Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 15 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 186

Wątek: Komańcza -płonie Stara Cerkiew

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

Domyślnie Odp: Komańcza -płonie Stara Cerkiew

Masz racje Piotrze pisząc :
    Nie ma skutecznych w 100% działań ani zabezpieczeń,
    ... ale czy to ma zalniać z podejmowania działań zabezpieczająco-ostrzegających ?

Pytając króra cerkiew następna spłonie miałem na myśli uświadomienie że ilość działań jest dużo niewystarczająca.
    Malo piszę
    nie szukajmy na siłę winnych. Nie na tym to polega. Wszak wiadomo o co wszystko się rozbija.
    Moim zdaniem ta czy inna cerkiew nie jest własnością proboszcza.
    Ja szukałbym winnych. Szczególnie wśród osób decydenckich którym brak świadomości że takie obiekty to nasz wspólny nieoceniony majątek.
    Teraz to znajdą się pieniądze i u konserwatora i w gminie i u marszałka,
    ...a w tym czasie kolejna niezabezpieczona cerkiew będzie narażona na działanie sił ludzkich lub natury.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Henek Zobacz posta
    ... ale czy to ma zalniać z podejmowania działań zabezpieczająco-ostrzegających ?
    Nie, oczywiście że nie ma - popełniono błędy jak zwykle na zasadzie "mądry Polak po szkodzie". Teraz jednak wszyscy umyją ręce i znajdą tysiące przyczyn dla których nie "dało" się zabepieczyć cerkwi (koszt 30-50tys.zł). Oprócz zabepieczeń obiekt powinien byc też ubezpieczony - ja nie wiem czy właściciele zarówno takich obiektów, jak i prywatnych domów drewnianych nie zdają sobie sprawy że w przypadku pożaru traci się praktycznie wszystko? Ze względu na odległość - przecież PSP z Sanoka czy Leska nie jedzie gasić pożar tylko dogaszać resztki - to jest zbyt długi czas dojazdu.
    Można też gdybać czy zabepieczenia coś by dały w tym konkretnym przypadku, bo jak się nieoficjalnie dowiedziałem dziś rano - cerkiew została podpalona.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    okolice 3-city:506908042

Cytat Zamieszczone przez Henek
    Teraz to znajdą się pieniądze i u konserwatora i w gminie i u marszałka, ...a w tym czasie kolejna niezabezpieczona cerkiew będzie narażona na działanie sił ludzkich lub natury.
    Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    Nie, oczywiście że nie ma - popełniono błędy jak zwykle na zasadzie "mądry Polak po szkodzie". Teraz jednak wszyscy umyją ręce i znajdą tysiące przyczyn dla których nie "dało" się zabepieczyć cerkwi (koszt 30-50tys.zł).
    Owszem pieniądze się znajdą.... kosztem innych celów.
    Będą na zabezpieczenie tego celu, to gdzieś indziej zabraknie.
    Czy to błąd że decydenci są w sytuacji gdzie muszą decydować na co dać, a gdzie zabraknie?
    Dlatego mówię: nie szukajmy winnych. Bo łatwo psioczyć z dołu, ale nikt by chyba nie chciał być w skórze takiego decydenta - który swoją decyzją musi gdzieś komuś na coś nie dać. Jeśli jest do wybudowania wodociąg albo zabezpieczenie zabytku - to teoria Maslowa chyba w sposób oczywisty wskazuje no co pójdzie kasa. Chyba że ktoś ma nie pokolei potrzeby ustawione, alebo nie zwraca na uwagi na potrzeby innych ludzi. To jest oczywista ludzka hierarchia realizacji celów. I wcale nie sugeruję że zabytki nie mają być zabezpieczane.
    pozdrawiam
    malo :wink:

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    .
    nieoficjalnie dowiedziałem dziś rano - cerkiew została podpalona.
    No i to jest najgorsza wiadoość ze wszystkich. Wliczając w to wieść o spaleniu. Zastanawiam się, jakie są motywy takich czynów - czy to taki kompleks Herostratesa? Co kieruje ludzi to palenia zabytków?

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez dziabka1 Zobacz posta
    No i to jest najgorsza wiadoość ze wszystkich. Wliczając w to wieść o spaleniu. Zastanawiam się, jakie są motywy takich czynów - czy to taki kompleks Herostratesa? Co kieruje ludzi to palenia zabytków?
    Motyw jest prosty: ukrycie/zatarcie śladów włamania. Ot co... Jak tylko dowiedziałem sie od Długiego o pożarze, to tak sobie pomyslałem, że komuś była potrzebna jakaś ikona, więc poszedł zabrał i podpalił. Będe zdziwiony, jak moje przypuszczenia się nie potwierdzą.
    Pozdrawiam
    bertrand236

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez bertrand236 Zobacz posta
    Motyw jest prosty: ukrycie/zatarcie śladów włamania. Ot co... Jak tylko dowiedziałem sie od Długiego o pożarze, to tak sobie pomyslałem, że komuś była potrzebna jakaś ikona, więc poszedł zabrał i podpalił. Będe zdziwiony, jak moje przypuszczenia się nie potwierdzą.
    Pozdrawiam
    Jest duże prawdopodobieństwo że tak ale...
    Mieszkałem w Komańczy i okolicy parę lat i myślę że motyw wcale nie musi być aż tak prosty.Tam jest spore "naprężenie" między Łemkami(zwanymi "Ukraińcami") a tzw. resztą...
    Ostatnio edytowane przez Browar ; 16-09-2006 o 15:26 Powód: pomyłka
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Mieszkałem w Komańczy i okolicy parę lat i myślę że motyw wcale nie musi być aż tak prosty.Tam jest spore "naprężenie" między Łemkami(zwanymi "Ukraińcami") a tzw. resztą...
    Owszem, nie jest aż tak kolorowo jak to się Komańczę przedstawia w "folderkach" i takich tam - jako wzór wzajemnej harmonii 3 wyznań. Zawartość nieco odbiega od opakowania. Ale nie jest też aż tak źle.
    Przy okazji: w jakich latach mieszkałeś w Komańczy? Może przynajmniej z widzenia gdzieś się tam mijaliśmy.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Pod koniec lat 60-tych mój ojciec mierzył w okolicy,bazowaliśmy w Komańczy razem z mamą.Potem w połowie lat 80-tych podczas przerwy w studiowaniu ukrywałem się przed wojem w Prełukach,pracowałem w lesie.
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Stan na dzisiaj z godz południowych --prace wre , pogorzelisko uprzątnięte .
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik Awatar Anyczka20
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Sanok / Dublin

A jeszcze wczoraj tak to wyglądało.....
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    "Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj,
    Jaki spokój można znaleźć w ciszy.
    Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha ..."

www.anyczka20.fotosik.pl
    www.youtube.com/Anyczka24

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)