-
Odp: Tak daleko stąd, a tak blisko ...
Następnego dnia rano ruszyliśmy do wioski Лубня
https://lh4.googleusercontent.com/-n...0/DSC06992.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-3...0/DSC06994.JPG
Tak naprawdę, to niewiele się zmieniło. Nadal siedzieliśmy na ławeczce obserwując chmurki i sączyliśmy piwko nigdzie się nie spiesząc :)
Dwie panie, te z powyższego zdjęcia, widząc, że jestem sama z 3 przystojnymi młodzieńcami, bardzo chciały się do nas przyłączyć :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamcia DwaChmiele
"Ktoś leżał w moim łóżeczku. - powiedział Wielki Miś - Ktoś pił z mojego kubeczka."
Miś, jak się okazało nie był taki zły, szukał tylko prześcieradełka i 50g na spanie :wink: Prześcieradełko dostał, 50g nie. Popielica nie lepsza, co prawda nie po 50g przyszła ale takiego pisku w nocy narobiła, że zerwałaby na nogi umarłego. A potem pozowała w świetle latarki wisząc, wbrew prawom fizyki, mniej więcej na wysokości 2m. Skubana jedna!
-
noooo- dawajcie !!! bo już oddech konkurentki czujecie na plecach !!! ...gęsto tam się zaczyna robić. Pewnikiem niebawem i ja tam zawitam ;)
-
No, ale po cóż odwiedziła nas popielica? Wydawać by się mogło, że przywiódł ją zapach pozostawionych na stole smakołyków. Poranne oględziny żywności jednak tego nie potwierdziły. Dopiero po południu jeden z uczestników zauważył spory ubytek w swojej bułce:razz:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
i już pakujemy się do elektriczki
https://lh4.googleusercontent.com/-T...0/DSC07005.JPG
A po wyjściu i nieudanym polowaniu na pierogi, czekamy na marszrutkę, studiując przy okazji treści na ścianach:
https://lh3.googleusercontent.com/-D...0/DSC07006.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-x...0/DSC07008.JPG
JAkiś nowy trend na Ukrainie?
Hihi a to nas mocno rozbawiło:
https://lh6.googleusercontent.com/-C...0/DSC07009.JPG
-
-
Jakie to uczucie, gdy tak na lewo i prawo łapie się smakowite panoramki z królową Tarnicą pośrodku ?
Tą Tarnicą na której niektórzy czują się jak na spędzie zwierząt zagonionych na taras.
Jakie to uczucie ?
Śmiech ? zazdrość? współczucie ?
dla tych co tak blisko są, a jakby w innym świecie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Śmiech ? zazdrość? współczucie ?
Żadne z powyższych :mrgreen: Najbardziej ulga, że nie ma mnie tam, a jestem tutaj. A zazdrość się pojawia jak jestem w naszych górach i patrzę na Pikuja, Borżawę, Ostrą Horę czy choćby Pliszkę lub Czeremchę i myślę o tych, którzy są właśnie tam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Żadne z powyższych :mrgreen: Najbardziej ulga, że nie ma mnie tam, a jestem tutaj. A zazdrość się pojawia jak jestem w naszych górach i patrzę na Pikuja, Borżawę, Ostrą Horę czy choćby Pliszkę lub Czeremchę i myślę o tych, którzy są właśnie tam.
celna uwaga..czuję to samo . To jakiś wirus ? jednostka chorobowa ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
ale skąd się wziął w Siankach nasz dwuosobowy patrol ?
Otóż jest tam sklepik (górny), w którym oprócz płynów można liczyć również na nocleg
a bardzo sympatyczna gospodyni opowiada o miejscowych zwyczajach i historyjkach więc wciągnęliśmy go na listę obowiązkowych punktów turystycznych.
