-
Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?
Pawelk napisał cyt. ...z tym, że jedni mieli ręce we krwi całkowicie i jak najbardziej planowo a drudzy brudzili się w czasie swojej "roboty" tą krwią...
__________________________________________________ ____
Nie widzę związku z moją poprzednią wypowiedzią.
Napisałam wyraźnie.
Nie ma porównania zbrodniczej działalności sił zbrojnych OUN-UPA na kresach gdzie w ramach czystek etnicznych mordowano bezbronną ludność ( i to nie tylko polską) grabiono mienie, palono majatki i kościoły ... z przeprowadzoną w Polsce z udziałem żołnierzy LWP w roku 1947 "Akcją Wisła" .
Jeżeli w swej wypowiedzi usiłujesz zasugerować , że LWP stosowało w przypadku wysiedlanych ( wbrew ich woli) mieszkańców pochodzenia rusińskiego i ukraińskiego podobne metody jak UPA - to ja rezygnuję z takiej wymiany zdań.
A stawianie pomników w Polsce , mordercom Polaków to ..... nie wiem jak można to zakwalifikować.
-
Porównania nie ma ze względu na skalę, może też ze względu na okrutność sposobów.
Ale żołnierzom LWP zdarzało się zagnać cywilów, w tym dzieci do stodoły i ja podpalić.
Nam jest łatwo się od takich morderców odciąć, nawet hurtowo, bo to komuniści byli, nie ta Rzeczpospolita itp.
Może Ukraińcom trudniej się odciąć od morderczej części UPA, od UON, bo alternatywą jest jedynie promoskiewski komunizm?
-
Tak naprawdę, to nie ukraińscy nacjonalisci wywalczyli tę upragnioną wolną Ukrainę.
Jako żołnierze Ochotniczej Dywizji SS "Galizien" czy ULS - uzupełniali braki kadrowe w niemieckiej armii, bez świadomości, że zostaną oszukani.
Jako sojusznicy niemieccy, walczyli z powstańcami polskimi, słowackimi, Słoweńcami z Armią Czerwoną za sprawy, niekoniecznie bliskie ukraińskiemu narodowi.
Jako siły zbrojne OUN- UPA , walcząc z Polakami , Niemcami, Sowietami - również nie torowały drogi Ukrainie do upragnionej wolności.
Zawiązana pod koniec wojny współpraca UPA z polskim podziemiem
(np. AK WiN + UPA - akcja Hrubieszów) również nie przyniosła spodziewanych korzyści.
Wolna Ukraina nie powstała w wyniku działań UPA. Wolna Ukraina powstała w wyniku przeprowadzonej bezkrwawej rewolucji długo, długo po wojnie.
Zdumiewajace jest dla mnie to, że wszystkim tym akcjom narodowo-wyzwoleńczym - towarzyszyła modlitwa i krzyż. (aż po Chryszczatą)
Tylko, że to nie ma nic wspólnego z sacrum.
-
Joanno to co dzisiaj jest dla Ciebie dla mnie i wielu innych osób oczywiste w sposób oczywisty, wcale nie musiało być tak jasne i oczywiście oczywiste wtedy kiedy Upa-Oun "rżnęło" ludzi w bieszczadzie i w innych miejscach...
dzisiaj dokładnie wiemy ze trzecia wojna by tak czy inaczej bezpośrednio po zakończeniu drugiej by nie nastąpiła- ale wszelkiej maści nacjonaliści żyli podobnymi nadziejami po zakończeniu drugiej.
Nie musiało to być dla nich oczywiste, że nie są w stanie utrzymać inicjatywy taktycznej, bo najczęściej działali na wąskich odciętych pasach często bez komunikacji z resztą swojej organizacji na większych połaciach terenu.
Upa tak naprawdę z dzisiejszego punktu widzenia było skazane na wyniszczenie. Gdyby to się nie udało LWP to zrobili by to towarzysze radzieccy- zapewne mniej przebierając w środkach niż to biedne LWP (którym tak jak wspomniał Vm2301 zdarzało się podpalić to i owo albo postrzelić nie tego który miał być postrzelony) Jednak tak czy siak zaangażowano by takiej rezerwy sił, że Upa po prostu nie była by w stanie do nawiązania walki(co poniekąd się stało w czasie Akcji Wisła)
Tym samym działalność Upa/oun można porównać do zachowania rannego drapieżnika- zaatakować nie może ale poranić i poszarpać jak najbardziej...
a ja już dzisiaj tak się zastanawiam....
ile osób zawiązało by inicjatywę obywatelską żeby ten pomnik rozbić/skuć ewentualnie wykuć samego "tryzuba" ? W sumie tak głośno się o tym mówi że jest to samowola budowlana- wiec może czas zapytać kto się zgłosi do "samorozbiórki" tego pomnika ewentualnie skucia samego trójzębu
młotki i przecinaki dowiozę.....
