-
Odp: Paralotnie nad BPN . cd..
latanie w chmurach to rzecz normalna??? to zależy dla kogo :lol: no z tego co ja wiem raczej odradza się latania w chmurach a nawet zbytniego wznoszenia się w kominach pod chmurami burzowymi, które to kominy są bardzo kuszące :wink:
Jeśli chodzi o ilość przelotów nad BNP to nie jestem tak zorientowana ale gdyby była ona nieograniczona to mogłoby się stać nagle bardzo popularne miejsce... wieści szybko się rozchodzą a to bardzo urokliwy teren. a zresztą te formalne ograniczenia gdyby rzeczywiście zostały wprowadzone dałyby swoiste 'poczucie bezpieczeństwa' władzom parku i osobom przeczulonym na punkcie ochrony przyrody :wink:
-
nikt nie lata pod chmurami burzowymi - chyba ze jest samobojca albo myslacym inaczej ;)
temat lotow nad parkiem byl przerabiany.
codziennie nad parkiem przelatuje okolo 20-30 samolotow - im jakos nikt nie zakazuje. wypada kupic samolot i latac do bolu ;)
pozdrw
http://forum.bieszczady.info.pl/pict...&pictureid=194
-
payonk, mógłbyś tę „pajęczynę” ;) wkleić w większym formacie ? Jest nieczytelna, a bardzo ciekawa.
-
witam
tutaj link do plikow dla google earth z korytarzami.
z tego co sobie przypominam to szerokosc korytarzy to od 10 do 20 km
http://kda83.w.interia.pl/Rnav_polska.zip
-
O Kurcze!!! trzeba podeslac to Panu Dyrektorowi z BPN. Nie jestem pewien czy to przezyje jak zobaczy..:wink: Ojojojojojojoj!
-
Jeśli "beton" ekologiczny i podejście "bojowników o spokój zwierząt w BdPN" uznać za przesadę i naciąganie rzeczywistości dla własnych celów i udowodnienie własnych racji, to stawianie znaku równości między samolotami i paralotniami jest ...tym samym...no chyba, że te jambojety latają na tych samych wysokościach co Wy i ląduja w tych samych miejscach co niektórzy paralotniarze postulują;)
Takimi argumentami nie przekonacie decydentów...;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Jeśli "beton" ekologiczny i podejście "bojowników o spokój zwierząt w BdPN" uznać za przesadę i naciąganie rzeczywistości dla własnych celów i udowodnienie własnych racji, to stawianie znaku równości między samolotami i paralotniami jest ...tym samym...no chyba, że te jambojety latają na tych samych wysokościach co Wy i ląduja w tych samych miejscach co niektórzy paralotniarze postulują;)
Takimi argumentami nie przekonacie decydentów...;)
W ogóle jestem zaskoczona. Nie wiedziałam, że tu chodzi o latanie nad BdPN. Myślałam, że o startowanie i planowe lądowanie na obszarze objętymochroną.:mrgreen:
-
ladowac owszem bede ale np. w pasie drogowym, parkingach, na terenie osrodkow wyp. i gospodarstwch ;)
tak jak przez ostatnie 10 lat mojego latania w bieszczadach
co do samolotow to powyzej 1000 m nad grunt moze latac kazdy samolot stosujacy sie do przepisow VFR
ja wole jednak to co ekologiczne ;) i z silnikiem nie bede bo nie lubie
dlaczego auto moze stanac na parkingu pod wetlinska a ja nie moge tam wyladowac (tylko bez takich, ze rzucam cien)
pozdrowienia
-
Payonk, o lataniu na parkiem to było na początku, później padły sugestie, by zezwolić na starty i lądowania na terenie parku - apetyt rośnie w miarę jedzenia, co;)
I to jest to co sceptyków (niekoniecznie przeciwników) frapuje.
-
VM 2301.
STRESZCZENIE
Wstęp. Hałas emitowany przez silniki odrzutowe ze względu na wysokie poziomy ciśnienia akustycznego może być szkodliwy dla obsługi technicznej
samolotów. Celem pracy była ocena słuchu u techników obsługujących silniki odrzutowe oraz badanie środowiska akustycznego. Materiał i metody.
Pomiary hałasu przeprowadzono na 3 silnikach odrzutowych. Wyznaczano wartości równoważne, maksymalne i minimalne z czasu trwania testu.