Chwilowo utknalem we Lwowie, gdzie dorwalem intrnet, ale spiesze doniesc, ze rzeczony sklepik owszem istnieje i nawet Pani sklepowa dobrze pamieta dwoch polskich "welycopedistow", ale tabliczki z napisem "noclegi" jak dotad nie wywiesila.
Poza tym wszystko sie zgadza. Jeszcze krotko odnoscnie cen w pociagu relacji Lwow- Sianki:
-piwo z siatki - 3 hrywny
-pierozki z siatki - 2.50
-lizakow, czekoladek, pasmanterii i majtek nie kupowalem, wiec cen nie podam :-) .
A poza tym - coz dodac - ludzie jak zwykle serdeczni, tylko dziwia sie bardzo, jak np. w Karpackim (Hnyle) zapytalem o droge na Starostyne, kazdy chcial mnie kierowac na Sianki, bo przeciez "tam pojezd idut, a nie ze Starostyny" :-) .
Dluzsza relacja (byc moze) po powrocie.
-
Oto kolejne dwie dobre wiadomości :
Cytat:
Zamieszczone przez
luki_
(...) jeszcze krotko odnoscnie cen w pociagu relacji Lwow- Sianki:
-piwo z siatki - 3 hrywny
-pierozki z siatki - 2.50
(...).
ta druga szczególnie dla kol. Pierogowego
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
(...) Ja takie spotykałem na kempingach we Włoszech , więc nazywam je typem włoskim
Widziałem (nie tylko, he, che) takie także w Bośni, w Sarajewie. Ot, uniwersalizm słowiański - bliski sercu (i innym organom).
Zadziwia mnie ten przybytek w Siankach z niebieskim dachem. Kolor istnieje juz parę lat, ale jakoś dotąd nie trafiłem tam (do Iwana trza było zajrzeć :) )
-
7 załącznik(ów)
Jak się ostatnio plątałem daleko a blisko, wdepnąłem do sympatycznej knajpki z widokiem na Tarnicę:
Załącznik 29949
Na zewnątrz budynek może nie prezentuje się zbyt okazale:
Załącznik 29948
wystrój też raczej skromny:
Załącznik 29947
ale elementy wyposażenia wskazują na dbałość o "porządek":
Załącznik 29950 Załącznik 29951
A przecież widoki powinny działać uspokajająco:
Załącznik 29952 Załącznik 29953
-
To pierwsze zdjęcie troszkę mnie zmroziło, owszem, widok na Tarnicę ładny , tylko te kratki ?.
Czy to modny deseń w tym roku ?
To może już lepszy ten ogródek na świeżym powietrzu
-
2 załącznik(ów)
pisałem niedawno, że mam złe wieści odnośnie jakości drogi w Chyrowie.
gdy pedałowaliśmy z Henkiem, to zauważyliśmy, że idzie do złego - na obrzeżach Chyrowa pojawiły się jakieś rachityczne łatki. Pośmialiśmy się tylko - gdzieżby nam przyszło do głowy, że nastąpi co nastąpiło:
W CHYROWIE NIE MA DZIUR!
pięć kilometrów przed Chyrowem droga nagle staje się idealna.
tak wyglądało centrum Chyrowa jeszcze w czasie naszego rowerowania (zdjęcie stało się archiwalne):
Załącznik 30530
a tak wygląda teraz:
Załącznik 30529
Szkoda. Chyrów był najpiękniej podziurawionym miasteczkiem, jakie widziałem a teraz zaczyna przypominać rumuńskie miasteczka, tyle że drogę ma o niebo lepszą
-
:mrgreen: SZOK !!!! ...i jak tu jeżdzić po czymś takim ???? :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Miejscowy
(...)
W CHYROWIE NIE MA DZIUR!
pięć kilometrów przed Chyrowem droga nagle staje się idealna.
(...)
Toż to zatrważająca wiadomość :mrgreen:
Czyżby upadła ostatnia radość jaką witała nas Ukraina na przejściu granicznym w Krościenku ?