Teraz tylko chętnych szukam
-
Zbyt często taka dyskusja jest czysto emocjonalna.Jak gdyby próbom udowadniania sobie jakiś tam racji.Całe lata temat był przemilczany lub gadany półgębkiem.A za mało badany przez historyków.Zresztą całej prawdy nie dowiemy się pewnie NIGDY, gdyż najważniejsze dokumenty ma Kreml .A nam pozostanie jedynie mało wartościowa literatura raczej beletrystyczna, typu Bata czy "ukrainożercy" Prus.Oraz "bzdurno-poczytna" powieść Jana Gerharda "Łuny w ..." ( zresztą pan G. sam osobiście zastrzelił wziętych do niewoli jeńców ,w tym jednego rannego, nieprzytomnego ).Sam Motyka zostawia za dużo pytań, bez odpowiedzi.
Joanno-Ukraińców biły wszystkie siły polskie-AK, BCh,NSZ,LWP,MO itd.
w tej obłędnej spirali zbrodni, obie strony zapominały już co było odwetem, zemstom. Pierwsze ataki na Ukraińców zaczeły się na Chełmszczyżnie w 43r.Dotyczyły kleru jak i działaczy różnych ugrupowań politycznych.
Zapominamy zbyt łatwo KTO na tych rzeziach kożystał -bo było to na ręke zarówno Niemcom jak i sowietom.Bo to był ich interes.
Niezbadana jest ilość zbrodni tzw.band pozorowanych.( organizowanych przez NKWD , pożniej UB. Najbardziej mi znana jest czota "Czumaka", zorganizowana przez Hamiwkę i naszego póżniejszego gen.Pożogę.Czota mordowała i rabowała na "rachunek"UPA )
Wymienie tylko parę wsi i ilość ofiar po stronie Ukraińców
Piskorowice 900 osób (inne żródła podają 1344)
Wierzchowiny 194 ,Pawłokoma 365 , Skopów 120, Zawadka Morochowska 73 ( wieś mordowana 3 krotnie, LWP w czasie mordów ,prawie nie używała broni palnej), Terka 30.
Lista jest o wiele dłuższa, nie na ten post.
Oczywiście nic nie równoważy naszych ofiar.
-
No nie szlag mnie za chwilę trafi. Przekłamanie to zbyt małe określenie na to coczytam.
-
co do Pawłokomy-to swego czasu rozmawiałem ze świadkiem tamtych wydarzeń.Starszy , miły pan
mówi do mnie -panie ! bzdura !! jakie tam 300-400 osób !!
-a skąd pan to wie ?- pytam
-byłem tam..stałem na straży..widziałem dół..-
-a skąd pan wie, czy w taki dół zmieści się 20 czy 400 osób ?-ja
-wiem...i uśmiecha się szelmowsko.
Dopiliśmy kawę . Pożegnaliśmy się , życzyłem mu długich lat zdrowia.
-
-
Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu jestem czytelnikiem tego forum, rzadko wdaję się w dyskusje internetowe, ale jak czytam kolejny raz wypowiedzi baranów - obrońców UPA, to krew mnie zalewa.
Jeśli ktoś ma wątpliwości - stawiać czy nie stawiać pomniki zbirom z OUN-UPA to niech posłucha:
Referat dr Lucyny Kulińskiej - Przebieg eksterminacji ludności polskiej
Kresów Wschodnich w latach czterdziestych XX wieku, Warszawa 10 lipca 2008 roku.
http://lokis1271.wrzuta.pl/film/AlC9...yny_kulinskiej
-
Pablo napisał cyt. ..." Wymienie tylko parę wsi i ilość ofiar po stronie Ukraińców
Piskorowice 900 osób (inne żródła podają 1344)
Wierzchowiny 194 ,Pawłokoma 365 , Skopów 120, Zawadka Morochowska 73 ( wieś mordowana 3 krotnie, LWP w czasie mordów ,prawie nie używała broni palnej), Terka 30. "...
-------------------------------------------------------------------
Pablo... kiedy słucham starocerkiewo-słowiańskiej muzyki - mam wrażenie, ze została napisana przez aniołów,
Kiedy słucham tych przepięknych ukraińskich pieśni - myślę sobie, że poprzez nie , niebo przybliża się do ziemi bardziej, niż poprzez modlitwę,
Kiedy oglądam materiały z tych strasznych dni, oznaczonych datą 1943-1944 a obejmujących Podole, Wołyń, Obwód Lwowskiego - gdzie oddziały OUN-UPA likwidowały systematycznie i konsekwentnie bezbronną ludność: polską, żydowską (często ukraińską) ormiańską, czeską (?) ... to nie wiem , co mam myśleć.
Bo czuję tylko porażajacą chłodem mroczną pustkę.
