Odp: "Ten domek był całym naszym życiem"
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
Bo czyż nie było dewastacji ścieżki przyrodniczej? Nie było napaści na turystów właśnie tam, w tej bliskiej mi dolinie? A policja wyraźnie lekceważy te sprawy.
ponoć ,( bo TYLKO słyszałem ..)..przyznał się i chełpił tym. Agresji z powodu wejścia na teren tego pana , wielu odczuło....Ja nie wiem CZY było to pan P. czy X . I NIGDZIE tego nie napisałem .
Dla mnie ważny jest ten zbrodniczy czyn. W wymiarze karnym. Oraz zniszczenie brutalne MARZEŃ człowieka i Jego Rodziny....
-stiopa ( czy jak Ci tam...) odpowiedz - JAK mają cała tą sprawę wytłumaczyć SWYM DZIECIOM ????????? ......
"wiesz co, dopóki P. mieszka...żadna odbudowa nie ma sensu.No co, raz podpalił, drugi raz podpalił to trzeci raz też podpali.....Jedyna pomóc w tej chwili byłby go wyrzucić z H. "To umieszczony przez Ciebie cytat z listu - może należało bardziej przemyśleć upublicznienie i nie chować się się za cudzymi opiniami. Ta tragedia jak każda jest ciężka i wręcz nie znajduje wytłumaczenia ale cała nadzieja w tym, że ojciec dzieci będzie mądrzejszy
od Nas wszystkich i nie zaszczepi nienawiści i uprzedzeń wobec innych ludzi.
Nie znam tak dobrze Bieszczadów i tej wsi tak jak Wy ale może tam jest taka sytuacja jak w filmie "Zmowa" , który oparty jest na faktach (no może nie tak drastycznie , na razie)
Cytat:
Zamieszczone przez
tolek banan
Nie znam tak dobrze Bieszczadów i tej wsi tak jak Wy ale może tam jest taka sytuacja jak w filmie "Zmowa" , który oparty jest na faktach (no może nie tak drastycznie , na razie)
Ja z kolei nie znam tego filmu, ale samo Hulskie to nie jest (już) wieś. Tutaj masz informacje.
Co prawda wieś występuje w powieści Adama Bahdaja "Gdzie twój dom Telemachu", ale z rzeczywistością nie nic wspólnego. A w zasadzie tylko tyle, że znajduje się pod Otrytem w pobliżu Połonin.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
Nikt nie feruje tu wyroków, co innego DOMNIEMANIE, jak słusznie zauważył Tomas, co innego oskarżenie.
W praktyce nie ma żadnej różnicy.
Porównaj:
"Oskarżam Cie Piskalu o kradzież mojego roweru"
"Myślę, że / mniemam / uważam, że to Ty Piskalu ukradłeś mój rower".
Cytuje się list poszkodowanego, w którym on oskarża/przedstawia domniemanie o tym, że konkretna osoba podpaliła dom i najlepiej, by się jej pozbyć z Hulskiego.
No to są tak konkretne zarzuty (nie domniemania), że tu nie ma miejsca na forumowe czcze dyskusje o tym, czy ktoś z nas już kogoś oskarża, czy jedynie duma nad tym. A podał pełne imię, czy tylko inicjał, a na fejsie to napisali pełne imię i lecą teraz wszyscy na fejsa, by sprawdzić ...
Może zostawcie te sprawę ... łatwo krzywdę zrobić, a emocje, szczególnie oparte na szczątkowych informacjach nie są dobrym doradcą.
Komuś spalił się/spalono dom. Współczuję.
Ale przeprowadzanie śledztwa na forum i licytowane się informacjami "z pierwszej ręki" nie ma sensu.
Podobnie jak i zawołania do "niesienia pomocy"
Nikt nie wie, czy ta pomoc będzie potrzebna, dom był ubezpieczony.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
długo się zastanawiałem nad upublicznieniem listu od Henriego ..... jakieś względy zaważyły . Tekst jest po moich modyfikacjach , pisownia oryginalna
Tomas czy dostałeś zgodę od Henriego na publikację ?