.
http://www.youtube.com/watch?v=w34H8...layer_embedded
-
mój dealer powitał mnie wczoraj radosnym okrzykiem:
- możesz jechać na Ukrainę!
później rozwinął, że przyjechali Turcy i zrobili drogę.
niestety; nawet od Krościenka dziur już nie ma!
czyli nasz Dobromil był bardziej sentymentalny niż myśleliśmy
a co było dalekie, stało się bliższe
-
O jej ! Trzeba się spieszyć.
Dwa kilometry za przejściem można skręcić w prawo na Terło i Rosohy. Szykuj rower zanim i ta droga przykryje się tym czarnym brzydkim.
-
ciesze sie ze pojechalam w tym roku do Boberek i innych zamiast odkladac to na przyszlosc.. teraz zachodniobieszczadzkie tłumy dogodniej rozpełzac sie beda i po okolicznej Ukrainie bo juz odpadl jeden z dwoch najgorszych straszakow dla turystow z wywoskowanych limuzyn... jedyna nadzieja ze drugi straszak wciaz bedzie trzymał ich w ryzach :-) acz pewnie tez do czasu..
Moze jeszcze pare lat wyjazdow na Ukraine nam zostalo..
Acz jak takie akcje wchodza w zycie to chyba powoli niektorym przyjdzie zamknac pewien rozdzial w zyciu i przeniesc swe zainteresowania w inne strony...
-
buba-spokojna twoja czaszka :mrgreen:.....poczytaj Henia . Jak chcesz, przewiozę cię takimi ''dziurawcami''. Wystarczy skręcić w bok. Tam jeszcze dłuuuuuuuuuugo :twisted: nie będzie asfalciku :razz:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
buba-spokojna twoja czaszka :mrgreen:.....poczytaj Henia . Jak chcesz, przewiozę cię takimi ''dziurawcami''. Wystarczy skręcić w bok. Tam jeszcze dłuuuuuuuuuugo :twisted: nie będzie asfalciku :razz:
Widzisz dziurawce to ja moge znalezc jak dobrze poszukam i w swoim wojewodztwie.. Ale nie chodzi o to by ich szukac, ale zeby one znajdowaly mnie :-)
A Henia czytalam- mądrze prawi!!! do Terła i Rosoch pewnie kiedys sie wybiore.. Moze zdąże przed czarną mazią zalewajaca swiat?
-
zdążysz .....droga fajna :-D , a i jeszcze jakieś bardziej w bok też są . Do Rosoch też muszę się jeszcze wybrać. Może uda się w końcu wleżć do cerkwi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Miejscowy
... że przyjechali Turcy i zrobili drogę.
niestety; nawet od Krościenka dziur już nie ma!
czyli nasz Dobromil był bardziej sentymentalny niż myśleliśmy
a co było dalekie, stało się bliższe
Ale miałam szczęście :D A takie niesamowite były.
-
Trzeba jednak przyznać, że w swoich poglądach jesteśmy raczej odosobnieni.
Ciekawe jak droga do Osmołody ?
Moją kandydatką na najbardziej dziurawą drogę jest również odcinek drogi międzynarodowej Lwów - Tarnopol.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Moją kandydatką na najbardziej dziurawą drogę jest również odcinek drogi międzynarodowej Lwów - Tarnopol.
Ta przez Złoczów? Mysmy nia jechali w kwietniu i nie pamietam zadnych dziur! (te chyrowsko- osmołodzkie nie sposob by przegapic :-P ) Moze ja juz naprawili?
Tomek- moze ty pamietasz lepiej ta droge?
No chyba ze ta lekko okręzna przez Bereżany- ta byla bardziej dziurawa (stan na 2009 rok)- zwlaszcza jej fragment w miejscowosci Rohatyn! :-) (choc tam to nie dziury ale urwiska i wzdłuzne pękniecia ;)
https://picasaweb.google.com/koza.zz...83748250805314
-
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
Ta przez Złoczów? Mysmy nia jechali w kwietniu i nie pamietam zadnych dziur! (te chyrowsko- osmołodzkie nie sposob by przegapic :-P ) Moze ja juz naprawili?