Analiza widmowa obejmowała częstotliwości od 10 Hz do 20 000 Hz. Ocenę słuchu przeprowadzono u 50 mężczyzn w wieku 24–51 (śr. 35,5 lat)
w oparciu o audiometrie tonalna progową, audiometrię impedancyjną oraz wywołane emisje otoakustyczne DPOAE. Grupę porównawczą stanowiło
40 osób nienarażonych na hałas. Wyniki. Maksymalne poziomy ciśnienia akustycznego skorygowanego charakterystyką częstotliwościową A przekraczały
przyjęte normy i osiągały wartości rzędu 119,7–130,1 dB. Równoważny poziom dźwięku A, LA eq, Te, (za czas pojedynczej próby od 201 do
243 s) wynosił od 109,4 dB do 119,7 dB. Szczytowy poziom dźwięku C osiągał wartości od 132,8–141,9 dB. Ocena słuchu wykazała większe podwyższenie
progu słuchu u osób narażonych na hałas średnio o 6,3 dB w uchu prawym i o 6,8 dB w lewym niż w grupie porównawczej. Rejestracja DPOAE
wykazała znacznie mniejsze wartości emisji u techników w porównaniu z grupą osób nie narażonych na hałas. Redukcja DPOAE dotyczyła prawego
i lewego ucha najwięcej dla 3, 4 i 6 kHz. Wnioski. Nawet w przypadku pojedynczej próby, personel techniczny narażony jest na hałas (słyszalny) znacznie
przekraczający wartości dopuszczalne. Redukcja wartości emisji otoakustycznych DPOAE u osób narażonych na hałas silników odrzutowych była
niewspółmiernie większa od zmian w audiometrii tonalnej progowej. Med. Pr. 2004, 55 (4): 329—335
Słowa kluczowe: hałas, silniki odrzutowe, słuch, emisja otoakustyczna
ABSTRACT
Background: Noise produced by jet engines may be harmful to aircraft servicing personnel because of high levels of acoustic pressure. The aim of the
study was to assess the acoustic environment of persons exposed to jet engine noise and its effect on hearing. Materials and Methods: Noise measurements
were performed on three jet engines. During the target practice, the following parameters were measured: equivalent noise, pressure level A,
maximum sound pressure level A, and peak sound pressure level C. The spectroanalysis covering the range from 0.1 to 20 kHz was conducted. Hearing
was assessed in 50 noise-exposed men, aged 24–51 years (mean age, 35.5 years), using PTA, tympanometry and DPOAE. The control group consisted
of 40 non-exposed persons with good hearing condition. Results: Maximum levels of acoustic pressure exceeded Polish standards. Comparison
between two groups showed that PTA was higher in the exposed persons by 6.3–6.8 dB on average and DPOAE was reduced in the group exposed
to jet engine noise more than it could have been expected. Conclusions: Even during a single test, aircraft technical personnel was exposed to (audible)
noise that significantly exceeded admissible values. The reduction in DPOAE values in persons exposed to noise of jet engines was incommensurably
higher than changes in PTA. Med Pr 2004; 55 (4): 329—335
Key words: jet engine noise, noise measurements, hearing, OAE
Adres autorów: Żeromskiego 113, 90-549 Łódź, e-mial: konopka@achilles.wam.lodz.pl
Nadesłano: 16.01.2004
Zatwierdzono: 16.06.2004
© 2004, Instytut Medycyny Pracy im. prof. J. Nofera w Łodzi
Ciekawe co ptaszki na to? fala uderzeniowa pewnie rozwala im te malutkie cos tam.. :)w glowkach.
paralotnia raczej cicha jest jak szum strumyka pod Wetlinska..
Jesli pamietam to Pan dyrektor zabronil frowania nad parkiem bez limitu wysokosci,nie chodzilo o starty z terenu. Wiec kurna chata! niechaj dzwoni do ULC i sprowadzi na glebe takze pasazerskie smieciarki..
I BASTA!!! :razz:
niezle jaja ? co nie//
-
Nie bronię decyzji pana dyrektora, nie mam jasno sprecyzowanego zdania na temat zezwolenia na loty nad parkiem, generalnie sport fajny i pewnie nie bardziej szkodliwy od ludnej "stonki", że o quadach i innych złomach nie wspomnę.
Obawiałbym się na pewno zgody na starty i lądowania na terenie parku, bo przynajmniej niektórzy z Was tego chcą - ktoś tu wyraźnie takiej opcji bronił.
A tak w ogóle, to wszyscy powinni wyp***** z moich gór...;)
Pozdrawiam:)
-
Tak bywa gdy pismak nie widzi różnicy między przestrzenią powietrzną klasy G i punktem G http://forum.bieszczady.info.pl/images/icons/icon10.gifhttp://forum.bieszczady.info.pl/images/icons/icon10.gifhttp://forum.bieszczady.info.pl/images/icons/icon10.gif
Paralotniarzy obowiązują przepisy lotnicze, a te nie zabraniają latania nad parkami statkami powietrznymi bez napędu czyli paralotnie (lot bezsilnikowy), lotnie, szybowce, motoszybowce (w locie bezsilnikowym).
powyżej 2000m AGL można sobie latac nad PN nawet biznes-jetem
Przykładem dobrej chęci z obu stron jest latanie szybowcami nad Karkonoszami i współpraca władz PN z tamtejszym aeroklubem. Ludzie sobie spokojnie latają i nikt nie pisze donosów oraz dyrdymałów.
