Odp: Komańcza -płonie Stara Cerkiew
Masz racje Piotrze pisząc :
Cytat:
Nie ma skutecznych w 100% działań ani zabezpieczeń,
... ale czy to ma zalniać z podejmowania działań zabezpieczająco-ostrzegających ?
Pytając króra cerkiew następna spłonie miałem na myśli uświadomienie że ilość działań jest dużo niewystarczająca.
Malo piszę
Cytat:
nie szukajmy na siłę winnych. Nie na tym to polega. Wszak wiadomo o co wszystko się rozbija.
Moim zdaniem ta czy inna cerkiew nie jest własnością proboszcza.
Ja szukałbym winnych. Szczególnie wśród osób decydenckich którym brak świadomości że takie obiekty to nasz wspólny nieoceniony majątek.
Teraz to znajdą się pieniądze i u konserwatora i w gminie i u marszałka,
...a w tym czasie kolejna niezabezpieczona cerkiew będzie narażona na działanie sił ludzkich lub natury.
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
... ale czy to ma zalniać z podejmowania działań zabezpieczająco-ostrzegających ?
Nie, oczywiście że nie ma - popełniono błędy jak zwykle na zasadzie "mądry Polak po szkodzie". Teraz jednak wszyscy umyją ręce i znajdą tysiące przyczyn dla których nie "dało" się zabepieczyć cerkwi (koszt 30-50tys.zł). Oprócz zabepieczeń obiekt powinien byc też ubezpieczony - ja nie wiem czy właściciele zarówno takich obiektów, jak i prywatnych domów drewnianych nie zdają sobie sprawy że w przypadku pożaru traci się praktycznie wszystko? Ze względu na odległość - przecież PSP z Sanoka czy Leska nie jedzie gasić pożar tylko dogaszać resztki - to jest zbyt długi czas dojazdu.
Można też gdybać czy zabepieczenia coś by dały w tym konkretnym przypadku, bo jak się nieoficjalnie dowiedziałem dziś rano - cerkiew została podpalona.
Cytat:
Zamieszczone przez Henek
Teraz to znajdą się pieniądze i u konserwatora i w gminie i u marszałka, ...a w tym czasie kolejna niezabezpieczona cerkiew będzie narażona na działanie sił ludzkich lub natury.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Nie, oczywiście że nie ma - popełniono błędy jak zwykle na zasadzie "mądry Polak po szkodzie". Teraz jednak wszyscy umyją ręce i znajdą tysiące przyczyn dla których nie "dało" się zabepieczyć cerkwi (koszt 30-50tys.zł).
Owszem pieniądze się znajdą.... kosztem innych celów.
Będą na zabezpieczenie tego celu, to gdzieś indziej zabraknie.
Czy to błąd że decydenci są w sytuacji gdzie muszą decydować na co dać, a gdzie zabraknie?
Dlatego mówię: nie szukajmy winnych. Bo łatwo psioczyć z dołu, ale nikt by chyba nie chciał być w skórze takiego decydenta - który swoją decyzją musi gdzieś komuś na coś nie dać. Jeśli jest do wybudowania wodociąg albo zabezpieczenie zabytku - to teoria Maslowa chyba w sposób oczywisty wskazuje no co pójdzie kasa. Chyba że ktoś ma nie pokolei potrzeby ustawione, alebo nie zwraca na uwagi na potrzeby innych ludzi. To jest oczywista ludzka hierarchia realizacji celów. I wcale nie sugeruję że zabytki nie mają być zabezpieczane.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
.
nieoficjalnie dowiedziałem dziś rano - cerkiew została podpalona.
No i to jest najgorsza wiadoość ze wszystkich. Wliczając w to wieść o spaleniu. Zastanawiam się, jakie są motywy takich czynów - czy to taki kompleks Herostratesa? Co kieruje ludzi to palenia zabytków?
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
No i to jest najgorsza wiadoość ze wszystkich. Wliczając w to wieść o spaleniu. Zastanawiam się, jakie są motywy takich czynów - czy to taki kompleks Herostratesa? Co kieruje ludzi to palenia zabytków?
Motyw jest prosty: ukrycie/zatarcie śladów włamania. Ot co... Jak tylko dowiedziałem sie od Długiego o pożarze, to tak sobie pomyslałem, że komuś była potrzebna jakaś ikona, więc poszedł zabrał i podpalił. Będe zdziwiony, jak moje przypuszczenia się nie potwierdzą.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
Motyw jest prosty: ukrycie/zatarcie śladów włamania. Ot co... Jak tylko dowiedziałem sie od Długiego o pożarze, to tak sobie pomyslałem, że komuś była potrzebna jakaś ikona, więc poszedł zabrał i podpalił. Będe zdziwiony, jak moje przypuszczenia się nie potwierdzą.
Pozdrawiam
Jest duże prawdopodobieństwo że tak ale...
Mieszkałem w Komańczy i okolicy parę lat i myślę że motyw wcale nie musi być aż tak prosty.Tam jest spore "naprężenie" między Łemkami(zwanymi "Ukraińcami") a tzw. resztą...
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Mieszkałem w Komańczy i okolicy parę lat i myślę że motyw wcale nie musi być aż tak prosty.Tam jest spore "naprężenie" między Łemkami(zwanymi "Ukraińcami") a tzw. resztą...
Owszem, nie jest aż tak kolorowo jak to się Komańczę przedstawia w "folderkach" i takich tam - jako wzór wzajemnej harmonii 3 wyznań. Zawartość nieco odbiega od opakowania. Ale nie jest też aż tak źle.
Przy okazji: w jakich latach mieszkałeś w Komańczy? Może przynajmniej z widzenia gdzieś się tam mijaliśmy.
Pod koniec lat 60-tych mój ojciec mierzył w okolicy,bazowaliśmy w Komańczy razem z mamą.Potem w połowie lat 80-tych podczas przerwy w studiowaniu ukrywałem się przed wojem w Prełukach,pracowałem w lesie.
4 załącznik(ów)
Stan na dzisiaj z godz południowych --prace wre , pogorzelisko uprzątnięte .
8 załącznik(ów)
A jeszcze wczoraj tak to wyglądało.....