Ja no bym sobie nie życzył jak pisze z kimś prywatnie aby upubliczniać to na forum co innego jak jest zgoda :)
Chciałem trochę mówić o faktach.
W końcu października mieliśmy 2 woluntariuszy z Francji którzy nam pomagali przy budowie. Oni nocowali w swoim busie, które stał prze drodze do P. P. swoim maluchem zbił im boczne lustro i kiedy do niego poszli po odszkodowanie (w formie miodu) on się przyznał ale tez powiedział, że za bardzo stali na drodze i on w sumie miał prawo im rozwalić lustro. Kiedy go zapytali, czemu nie poprosił aby przesunąć samochód, powiedział, że ze Henrim jest wojna, że jest Afganistan. I skoro oni ze mną pracują to z nimi też prowadzi wojnę (rozmowa odbyło się po angielsku). 2 dni potem w nocy pierwszy raz ktoś podpalił mi dom. Ja z rodziną wtedy spaliśmy obok w barakowozie.
Te mokre plamy na podwalinie i wyżej zewnątrz i w środku domu na wszystkich zdjęciach w gazeta.pl to właśnie benzyna.
W lipcu zniszczył u mnie ogrodzenia (pastuch) dla koni na ponad 20 ha do czego się przyznał, bo nie podobał mu się właściciel koni Staszek z Polany, bo bierze dotacji z UE i on uważał, że koni zniszczą dolina (on też ma 2 koni, ale to coś innego).
Od pół roku (od kiedy zniszczył pastuch dla koni) z nim ani słowa nie zmieniłem.
Pozdrawiam,
Henri
Teraz dla HENREGO!
Mam krótkie pytanie - czy o tych wszystkich zdarzeniach które tak barwnie opisałeś ktoś został powiadomiony ( może jakieś służby ).
Zniszczenie czyjejś własności to w końcu jakieś tam przestępstwo lub przynajmniej wykroczenie.A na marginesie jesteś pewny czy Staszek.M potwierdzi twoje zarzuty.
Można teraz pisać sobie dużo i nadal oskarżać - jestem ciekaw czy będziesz w stanie to wszystko powtórzyć tam gdzie powinieneś już parę razy , na razie z tego co wiemy to masz żal i pretensje o zdarzenia z Listopada.
Przyjedz w końcu i wyjaśnij - gdyby mnie się coś takiego wydarzyło to choćby piechotą ale zaraz na drugi dzień już bym był i wyjaśniał na miejscu a nie na odległość - to trochę bezpieczne.
Obyś mógł udowodnić komu trzeba to co tak ochoczo opisujesz.
Jest mi przykro z powodu tego nieszczęścia - ale trzeba domagać się sprawiedliwości w sposób zgodny z prawem.
POZDRAWIAM
kuźwa znowu usuwanie postów. Jak mi się to NIE podoba. Dajcie ludziom możliwość dowiedzenia się czegoś więcej. Nie lubię.
Drogi stiopa.
Nie wiem dlaczego kryjesz się pod pseudonimem skoro jesteś taki odważny i dlaczego mówisz o rzeczach o których nie masz pojęcie.
Oczywisty powiedziałem wszystkich tych fakty też następnego dnia policji, który był u mnie, i policjant, który znał sytuacja na Hulskiem nie miał wątpliwości, kto podpalił dom. Tylko twardy dowody brakują. I Staszek z chęcią potwierdzi, co powiedziałem. On od razu chciał iść do policji a wtedy jeszcze myślałem, że dam rady się dogadać z sąsiadem.
Jeszcze możesz pytać panią Tosią z Krywego, która była kiedyś przejaśniona z P..
Proszę więcej nie gadać taki głupot.
Pozdrawiam,
Henri