-
To chyba jest przyznanie sie do winy Panie Dyrektorze.
http://pliki.lotniczapolska.pl/pdf/ms_odpowiedz.pdf
Tylko kto odda kase za mandaty z lat 2000-2008 (21.03)
pozdrawiam serdecznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
freebies
Albo nie umiem czytać ze zrozumieniem,albo Ty wiesz coś więcej, bo żadnego przyznania do winy w tym piśmie nie widzę,raczej potwierdzenie słuszności zakazu wprowadzonego przez BdPN.
-
No nie pisał tego dyrektor tylko naczelnik i nie parku narodowego a wydziału prasowego,
napisał jedynie, że paralotnia nie podlega pod jakistam artykuł prawa lotniczego, natomiast:
Cytat:
Niemniej jednak Dyrektor Bieszczadzkiego Parku Narodowego wydając powyŜsze
zarządzenie, zakazujące wykonywania przelotów paralotnią nad obszarem Parku
Narodowego, słusznie kierował się postanowieniami przytaczanej juŜ ustawy o
ochronie przyrody zawartymi w art. 15 ust. 1 pkt. 3 dotyczącym m.in. zakazu
umyślnego płoszenia zwierząt kręgowych (ptaki i ssaki) oraz pkt. 15 dotyczącego
„zakazu ruchu pieszego, rowerowego, narciarskiego ……..z wyjątkiem szlaków i tras
narciarskich wyznaczonych przez dyrektora parku narodowego ………” co moŜe mieć
istotne znaczenie przy chęci wykonania przez pilota paralotni startu lub lądowania,
nawet awaryjnego, na obszarze parku narodowego.
2. Wydane przez Dyrektora Bieszczadzkiego Parku Narodowego zarządzenie jest
zgodne z postanowieniami przytaczanej juŜ ustawy o ochronie przyrody.
Po trzecie gdyby nawet okazało się, że decyzja dyrektora BdPN była wydana z naruszeniem prawa i należało by zwrócić niesłusznie nałożone mandaty, to NIE działo by się to na podstawie listu jakieś rzecznika prasowego do jakiegoś pana redaktora.
Tak więc...Bieszczady nie sa jeszcze takie free...;)
Pozdrawiam :)
-
Wszystko pieknie tylko w/w zakaz powstal 10 lat po tym jak panowie z BPN zorientowali sie, ze jednak paralotniarze w swietle prawa moga latac nad parkiem.
Tylko, ze nadal to jest regulamin BPN a prawo lotnicze w obecnej chwili nie zakazuje latania paralotnia nad parkami. Dlatego, ze BPN nie jest w strefie EPR.-co kolwiek to znaczy :)
Te farmazonki o ekosystemie, ktorego zreszta jestesmy czescia to zwykly 'dupochron' pana W...
-
Cytat:
w swietle prawa moga latac nad parkiem.
W świetle jakiego prawa?
Poza prawem lotniczym istnieją i ustawy dotyczące ochrony środowiska. Chcesz powiedzieć, że prawo lotnicze jest nadrzędnym wobec tego drugiego? A dlaczego?
Powiedz mi Freebies, tak wg Ciebie, to na podstawie jakiej ustawy dyrektor BdPN wydaje te swoje ukazy?
A to:
Cytat:
Te farmazonki o ekosystemie, ktorego zreszta jestesmy czescia to zwykly 'dupochron' pana W...
też jakiś argument prawny dotyczący istniejącego zakazu?;)
-
Taki zakaz powstał po mojej osobistej wizycie u dyrekcji parku. Chciałem uregulować sprawę dotyczącą latania nad parkiem. Może to co powiem będzie dziwne ale w sumie to chciałem ograniczyć latanie. Chciałem wyeliminować niedzielnych pilotów, przez których są same problemy. Przedstawiłem dyrektorowi przepis, który pozwala statkowi powietrznemu bez napędu - paralotnia, lotnia, szybowiec - latanie nad parkiem i wtedy się zaczęło.
Tydzień później przy wejściach na szlak wisiał nowy ładnie zalaminowany regulamin parku z zakazem używania paralotni, lotni i spadolotni.
Po pierwsze co to znaczy zabrania się używania - niech jasno sformułują zakaz i niech on brzmi: zakaz latania na paralotniach, lotniach i szybowcach nad parkiem (oczywiście bez napędu czyli silnika). Wątpię, żeby tak sformułowali zdanie ponieważ było by to wbrew prawu. a tak jest zakaz używania i tyle.
A teraz przykład. Polska jest w EU oraz w układzie s Schengen. Pewien Słowak planuje przelecieć ze Sniny SK na paralotni, lotni, szybowcem (do wyboru) do Ustrzykd D. PL. Sporządza plan lotu i co robi - zagląda do stref powietrznych danego kraju. Widzi że może polecieć na naszymi pięknymi górami i nie ma żadnego ograniczenia. Jest tylko ograniczenie wysokości ale dla statków powietrznych z napędem. Więc leci. Lata nad naszym parkiem i guzik go obchodzi co to za kartka z zakazami przypięta pineską do drzewa czy budki biletera. A na dodatek tylko po Polsku. W świetle prawa lotniczego może latać do bólu.