Kiedy mówisz o zbrodniach dokonanych na bezbronnej ludności ukraińskiej przez AK i LWP - nie tłumaczę sprawców.
Nie przekonuję Cię, że to były akcje odwetowe (Terka - najmłodsza ofiara miała 3 lata) że nie wszystkie dane są wiarygodne ( Pawłokoma, Zawadka, Skopów) Nie mówię i nie przekonuję Cię, że to działalność UPA na tych terenach doprowadziła do tych tragedii i a na koniec, do wypędzenia rodzimych mieszkańców z ich terenów.
Mówię. To było zło. Pozbawione sensu i logiki zło.
Dlatego dobrze, że rozmawiamy o tym. Że wyciągamy na światło dzienne , to co nas boli.
Dobrze się stało, że mamy w Polsce ROPWiM a na Ukrainie PMKdoSUOWiRP.
Wierzę, ze wiele zrobią dla naszego zgodnego współistnienia. Naszego tzn. Polski i Ukrainy.
Na koniec. Zbyt długo zagościłam na tym bieszczadzkim forum :smile:. Pozdrawiam wszystkich z którymi zamieniłam kilka słów.
Do zobaczenia ...gdzieś na szlaku :smile:
-
Z opisów można sobie nawet pomyśleć, że bezwzględni faszyści wyrządzający tyle zła byli dżentelmenami w porównaniu z zezwierzęconymi Ukraińcami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
oligocenmaster
Z opisów można sobie nawet pomyśleć, że bezwzględni faszyści wyrządzający tyle zła byli dżentelmenami w porównaniu z zezwierzęconymi Ukraińcami.
I dobrze Ci się wydaje. SS mogłoby się uczyć od upa okrucieństwa
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawelk
a ja już dzisiaj tak się zastanawiam....
ile osób zawiązało by inicjatywę obywatelską żeby ten pomnik rozbić/skuć ewentualnie wykuć samego "tryzuba" ? W sumie tak głośno się o tym mówi że jest to samowola budowlana- wiec może czas zapytać kto się zgłosi do "samorozbiórki" tego pomnika ewentualnie skucia samego trójzębu
młotki i przecinaki dowiozę.....
Teraz tylko chętnych szukam
Myślę ,że by się znaleźli - mieszkam niedaleko i z chęcią się przyłączę.....
-
Fragment raportu AK Obszaru lwowskiego z 1 września 1943 r
..."Kobiety nawet ciężarne przybijali bagnetami do ziemi, dzieci rozrywali za nogi, inne nadziewali na widły i rzucali przez parkany, inteligentów wiązali drutem kolczastym i wrzucali do studzien, odrąbywali siekierami ręce, nogi, głowy, wycinali języki, obcinali nosy i uszy, wydłubywali oczy, wyrzynali przyrodzenie, rozprywali brzuchy i wywlekali wnętrzności, młotkami rozbijali głowy, żywe dzieci wrzucali do płonących domów. Żywych ludzi przerzynali piłami, kobietom obcinali piersi, inne nadziewali na pale lub uśmiercali kijami. Wielu ludzi skazywali na śmierć-z wyroku-odrąbując im ręce, nogi,a w końcu głowę. Do kryjówek podziemnych i piwnic, gdzie zdołała się schronić część ludności, wrzucali granaty lub pęki zapalonej słomy".
Dalej stawiajmy znak równości pomiędzy AK i UPA. Upamiętniajmy i gloryfikujmy zbrodniarzy stawiając im pomniki.
-
Kilka rysunków, które dobrze ilustrują przytoczony raport AK.
http://www.flickr.com/photos/35062277@N08/
-
Ja to tylko się zastanawiam co ci ludzie czują teraz...bo niektorzy mordercy żyją jeszcze...i co czuje taki człowiek po latach?nie śni to mu się po nocy?ja nawet jak sarnę rozjechałam to spać nie mogłam, a to tylko zwierzę...
-
a ja kiedys raz widzialam wspanialy pomnik..szkoda ze nie moglam zrobic mu zdjecia, chyba gdzies na roztoczu to bylo, napis na tablicy glosil mniej wiecej cos takiego:
"pamieci wszystkich ktorzy na tych ziemiach w latach 1944-47 przelali swoja krew, walczac w imie swoich idei, o wolnosc dla swojego kraju". Napis byl po polsku i po ukrainsku.. bez tryzubow, orlow, swastyk, czerwonych gwiazd , sierpow z mlotami..i innych zbednych dopalaczy..