Ja jechałam we wrześniu, ale autokarem, to trochę zmienia odbiór.
Tym bardziej, że droga z Korczowej do Lwowa już gładziutka (pewnie jakiś czas).
Patrząc na metodykę naprawy tych dróg (przynajmniej tego co ja widziałam) niebawem znów będą dziury.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Trzeba jednak przyznać, że w swoich poglądach jesteśmy raczej odosobnieni.
Nie zawsze większosc ma racje!! np. normalny czlowiek w społeczenstwie samych ślepych został by zaraz uznany za schizofrenika ;)
-
Buba -jasne ,że pamiętam :mrgreen:.... jechałem nią parokrotnie. Luz spoko. Ale mój ''czołg'' - przy tym zawieszeniu i rozmiarze opon, mało wrażliwy jest na takie błahostki .Ale jeśli skodzianka i fiacik dał radę ;) , to cóż może nas zadziwić ?
-
Dawno temu jadąc tą trasą mój mały"japończyk" był tak dociążony, że za mną leciały iskry a to wszystko przez okropne koleiny. W książce" Rozmowy z Katem" SS-man Stroop wyjaśnia :" Zostałem wtajemniczony w plany zbudowania specjalnej autostrady Południe-Wschód, która miała nazwę D-4 i prowadziła od Lwowa do miasta Stalino. Znaczenie strategiczne i gospodarcze trasy było oczywiste."
Wiem, wiem, przemycam inne tematy ale ten Kat odkrywa karty nt. co stałoby się z Ukraińcami (w skutek niemieckiej polityki populacyjnej) w ciągu dwóch, trzech pokoleń- degeneracja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Ciekawe jak droga do Osmołody ?
Droga do Osmolody bez zmian :)
-
2 załącznik(ów)
Wróćmy na chwilę do miejsc nie tak daleko stąd. A właściwie nie do miejsc tylko do pewnej linii która już ponad sto lat łączy Lwów - Sianki - Użgorod.
Chodzi mi o linię żelazną oczywiście.
Otóż można tam zaobserwować pewien (skąd innąd sympatyczny) zwyczaj na tych malutkich stacyjkach kolejowych.
Wzbudza on żywe zainteresowanie przyjezdnych turystów, szczególnie tych co przyjechali z "cywilizowanego" zachodu ->czyt. Polski
Na czym polega tez zwyczaj ? Otóż na kwadrans przed przyjazdem pociągu na peron wychodzi kasjer(-ka) z kasą i podchodzi do kolejnych podróżnych sprzedając im bilety. W tym czasie kasa w budynku jest zamknięta.
Na pierwszym zdjęciu obrazek z Sianek, a druga ilustracja jest jeszcze ciekawsza bo to jest Wołosianka.
Tam na stacyjce znajduję się bar, gdzie w oczekiwaniu na pociąg uzupełniamy złocisty płyn, przychodzi pani kasjerka, sprzedaje bilety i siedząc dalej w zupełnym spokoju czekamy na przyjazd pociągu.
.
Załącznik 30638
.
Załącznik 30639
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
...a druga ilustracja jest jeszcze ciekawsza bo to jest Wołosianka.
Tam na stacyjce znajduję się bar, gdzie w oczekiwaniu na pociąg uzupełniamy złocisty płyn, przychodzi pani kasjerka, sprzedaje bilety i siedząc dalej w zupełnym spokoju czekamy na przyjazd pociągu.