Tak samo jak prawo lotnicze odnosi się do ruchu w powietrzu, tak kodeks ruchu drogowego reguluje kwestie poruszania się po drogach. A teraz wyobraźdzcie sobie jak dyrektor wprowadza do regulaminu parku, że po drogach publicznych na terenie parku obowiązuje ruch lewostronny ;)
pozdrawiam
payonk
-
Dopóki mowa o drogach publicznych, to bez porozumienia z właściwymi organami pewnie nie może ingerować w organizacje ruchu, ale w odniesieniu do jakichś dróg wewnętrznych pewnie jego władza jest większa;)
Czy właściciel / gospodarz jakiegoś terenu ma, czy nie ma w ogóle prawa zakazywać takich lotów, choćby do pewnej wysokości?
-
Wszystko reguluje Prawo Lotnicze
Są takie ograniczenia - ale to też dotyczy tylko samolotów
Z tego co pamiętam to minimalne wysokości lotu VFR :
wszędzie 150m AGL,
zabudowa zwarta do 25 000 mieszkoańców - 300 m nad najwyższą przeszkodą i 600 m w bok
25 000 - 50 000 mieszkańców - 500 m AGL
50 000 - 100 000 - 1000 m AGL
>100 000 - 1500 m AGL
pzrw
payonk
-
Tylko samolotów?
Tzn, że nad moja własną działką ktoś ma prawo latać na jakimś spadochronie z motorkiem, czy nawet bez na wysokości np 10 metrów i patrzeć jak se dupsko opalam?
A ja nie mam prawa mu tego zabronić?
-
z motorkiem moze 150m nad ziemia, bez dlugo nie powisi latajac 10 m nad.. jakies 3 sek, wiec mozesz go psami pogonic jak masz ku temu sklonnosci. Tylko ustaw sie w kolejce bo juz Lucyna czatuje z widlami na "bidakow" :)
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Tylko samolotów?
Tzn, że nad moja własną działką ktoś ma prawo latać na jakimś spadochronie z motorkiem, czy nawet bez na wysokości np 10 metrów i patrzeć jak se dupsko opalam?
A ja nie mam prawa mu tego zabronić?
-
Ja nie chcę siły nadużywać, bom prawo szanujący. Ja chcę paragrafami mu sypnąć.
Nie ważne jak długo jest sie w stanie w powietrzu utrzymać.
Wyląduje i wszystko na złą pogodę zrzuci.
A jak go psami poszczuję, to jeszcze mnie oskarży o napaść na niewinnego człowieka.
Prawo nie reguluje kwestii jak nisko można nad czyjś teren zejść jak się lata tym bez motorka?
W swych argumentach podpieracie sie prawem lotniczym, a nagle się okazuje, że ono najwyżej do samolotów można stosować, a paralotnie to podlegają jeno prawom fizyki?
Pozdrawiam;)
-
Masz racje........Misiu :)
ps. piekne to z ta fizyka...cala prawda "prawie jak ptaki"
Dobranoc
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Ja nie chcę siły nadużywać, bom prawo szanujący. Ja chcę paragrafami mu sypnąć.
Nie ważne jak długo jest sie w stanie w powietrzu utrzymać.
Wyląduje i wszystko na złą pogodę zrzuci.
A jak go psami poszczuję, to jeszcze mnie oskarży o napaść na niewinnego człowieka.
Prawo nie reguluje kwestii jak nisko można nad czyjś teren zejść jak się lata tym bez motorka?
W swych argumentach podpieracie sie prawem lotniczym, a nagle się okazuje, że ono najwyżej do samolotów można stosować, a paralotnie to podlegają jeno prawom fizyki?
Pozdrawiam;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Ja nie chcę siły nadużywać, bom prawo szanujący.
Działa to mniej więcej tak - nad Twoją działką mogę przebywać dosłownie kilka minut - a dla tego, że przy braku noszeń paralotnia cały czas opada. Więc powiedzmy, że kręciłem się 5 min nad Twoją działką i uwierz mi nie będę się patrzył na twoje piękne ciało jak się opalasz :) tylko będę bardzo skupiony przez te 5 min aby wybrać odpowiednie miejsce do lądowania i bezpiecznie przyziemić.
I teraz działa prawo - każdy paralotniarz musi mieć obowiązkowe ubezpieczenie OC. Jak kto ma ochotę to jeszcze wykupuje NNW i KL.
Ty (opalając się) widzisz, że wylądowałem na Twojej działce i masz do wyboru:
1. Ubrać majty ;) i skoczyć do lodówki po piwko dla nas i pijąc razem możesz wysłuchać mojej pięknej opowieści z przelotu :)
2. Dzwonisz po policję, że wylądowałem i poczyniłem szkody na Twoim mieniu. Przyjeżdża policja, spisuje protokół, robi zdjęcia czy coś. Żegnamy się. Mój ubezpieczyciel wypłaca ci odszkodowanie.
