Kościół i budynek stacji kolejowej są tak charakterystyczne, że nie było wątpliwości, że to Komańcza, a przejazd jest tylko jeden...koło cmentarza.
Pozdrawiam
PS. Słuszna racja, że to jaja;)...ja też, Jimi, nie przypominam sobie tej kapliczki
Wersja do druku
Kościół i budynek stacji kolejowej są tak charakterystyczne, że nie było wątpliwości, że to Komańcza, a przejazd jest tylko jeden...koło cmentarza.
Pozdrawiam
PS. Słuszna racja, że to jaja;)...ja też, Jimi, nie przypominam sobie tej kapliczki
Trochę się pogubiłem - wyprowadźcie z manowców ;)
Kapliczka jest przy cmentarzu położonym za przejazdem kolejowym w stronę Radoszyc, zawsze uważałem ją za kaplice cmentarną (choć nigdy przy niej nie byłem)- jest ona nią?
Druga podpowiedź zawiera na zdjęciu cmentarz z WW?
Tego zapisu nie rozumiem zupełnie :-( Jaki niebieski?
Nie wiem gdzie dokładnie jest kapliczka (napisane gdzieś powyżej). A zacytowane moje zdanie odnosi się do miejsca skąd zrobiono zdjęcie. Niebieski to kolor nowej ścieżki dydaktycznej która w tym miejscu przechodzi przez dawne torowisko (nie mylić z torami). Też nie rozumiem jak on z tego miejsca ją zobaczył ale spoko, tak widocznie jest ;p
Bravo Bazyl !
Świetnie wyprowadziłeś mnie w pole. Przecież bywałem tuż obok tej kaplicy otoczonej drzewami, ale do głowy mi nie przyszło, aby ją fotografować z kosmosu ;)
Specjalnie dla Ciebie wsiadłem do rakiety "giełoprtal wtaroj" i poleciałem nad Komańczę, żeby strzelić tej cmentarnej kaplicy fotkę z kosmosu ;) :
Załącznik 36113
Dzięki, mając tak opanowaną technikę kosmiczną, myślę że bez problemu uda się rozwiązać zagadkę
- dokąd prowadzą szlaki tak zgrabnie opisane ?
.
Załącznik 36115
p.s. zagdaka oczywiście dla wszystkich nie tylko dla Bazyla
Na Korbanię pewnikiem :lol:
W Górach Świętokrzyskich miejscami cudnie oznakowanych, trafiliśmy raz z kumplem na skrzyżowanie szlaków niebieskiego i niebieskiego. Nawet tabliczki nie były potrzebne :)
Załącznik 36116
W przywołanych Świętokrzyskich znajdowałem m.in. takie oznakowania.
(jeśli mało widoczne to dopowiem: dochodząc do tego miejsca szlakiem zielonym, strzałka kierowała mnie w lewo, a znak zakrętu z prawo, czyli skrzyżowanie w kształcie T, zielone we wszystkie strony)
Dwa lata temu spotkałem takie oznaczenie ;)Załącznik 36117 , może ktoś z Was też to zauważył i przypomni sobie gdzie to było.
Z serii dziwnych oznaczeń też dodam coś od siebie. Ostatnio na Borżawie spotkaliśmy oznakowanie, które wprawiło nas w zdziwienie:) Były słupki a na nich zawsze coś pisało, np. dość często napis że do danej góry czy przełęczy tyle i tyle. A tu zrobili metalowy słupek z daszkiem by namalować na nim czerwone oznakowanie. Ścieżka nie miała wariantów innego zejścia zeń (no chyba że zimą ale szlak ten zupełnie nie jest oznakowany w pozostałej części pod turystykę zimową). Z przeciwnej strony nie wiem czy coś i co pisało, bo tamto było po zewnętrznej stronie od ścieżki.
Załącznik 36129
Z resztą i tak nic nie przebije tabliczek w Beskidzie Małym, w którym czasem możemy odnaleźć różne żartobliwe hasła:
Załącznik 36130 Załącznik 36131
Niejeden z nas koło tego krzyża przechodził / przejeżdżał dziesiątki razy. Kto pamięta, gdzież on?
http://ciekawe.tematy.net/2014/rabe/800/P1030693.JPG
A w nawiązaniu do tablic z Beskidu Małego, przedstawionych przez Jimi, np. poniższej, dodałbym, że ludzie wrażliwi i kulturalni przybijają tablice trzycalowymi gwoździami do drzewa, żeby bandziory ich nie zabrały;-)
http://ciekawe.tematy.net/2014/img/tablica.jpg
No gdzieś go widziałem, ale gdzie? Nie mogę teraz w swoich zdjęciach poszukać, ale tak mi się majaczy gdzieś tak z boku, troszkę od drogi odsunięty, na końcu Woli Michowej od strony Łupkowa, albo gdzieś jak do Smolnika szedłem, albo i gdzie indziej :)
... albo i gdzie indziej :) - To jest doskonała i uniwersalna odpowiedź.
Ale nie była konieczna. Krzyż (1888 r.) stoi miedzy drogą Cisna - Komańcza a potokiem Smolnik oraz miedzy skrzyżowaniami do Smolnika i Zubeńska.
Czolem,ktos wie gdzie ta chatka stoi w Bieszczadach?cos mi sie wydaje ze to okolice rzeczki Wetlinka.
