lawina. Ale nie widziałem - tylko powtarzam, co zasłyszałem w bacówce od turystów tamtędy przechodzących.
-
Fajnie tak mieszkać blisko gór... :(
-
Pojawiła się informacja o tegorocznym Ogólnopolskim Bieszczadzkim Rajdzie Narciarskim
https://www.bdpn.pl/index.php?option...281&Itemid=185
Cytat:
Zamieszczone przez
coshoo
Fajnie tak mieszkać blisko gór... :(
Co zrobić... Tylko (albo aż) 3h jazdy. Ale niektórzy za to mają bliżej np. do morza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Ale niektórzy za to mają bliżej np. do morza.
do brzegu morskiego mam 10 min ale tylko mój pies cieszy się z tego, jakoś ciągnie mnie w góry
-
3 załącznik(ów)
Sobotnia tura na Okrąglik. Słonko, śnieg, tylko trochę za ciepło - szkoda takiej zimy
-
Też byłem wczoraj, ale ograniczyłem się do rejonu Rawek tylko i szlifowałem kondycję.
Warunki wiosenne, mokry śnieg, czasem dający niespodzianki (co poczułem przy jednym zjeździe), gdzieniegdzie, szczególnie rano, przymarznięty. Granie wywiane niemal do borowiny, ale śniegu sporo - spokojnie można graniami turować. Południowe stoki już nie wyglądają tak ładnie, trzeba być bardzo czujnym (mówię o np Caryńskiej). Śnieg leży do samego asfaltu (na wielkiej pętli ale asfalt czarny, w większości suchy). Na drodze przez Nasiczne i Dwernik trzeba uważać na buły śnieżne odlepiające się od band i turlające się po drodze. Jest (było wczoraj) tego naprawdę sporo. Tam asfalt czarny mokry, lokalnie śnieg/zalodzenia na drodze.
Park się postarał faktycznie, przewieszające się drzewa są mocno przycięte i wędrówka szlakiem nie nastręcza trudności (innych niż standardowe).
Ludzi całkiem dużo, no ale warunki pogodowe - marzenie.
W sobotę rano termometr schroniskowy pokazał +2, w ciągu dnia najwyższa temperatura to +6. W niedzielę rano -1, potem max +5.
Śniegu pod bacówką 80cm.
Ale podobno ma coś dopadać w tym tygodniu.