Ja wolałbym to pierwsze. A jeszcze bardziej wolałbym wylądować u Twojej sąsiadki jak się opala ;)
pzdr
payonk
-
Moją sąsiadką w Bieszczadach jest samica puchacza (zagrożona wyginięciem). Zaniepokojona nisko przelatującą lotnią przeniesie lęg. Przy takiej operacji ok 50% lęgów ginie.
Długi
-
@freebies,
Jezu, tak dawno nikt do mnie pieszczotliwie nie mówił...łał...musimy się spotkać, ciao;)
@payonk
Pytałem o coś innego.
Ty piszesz o pilotażu, ubezpieczeniu, czyli de facto o konsekwencjach lądowania gdzieś tam. Zresztą to Wasze OC nie dotyczy naruszenia prywatności na ten przykład.
Ja pytam, czy w prawie lotniczym, które jest tu kreowane jako nadrzędne nad innymi, jedynie słuszne i jako jedyne mające tu zastosowane jest przepis zabraniający lotów poniżej pewnego pułapu - analogicznie do samolotów, czy innych wehikułów z motorkiem.
Zadaje to pytanie po raz trzeci.
A dlaczego pytam?
Bo gdy ktoś tu powiedział, że chodzi o to, by móc polatać gdzieś tam wysoko nad Bieszczadami, to ja nie mam nic przeciwko, sam pewnie chciałbym spróbować.
Natomiast zauważam pewien wzrost apetytu albo jest świadoma strategia.
Na początku wątku nie było mowy o startach i lądowaniach na terenie BdPN. Ktoś wyraźnie mówił, że tego nie chcecie.
Później jeden z paralotniarzy stwierdził, że marzy o jednym miejscu.
Pewnie niebawem w planie będzie kilka takich lądowisk.
A temu, to już jestem absolutnie przeciwny.
Piszesz, że chciałeś kiedyś ograniczyć dostęp dla niedzielnych pilotów, przez których są same problemy". czyli sam rozumiesz, że niektórzy ludzie problemem byc mogą...dla przyrody również.
Zakładając nawet, że Ty i Twoi koledzy macie rozum i szacunek dla przyrody, to gdy oficjalnie zezwoli się na loty, a nie daj Boże wydzieli się stanowisko startowe gdzieś na połoninie, to zgraja takich "niedzielnych" pilotów zrobi jarmark. Obawiasz sie tego, prawda? Chciałeś ograniczeń przecież.
Poza tym jak chcesz ograniczyć dostęp innym?
Używasz prawnych argumentów, a zapominasz o podstawowej, konstytucyjnej zasadzie równości wobec prawa?
Zresztą, skoro latanie paralotniami nie jest uregulowane, to wyjdzie z tego "róbta co chceta"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
Moją sąsiadką w Bieszczadach jest samica puchacza (zagrożona wyginięciem). Zaniepokojona nisko przelatującą lotnią przeniesie lęg. Przy takiej operacji ok 50% lęgów ginie.
Długi
nic dodac, nic ując, - przecież my jesteśmy goścmi w Bieszczadach, więc powinniśmy szanowac tutejszy rytm przyrody i go nie zakłócac ;)
wierzę, że nawet ludzie z małym pokładem empatii to zrozumieją :wink:
-
Karola, nie można bywać w Bieszczadach nie zakłócając "tego rytmu".
Każdy z nas, gdy tylko pojawi się na miejscu w mniejszym lub większym stopniu wpływa na przyrodę negatywnie.
Tak więc sprowadza się to do problemu, by stopień tej ingerencji był jak najmniejszy lub jak najmniej szkodliwy.
Ja rozumiem paralotniarzy, że skoro piechurom wolno tam bywać, to dlaczego im odmawiamy tego prawa.
Teoretycznie rzecz biorąc, to nie trza paralotni, by tę sąsiadkę Długiego do porzucenia lęgu skłonić.
Podobnie pomyśli cyklista.
Zakładam, że wszyscy podzielają pogląd, że sporty motorowe uprawiane po lasach, czy połoninach są przesadą.
Tam trafia masa ludzi, gdyby przyjeżdżało tam kilka tysięcy rocznie, to nawet jeepy, czy motolotnie nie narobiły by tyle syfu, co obecnie wycieczki piesze.
Może to mniej o empatii, a więcej o obiektywizmie, ale mam nadzieję, że zrozumiale;)
-
quote=vm2301;83272]Karola, nie można bywać w Bieszczadach nie zakłócając "tego rytmu".
Tak, zgadzam się uściśliłeś moją myśl. Dodam, że wszystko zależy od kultury danego Osobnika Ludzia.
Każdy z nas, gdy tylko pojawi się na miejscu w mniejszym lub większym stopniu wpływa na przyrodę negatywnie.