Dzieki za pomoc:)
Tuż obok stoi większy obiekt od tej chatki, a na dodatek w III odcinku Watahy, były kręcone pewne sekwencje tego filmu. Jednak Wetlinka tam nie przepływa.
Schodząc z Korbani w kierunku zachodnim moża trafić na coś podobnego.
Wiec Tyskowa?
dziekuje:)
Też tak myślę ;). Na potwierdzenie, jeszcze 2 zdjęcia tego obiektu.
Załącznik 36322 Załącznik 36323
Na tym cmentarzu wiele się zmieniło(stan 2011):
Załącznik 36344 Załącznik 36345 w sąsiedztwie góra, niedawno Jimia tam była:Załącznik 36346
Żubracze pewnikiem.
Naprowadziła mnie Jimia - hi, hi, dobre, bardzo dobre :)
Żubracze to prawidłowa odpowiedz, z lewej kawałek dachu Cichej Wody,niestety ostatno była nieczynna:
Załącznik 36347
A to miejsce jest Wam znane?:
Załącznik 36371
Kilka lat temu, po drugiej stronie drogi, kursowała taka kolejka:
http://www.youtube.com/watch?v=KvPEwGUkcvA
Jest takie miejsce pod Gruszka, tylko kolejki w okolicy nie pamiętam.
To jest lokomotywa typu WLs40 lub WLs50 (różniły się mocą silnika) w PKP oznaczona była Ld1 i była to (jest) bardzo popularna lokomotywka na polskim wąskim torze.
Właściwie to w niedalekiej odległości od Gruszki, na zboczu której znajduje się inne miejsce pamięci:
http://forum.bieszczady.info.pl/show...ll=1#post78862
To jest właśnie ten typ lokomotywy, która była powszechnie używana również w cegielniach (stąd filmik z cegielni). Miejsce, o które pytałem znajduje się naprzeciwko cegielni Zagórz-Zasław, zaraz po prawej stronie za serpentynami.
Ruch w zagadkowym wątku obłędny, trudno się ze swoją zagadką wcisnąć... Ale spróbuję!
Zagadki są w zasadzie dwie, choć zdjęcie jedno:
- Co to jest?
- Gdzie to jest?
http://www.bmiller.pl/forum/2014/zagadka_500.jpg
I od razu podpowiedź #1: rzecz jest dość wiekowa.
W Poznaniu taka lokomotywa jest używana . Ciągnie wagoniki "na Malcie"
http://www.fakt.pl/Kolejka-Maltanka-...,159197,1.html
Tak na pierwszy rzut oka obstawiam, że są to dwie literki oddzielone pionową kreską. Pierwsza przypomina "U" choć jej lewy dolny róg jest zakończony śmiałym szpicem, co może sugerować, że to jest "D" z rozmytą górą. Z kolei druga, ta po prawej ręce, przypomina "C" ale tutaj też występuje pewne zniekształcenie części dolnej, która jest zdecydowanie grubsza od górnej i przy pewnej dozie śmiałości, można by w niej dojrzeć nawet "G". Czyli mamy już co, pozostało gdzie. Wydaje mi się, że to na jakiejś płaszczyźnie wykonano te literki ale fragment tła jest zbyt niewielki żeby stwierdzić to z całą stanowczością :mrgreen:
Doskonale! :mrgreen: Zdjęcie przedstawia literkę U, potem pionową kreskę i literkę G. O tak:
U | G
Teraz pasuje odgadnąć od czego skrótem jest U, a od czego G. I co oznacza ta pionowa linia między nimi. Jakieś hipotezy? Ja podpowiem, że U się tutaj kończyło (na pionowej linii) a G zaczynało. Albo odwrotnie :wink:
Takie mam podejrzenie, że może to dotyczyć granicy między ZSRR a III Rzeszą. Ale nie wiem czy słuszne.
to ja po literkach dedukowałam właśnie :mrgreen:
no to może unici i grekokatolicy? :wink:
Ungarn Galizien?
Ale gdzie to?
A może raczej Ungarn (Węgry) i Generalgouvernement (Generalne Gubernatorstwo)? I wtedy można dedukać, że znajduje się ten detal przy szlaku granicznym, na wschód od Czerenina (ale nic takiego nie pamiętam).
Się mnie wydaje, że to Petefijałkowski ma rację. Węgry (jako samodzielne państwo) na słupkach granicznych same siebie przedstawiają literką M (Magyarország), można tę literkę do dziś wypatrzeć na słupkach na dzisiejszej granicy polsko-słowackiej. Jako U (Ungarn) mogły być, tak mi się wydaje, opisywane za Austro-Węgier. Tak więc raczej Ungarn-Galizien.
A gdzie ten detal się znajduje? To druga część zagadki, ja jeszcze odpowiedzi nie podam. Detal jest tam gdzie być powinien, na obecnej granicy polsko-słowackiej. Bezpośrednio nad nim jest następna tabliczka:
http://www.bmiller.pl/forum/2014/zagadka_500_2.jpg
Wiem, że mało czytelne zdjęcie więc podpowiem: po lewej mała literka "s", po prawej wielka litera "P". W zasadzie mogę dodać następną zagadkę: dlaczego literka "P" jest większa od "s"? Nie jest to pomyłka, bo po drugiej stronie kolejność liter jest odwrotna (bo jak się patrzy w drugą stronę to to co było po lewej jest już po prawej), ale stosunek wielkości znaków ten sam: małe "s", duże "P".
http://www.bmiller.pl/forum/2014/zagadka_500_3.jpg