Odp: Co to jest tzw."stonka"
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Buba Ty jestes jak młoda "czekistka - dziecko rewolucji",
Ja chyba też:)
W zeszłym roku miałem zajęcia z turystyki (fakultet) heh śmieszna sytuacja. Babka pierwszy wykład zaczęła od podróży na księżyc a cały semestr omawiała poszczególne rodzaje turystyki. Tak jakoś pod koniec semestru zaczęła prawić o wpływie turystyki na środowisko. Z jej tabelki wychodziło że pojedynczy plecakowy łazik ma gorszy wpływ na środowisko niż autobus wypakowany stonką. Przed moimi oczami stanął mi obraz... no już ja dobrze wiem kogo, i w tle autobus na przełęczy pod Wetlińską.....
... a przedmiot zaliczany za obecność...
- Przepraszam, a ile obecności jest na zalke?
- 70 procent (dajmy na to)
- No to dowidzenia.... (śmiech na sali.....)
Zalka była, a papki do głowy nie dałem sobie wciskać.... i teraz też nie dam.
Stonka to stonka. Jak dzieciaki nie wiedzą jak się zachować to trudno, prawda jest taka że ktoś je powinien nauczyć. Nie dalej jak 3 tygodnie temu budzę sie na Kolibie, wparowuje grupa dzieciaków.... hałasu narobili (i wolno im, to dzieci) ale żebyopiekun zdjął papcie przy wejsciu do schroniska.... Że aż zaklnę! 2 dni pada non stop, ta raszpla leci z Widełek z buta, na drzwiach kartka że należy zdjąć papcie... ale nie.... Co innego dużo ludzi w jednym miejscu a co innego gradacja stonki!
aż się wzburzyłem!
pewnie ze jezdzilam na wycieczki szkolne, nawet sunelam z takowa po giewoncie, krupowkach, gubalowce, czantorii i klimczoku... i nie mam pretencji ze jak ktos patrzyl na mnie (miedzy innymi) z odraza i klal na czym swiat stoi.. nie mowie ze do stonki trzeba strzelac ;) tylko nie widze powodow by nie uzywac tego okreslenia i nie mowic ze nas wkurza rozwrzeszczany tlum..
a gdybym zyla w czasach rewolucji na pewno machalabym jakims sztandarem- pewnie krotko, bo ideowcy zwykle konczyli najszybciej ;)
1 załącznik(ów)
Witam !
... i pozwolę sobie na małe wtrącenie w tą dyskusje własnym
udokumentowaniem wizualnym miejsc zastonkowanych
- miejsce - Caryńska,
- czas - sierpień tego roku.
Robiąc te zdjęcie doznawałem raczej mieszanych uczuć ponieważ jakby nie patrzeć sam uczestniczyłem w zastonkowaniu tego pięknego miejsca......
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
tylko nie widze powodow by nie uzywac tego okreslenia i nie mowic ze nas wkurza rozwrzeszczany tlum..
Używaj sobie jeżeli dzięki temu poczujesz się lepiej.:mrgreen:
->Buba,Barnaba
Pieprzyć `poprawność polityczną`,stonka istnieje i trzeba ją zdefiniować.Dla mnie stonka to wszyscy ci,którzy muszą mieć przewodnika aby wyjść na Tarnicę,Wetlińską, czy Rawki.A taki przewodnik zwany `woditielem stonki` powinien być nazwany raczej prowidnykiem stonkowym :twisted:
A wiesz co o tym wątku powiedzieli bywalcy pewnej knajpy. Stonka dyskutuje o stonce.:mrgreen:
Bedąc w pewnej chacie, gdzie bytuje pewne zamkniete, towarzystwo wzajemnej adoracji. Dowiedziałem się że najpiękniej jest w Bieszczadach, od połowy października, do maja. Na pytanie, dlaczego? Odpowiedziano mi cytuję "Niema wtedy wczasowiczów, stonki ni drzemojadów, sa tylko prawdziwi turyści". No więc drążyłem dalej. Co to za grupy ludzi? Odpowiedziano mi "
-wczasowicze, (powiedziane, z pogardą) to zorganizowane, bądź niezorganizowane grupy klapkowiczów co to tylko zaliczają, bardziej znane rejony. (tak więc lucyna nie jest "woditielem stonki", jeno "prowindykiem klapkowym";) )
-stonka, to pseudo turyści, co to krecą się w kółko z małym plecaczkiem, bądź torbą, kwaterując w jednym miejscu (w takim razie, ja jestem stonką bo często tak robię)
-drzemojady, harcerze (dlaczego, nie wiem? ale nigdyś byłem)
-zaś prawdziwi turyści, to tacy co dźwigają garba z całym dobytkiem z miejsca na miejsce (takim byłem, gdy miałem lat naście.)
Wobec powyższego, z wiekiem zaczynam się degradować:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
A wiesz co o tym wątku powiedzieli bywalcy pewnej knajpy
Tak, wyrocznia z pewnej knajpy w składzie jej regularnych bywalców mają całkowitą racje Lucyno. Stonką już są nawet ci co nigdy na szlaku nie byli, jedynie śledzą ten wątek, no bo kto im broni łączyć się duchowo Twoimi podopiecznymi na szlaku, oraz całą resztą tego bardziej lub mniej zorganizowanego .... ruchu turystycznego.
bardzo mnie ciekawi co to drzemojad!! tak ladnie sie nazywa :) jak z nazwy wynika pewnie drzemie i je ;) chyba sympatyczne i mile stworzenie bo malo szkodliwe.. zaliczac do stonki jak spi lub ma buzie zamknieta jedzeniem?? stonka tez zwykle wrzeszczy a to jest jakis cichy osobnik (chyba ze chrapie lub ciamka ;))
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
[...] jak z nazwy wynika pewnie drzemie i je ;)[...]
:D:D:D Drzemojady rzeczywiście jedzą w trakcie drzemki:D:D:D Ale są jeszcze Dżemojady-do tej grupy się zaliczam i niech tak zostanie. Uwielbiam zwłaszcza dżem z jeżyn i z cz. pożeczki:D Poproszę Admina o podpisanie mnie Dżemojad;D:D:D To, że noszę plecak, czasem ciężki, nic nie ma do rzeczy. Jestem STONKA-DŻEMOJAD;> Pozdrawiam ród Klapkowiczów:D Pozdrawiam też inne zacne rody turystyczne herbu Stonka, jak Wkółkokrążyńscy, Reklamówiccy, Chatkowi, Paliognie, Wszystkopijce, Nicniepijce, Surwajwińscy, Kładersi, Namiocińscy itd, itd, itd.
Tak więc uznaję fakt istnienia aż tylu rodów stonkowych. Z każdym mogę wypic piwko:D A następnie udaję się tam, gdzie populacja tego gatunku ma znikomą gęstość:D Np na moje ulubione chaszcze otryckie...Bo tak lubię najbardziej:)
Pozdrawiam,
Derty