Musiałabym to dogłębnie zaanalizowac. :wink: Jeżeli masz na myśli na przykład zdeptanie żuczka, ślimaka, - to ja mam czyste sumienie, - zawsze na nie uważam. A moi znajomi nabijają się ze mnie, że nie ma szansy dotrzec ze mną w wyznaczone miejsce, bo albo żuczek się przewrócił i wymachuje nogami, więc pomagam mu wrócic do prawidłowej pozycji, albo pilnuje by grupa rowerzystów nie rozjechała liszki ....
Tak więc sprowadza się to do problemu, by stopień tej ingerencji był jak najmniejszy lub jak najmniej szkodliwy.
Dokładnie:-)
Ja rozumiem paralotniarzy, że skoro piechurom wolno tam bywać, to dlaczego im odmawiamy tego prawa.
Teoretycznie rzecz biorąc, to nie trza paralotni, by tę sąsiadkę Długiego do porzucenia lęgu skłonić.
Podobnie pomyśli cyklista.
Tu bym polemizowała:roll:
Zakładam, że wszyscy podzielają pogląd, że sporty motorowe uprawiane po lasach, czy połoninach są przesadą.
Niestety nie ..., wiem coś na ten temat.:-(
Tam trafia masa ludzi, gdyby przyjeżdżało tam kilka tysięcy rocznie, to nawet jeepy, czy motolotnie nie narobiły by tyle syfu, co obecnie wycieczki piesze.
o kulturze Ludziów wspomniałam wyżej8-)
Może to mniej o empatii, a więcej o obiektywizmie, .....
Myślę, że równowaga jest złotym środkiem ;)
... ale mam nadzieję, że zrozumiale;)
o tak, bystra ze mnie kobitka :grin:
Pozdrawiam również :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
Długi
Temat powraca co jakis czas i nie wyglada zeby mial sie szybko zakonczyc.. Od dluzszego czasu sledze co szanowne grono tu wypisuje i obiecalem sobie, ze nie skomentuje... Niestety, wypowiedzi takie jak zacytowana powyzej mnie po prostu przerazaja. Przypomina mi to nieco wywiadzik: http://poboczem.pl/news/straszny-wyp...iem-tv,1339207
Nalezy sie zastanawiac nad ewentualnym wplywem lotow nad parkiem ale nie popadajmy w paranoje. Paralotniarze (zwlaszcza, ze rozchodzi sie tylko i wylacznie o przeloty nad parkiem) raczej nie sa najgorszym co sie moze przytrafic Bieszczadom.
Tak, jestem paralotniarzem. Gdy moje umiejetnosci pozwola, chcialbym miec mozliwosc polatania nad tymi pieknymi gorami bez obawy o mandaty, ciaganie po sadach itp historie. Nie potrafie zrozumiec dlaczego w tym kraju wszystko musi byc stawiane na ostrzu noza?
Na sam koniec... zycze wszystkim aby doswiadczyli krecenia w kominie z ptakami posrod gor, wrazenie jest po prostu niesamowite. Tego nie da sie zapomniec.
Pozdrawiam
ps. @vm2301, chyle czola za opanowanie i zdrowy rozsadek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
@payonk
Ja pytam, czy w prawie lotniczym, które jest tu kreowane jako nadrzędne nad innymi, jedynie słuszne i jako jedyne mające tu zastosowane jest przepis zabraniający lotów poniżej pewnego pułapu - analogicznie do samolotów, czy innych wehikułów z motorkiem.
z tego co jest mi wiadomo to raczej nie ma zakazu. ale mogę się mylić.
pewnie muszę się spotkać osobiście i wytłumaczyć o co chodzi w tym lataniu nad parkiem.
Dodam tylko, że tu nie chodzi tylko o paralotnie ale też o szybowce. Lotów szybowcowych nad parkiem jest o jakieś 95% więcej a jakoś ich się nikt nie czepia. Uprzedzając ja też nie ląduje w parku ;)
W sprawie latania z mojej strony tyle. kto chce porozmawiać zapraszam na szybowisko w Bezmiechowej to sąsiadujące z Rezerwatem Dyrbek, w którym pomimo że od lat międzywojennych latają tam szybowce i samoloty, od lat 80-tych lotnie i paralotnie, żyją orliki krzykliwe, puchacze i puszczyki uralskie oraz czarne bociany i mają się dobrze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karola
nic dodac, nic ując, - przecież my jesteśmy goścmi w Bieszczadach, więc powinniśmy szanowac tutejszy rytm przyrody i go nie zakłócac ;)
wierzę, że nawet ludzie z małym pokładem empatii to zrozumieją :wink:
Karola!!!! Zabiłaś mnie tymi "POKŁADAMI empatii"!!! Dawno nie pisałem na forum - od czasu pamiętnej dyskusji o bajce "O parkowaładcy i skrzydloludziach" - bo uznałem, że tak jak w polityce, nikt nikogo tu nie słucha a choćby najbardziej oczywiste argumenty strony przeciwnej, są ignorowane. Jak dziś wróciłem na Forum,. przekonałem się, że "nihil novi sub Bieszczady". Poza twoimi "pokładami empatii" Dla mnie bomba!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ufoludek
Temat powraca co jakis czas i nie wyglada zeby mial sie szybko zakonczyc.. Od dluzszego czasu sledze co szanowne grono tu wypisuje i obiecalem sobie, ze nie skomentuje... Niestety, wypowiedzi takie jak zacytowana powyzej mnie po prostu przerazaja.