Załącznik 30639
Ho, ho...! Znajoma stacyjka i znajomy bar! Tu właśnie w sierpniu bieżącego roku spędziłem dwa "upojne" wieczory w oczekiwaniu na pociąg do Sianek... . Raz samotnie, a raz słuchając opowieści 83-letniej babuszki o tym, jak to jej dziadek - inżynier ową linię kolejową budował...
Nie przypominam sobie tylko, aby ktokolwiek, krążąc wśród podróżnych sprzedawał bilety, z tym, że ja oczekiwałem na pociąg odjeżdżający do Sianek po godzinie dwudziestej, może kasa o tej porze była już nieczynna.
Załącznik 30650
-
Ach ! miałem nie pisać już żadnej relacji, bo słusznie zwracano mi uwagę że się powtarzam.
Minął rok, no może niecały i znów lądujemy na stacji kolejowej w Wołosiance czyli 12 kilometrów (w linii prostej ) od Wołosatego, a potem w górę i co ?.
Nie, nie będę pisał powtarzającej się relacji pt. "jak daleko stąd jak blisko"
ale jak nie zamieścić choćby krótkiej wzmianki o tym że, w towarzystwie tak świetnych kompanów (+2 kompanie) w ostatni wrześniowy jesienny łikend przemierzałem bieszczadzką krainę ,
gdy jesienne kolory podpalały krajobrazy, a pogoda zachowała się tak jakby była wynajęta na tą okoliczność.
https://lh6.googleusercontent.com/-j...13._9755ee.jpg
.
widok na Pliszkę, a na horyzoncie Rawki.
-
-
-
pewnie ładnie by wyglądała na pewnej ścianie w pewnej rezydencji w pewnem Nasicznem
-
Co napisać jeśli coś jest piękne, żeby nie zabrzmiało jak wyświechtany banał? Nie wiem.
Pięknie uchwyciłeś piękno Don Enrico. :))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
delux
:wink:Bajka......
Cytat:
Zamieszczone przez
przemolla
Świetna fotka...
Cytat:
Zamieszczone przez
Miejscowy
pewnie ładnie by wyglądała na pewnej ścianie w pewnej rezydencji w pewnem Nasicznem
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Co napisać jeśli coś jest piękne, żeby nie zabrzmiało jak wyświechtany banał? Nie wiem.
Pięknie uchwyciłeś piękno Don Enrico. :))
To zamieszczone zdjęcie to jak naklejka na butelce. Ma coś sugerować, ma informować, ma zachęcać, ale przecież w żaden sposób nie odda zawartości tej butelki. Przeglądam kolejny raz obrazki z tego ostatniego wyjazdu i widzę to wieczorne spotkanie na polanie pod Kińczykiem Hnylskim, gdzie na wysokości ponad 1100 m.npm stawiamy namioty i przy ognisku krzyżują się wieczorne rozmowy w mieszanych językach. Niektórzy mówili po polsku inni po ukraińsku, reszta po chachłydzku i wszyscy się rozumieli. Bo nie jest istotne czy na dokumentach mamy literki UA czy też PL , bo spotkaliśmy się tam dla Bieszczadów. Patrząc na wschód widać było połowę Pasma Pikuja , a wystarczyło się obrócić aby zobaczyć zachodzące słońce nad Tarnicą i Krzemieniem.
Zresztą nie tak dawno Tomek zamieścił tu sferyczną panoramkę z tej polanki, przypomnę więc bo widoki są niepowtarzalne
http://tomeksinek.com/images/panoram...yk_Hnilski.swf
.
Poranek. Potrzeby wyższe wyganiają mnie z namiotu. Blady świt, wschodzące słońce nie dało wytrawnego przedstawienia, ale ta pobielona szronem trawa sugeruje że temperatura nie była zbyt wysoka.
Cóż - nikt tu nie przyjechał dla przyjemności - jak mawiał klasyk.
Można schować się z powrotem do śpiworku, och jak cieplutko.
Czy będzie ciąg dalszy o tym jak Ivan gotował zupę grzybową na śniadanie ?