Przeczytałem jeszcze raz swój post i .... co w nim przerażającego????
Park Narodowy, rezerwaty przyrody i ostoje zwierzyny ustanawia się dla wygody "przyrody" i na utrapienie ludzi. To oczywista oczywistość. Wiem, że zakaz lotu nad Parkiem jest jednym z takich utrapień. Zakaz biwakowania, zakaz wprowadzania psów, zakaz poruszania się poza szlakami, zakaz wstępu po zmroku, zakaz zbierania runa, zakaz zrywania ślicznych kwiatków, których kwitną całe łany, to wszystko też Cię przeraża? Pieszym wyznaczono szlaki, samochodom drogi. Jak wyznaczyć szlak dla lotni, aby nie przeleciała nad obszarem szczególnie chronionym? To jeszcze Ci powiem, że jak przypadkiem jakiś durny głuszec w końcu zechce założyć lęg przy szlaku na Smerek, to szlak zostanie zamknięty na czas lęgu. I mam nadzieję, że straż parku i zgraja wlontariuszy dopilnują przestrzegania tego zakazu. Parki Narodowe to nie tylko nasz obyczaj. Jak ziemia okrągła wszędzie ich pełno. Nie wszędzie są jednakowe regulaminy i w różnym stopniu restrykcyjności prowadzona jest ochrona przyrody. Nasz Bieszczadzki ma akurat taki regulamin i nie znalazłem tak naprawdę żadnego poważnego argumentu na zmianę regulaminu. Mniej więcej dwa razy do roku ktoś na tym forum narzeka na zakaz wstępu na Połoninę Bukowską, na zakaz biwakowania (wszyscy zapewniają, że kochają przyrodę i śmieci zabierają ze sobą). Czasem próbują i czasem płacą. Chcesz latać nad Bieszczadami? Ja też chcę rozpalić maleńki ogienek na Rawkach. Jak przekonamy do swoich pragnień dyrektora i radę naukową to Ty polecisz, a ja pobiwakuję. Ale do tego czasu to albo gdzieś indziej, albo mandat. I Ty i ja mamy swoje racje, ale to dyrektor parku jest tu gajowym.
Pozdrawiam
Długi
-
Payonku Drogi! Twoja niestrudzona popularyzatorska praca i znakomicie merytorycznie udokumentowane teksty zamieszczane na Forum, by wytłumaczyć, o co tak naprawdę chodzi w konflikcie między Wami, Paralotniarzami a Dyktatorem Parkowładcą, zasługują na szacunek i - niestety - skazane są na porażkę. Ci, których próbujesz przekonać i tak wiedzą swoje; są impregnowani na jakiekolwiek racjonalne argumenty - exemplum "Długi". To przykre, że dyskusja o prawach Skrzydłoludzi w Bieszczadach wpisuje się w tzw. polską debatę publiczną. Mające sens argumenty, nigdy nie trafią do przekonania tych, do których są kierowane. Oni i tak, jak w starym dowcipie, niezmiennie będą odpowiadać Tobie i innym paralotniarzom: a wy, latając, bijecie Murzynów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotek
Karola!!!! Zabiłaś mnie tymi "POKŁADAMI empatii"!!! Dawno nie pisałem na forum - od czasu pamiętnej dyskusji o bajce "O parkowaładcy i skrzydloludziach" - bo uznałem, że tak jak w polityce, nikt nikogo tu nie słucha a choćby najbardziej oczywiste argumenty strony przeciwnej, są ignorowane. Jak dziś wróciłem na Forum,. przekonałem się, że "nihil novi sub Bieszczady". Poza twoimi "pokładami empatii" Dla mnie bomba!!!
chyba każdemu przysługuje prawo swobodnej wypowiedzi, ;) piszę , co myślę, co czuję, ot co...
Każdy ma prawo do własnej opinii i prawda jest stara, jak świat, "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" hi, hi, hi :lol:
zabiłam "pokładami empatii" mówisz :roll:, no cóż "non omnia possumus omnes"
p.s. tak na marginesie, - uwielbiam wszystko ci związane z przestworzami, ale mam też priorytety :smile:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Jeżeli porównujesz to co dzieje się w Tybecie z tymi waszymi niezrealizowanymi mrzonkami to ty nie jesteś paralotniarzem ale gołębicą, która fruwa bardzo wysoko nad Bieszczadami.
...
Te trzy kropki to moje 5 punktów karnych za atak personalny na innego usera. I nie chodzi o gołębicę ale o takie słówko na w, które pada często na brytanie.
Droga Lucyno! Po "pokładach empatii" Karoli, twoje wpisy na Forum są numerem dwa, pod względem intelektualnej świeżości. A skoro o gołębicy wspomniałaś, przypomnę kultowy tekst ze "Szpitala na peryferiach": gdyby głupota umiała fruwać, unosiłaby się Pani niczym gołębica. Ale, oczywiście, przypomniały mi się te słowa, tylko ze względu na "gołębicę".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karola
chyba każdemu przysługuje prawo swobodnej wypowiedzi, ;) piszę , co myślę, co czuję, ot co...
Każdy ma prawo do własnej opinii i prawda jest stara, jak świat, "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" hi, hi, hi :lol:
zabiłam "pokładami empatii" mówisz :roll:, no cóż "non omnia possumus omnes"
p.s. tak na marginesie, - uwielbiam wszystko ci związane z przestworzami, ale mam też priorytety :smile:
Karola, jesteś wielka!!!! A jak przeczytałem, że uwielbiasz wszystko, co związane z przestworzami, ale masz też priorytety, moim przeogromnym marzeniem jest spotkać cię gdzieś na prawdziwych bieszczadzkich szlakach, np. w jakieś knajpce w Polańczyku!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotek
Payonku Ci, których próbujesz przekonać i tak wiedzą swoje; są impregnowani na jakiekolwiek racjonalne argumenty - exemplum "Długi".
I na wzajem:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
jotek
Ci, których próbujesz przekonać i tak wiedzą swoje; są impregnowani na jakiekolwiek racjonalne argumenty - exemplum "Długi".
I nawzajem:mrgreen:
PLAN OCHRONY REZERWATU PRZYRODY DYRBEK
5. ...W odniesieniu do omawianego rezerwatu skala zagrożeń nie jest szeroka,
natomiast natężenie oddziaływania niektórych czynników jest dość znaczne.
Spośród zagrożeń określanych mianem antropogenicznych, mogących
negatywnie wpływać na przedmiot ochrony wymienić należy przede wszystkim
nadmierny ruch turystyczny. Podczas wykonywania prac terenowych w rezerwacie stwierdzono, iż jego teren narażony jest na intensywną penetrację ze strony turystów oraz amatorów lotów szybowcowych. Zjawisku temu, zwłaszcza w okresie letnim, sprzyja sąsiedztwo nowo powstającego ośrodka szkolenia szybowcowego oraz trasa rowerowa, przebiegająca podobnie jak żółty szlak turystyczny środkiem pasa szybowcowego. Tereny bezpośrednio przyległe do pasa narażone są na niszczenie runa leśnego, podrostów oraz niektórych cennych okazów roślin. Szczególnie silne wydeptywanie runa leśnego zaobserwowano w okolicy grzbietu oraz na ścieżce w oddziale 37 prowadzącej do źródełka, z którego korzystają w chwili obecnej piloci szybowcowi. ...
Potencjalnym zagrożeniem dla przyrody rezerwatu jest infrastruktura
powstającego ośrodka szkolenia szybowcowego, w skład której wejdą: lotnicze wielofunkcyjne laboratorium badawcze, hangar na szybowce, budynek kontroli lotów, szałas pilota, wyciągarka, wciągarka szybowców. ... Prace budowlane prowadzone obecnie na terenie „szybowiska” w chwili obecnej zaburzają walory krajobrazowe i wizualne omawianego terenu.
W celu utrzymania bezpieczeństwa oraz widoczności na pasie szybowcowym, w najbliższej przyszłości może dojść do usuwania podszytu oraz
lekkonasiennych gatunków drzew pojawiających się przy granicy z rezerwatem.
Inne niepożądane zjawiska związane z antropopresją to: ustawianie
drewnianych „beczek” na terenach prywatnych tuż przy granicy zachodniej
rezerwatu służących jako miejsca noclegowe, płoszenie zwierząt, zwłaszcza ptaków przez turystów poruszających się po rezerwacie oraz szybowce i samochody (dowożące zarówno sprzęt do latania jak i samych amatorów lotów szybowcowych).
Całość tekstu:
http://www.parkiprz.itl.pl/pliki/pdf/dyrbek.pdf
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotek
Karola, jesteś wielka!!!! A jak przeczytałem, że uwielbiasz wszystko, co związane z przestworzami, ale masz też priorytety, moim przeogromnym marzeniem jest spotkać cię gdzieś na prawdziwych bieszczadzkich szlakach, np. w jakieś knajpce w Polańczyku!
wyluzuj jotek trochę, bo ta niby błyskotliwa złośliwośc - również intelektowi szkodzi :-D
i popracuj trochę nad tym, bo naprawdę Twój sarkazm nie jest powalający, słabiutkie ...:roll:
na tym kończę tę jałową "polemikę", i nożyc z siebie nie zrobię:-D
Pozdrawiam