oby wiecej takich pomnikow...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Fragment raportu AK Obszaru lwowskiego z 1 września 1943 r
..."Kobiety nawet ciężarne przybijali bagnetami do ziemi, dzieci rozrywali za nogi, inne nadziewali na widły i rzucali przez parkany, inteligentów wiązali drutem kolczastym i wrzucali do studzien, odrąbywali siekierami ręce, nogi, głowy, wycinali języki, obcinali nosy i uszy, wydłubywali oczy, wyrzynali przyrodzenie, rozprywali brzuchy i wywlekali wnętrzności, młotkami rozbijali głowy, żywe dzieci wrzucali do płonących domów. Żywych ludzi przerzynali piłami, kobietom obcinali piersi, inne nadziewali na pale lub uśmiercali kijami. Wielu ludzi skazywali na śmierć-z wyroku-odrąbując im ręce, nogi,a w końcu głowę. Do kryjówek podziemnych i piwnic, gdzie zdołała się schronić część ludności, wrzucali granaty lub pęki zapalonej słomy".
Dalej stawiajmy znak równości pomiędzy AK i UPA. Upamiętniajmy i gloryfikujmy zbrodniarzy stawiając im pomniki.
Witam
Z jakich źródeł pochodzi ten raport ?
Zakupiłem na alezło książkę Jerzego Węgierskiego " W lwowskiej Armii Krajowej" właśnie po to aby przeanalizować stosunki AK-upa na ziemi lwowskiej i każda publikacja na ten temat bedzie mi pomocna .
-
"Akcja Wisła Przyczyny, przebieg, konsekwencje Materiały konferencji naukowej zorganiziwanej 23-24 lutego 2007 r. w Przemyślu"
-
Witam!
Chce zabrać zdanie odnośnie pomnika niestety nie na roztoczu tylko na ziemi hrubieszowskiej w miejscowości Sahryń. Wiecej wyjaśni Link
http://www.kronikatygodnia.pl/tekst.php?abcd=21800&dz=1
Dobry sposób na upamiętnianie bez gloryfikacji kogo kolwiek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Konrad783
Dobry sposób na upamiętnianie bez gloryfikacji kogo kolwiek.
tez tak uwazam,ze pomnik nie powinien budzic nienawisci, checi odwetu czy podjudzac jakis politycznych zagrywek..moglby tylko przypominac o tych strasznych czasach kiedy sasiedzi sie wzajemnie mordowali..
acz ten na roztoczu chyba podobal mi sie bardziej bo upamietnial ofiary z obu stron..bo leza w tej samej ziemii, w koncu pogodzeni...
-
Lucyno kto stawia znak równości miedzy AK - UPA kto stawia takie pomniki ?
Bubo - jest więcej takich pomników - i one poniekąd cieszą, bo chowa się nienawiść i dawne urazy a upamiętnia się ofiary (nie ważne czy były polskiej, ukraińskiej czy inne narodowości)
Konrad783 ubiegłeś mnie :razz: śledziłem tą historie z dużym zainteresowaniem i niestety ale... jeszcze duchy przeszłości żyją i unoszą się nad tą sprawą siejąc delikatnie mówiąc zamęt
a ja dalej czekam na chętnych ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
tez tak uwazam,ze pomnik nie powinien budzic nienawisci, checi odwetu czy podjudzac jakis politycznych zagrywek..moglby tylko przypominac o tych strasznych czasach kiedy sasiedzi sie wzajemnie mordowali..
acz ten na roztoczu chyba podobal mi sie bardziej bo upamietnial ofiary z obu stron..bo leza w tej samej ziemii, w koncu pogodzeni...
...Pięknie Buba ! podpisuję się pod tym obiema rękami ( nogami też mogę ! ) .Właściwie można by Twoim cytatem zamknąć ten wątek..Paru z Was, którzy myśleli , iż gloryfikuje kogokolwiek, jest w totalnym błędzie.Gloryfikacja wojny, to tak jakby już stać jedną nogą w piekle.
W każdym z nas, bez wyjątku, drzemie święty , jak i łotr.Stwórzmy warunki, a z każdego z nas wylezie okrucieństwo i sadyzm.Nie ma nacji , która ma to zapisane w genach.Równie okrutnie będą mordowali angole, Chińczycy, Hindusi, jak Polacy czy Ukraińcy.
Tak często i łatwo poddajemy się prostym (i prostackim ) manipulacjom.
Dziś łatwo, siedząc tyłkiem w ciepłym fotelu, forować różniaste poglądy.I uważać że ma się racje.
A jaką rację mają zabici- jednej czy drugiej strony ????
Pisałem już gdzieś tam wcześniej..z racji wykonywanego zawodu, ja widziałem wojnę na żywo.Nie macie pojęcia jaka to adrenalina, gdy młodzi mężczyżni ,trzymają broń z pociskiem w lufie.Cały nasz intelektualizm, pyszałkowate frazesy warte są funta kłaków.Zapewniam, zmienilibyście wiele poglądów, całą optykę.Na życie, śmierć, prawdę i piękno...
Ale nie życzę tego nikomu z was...ja wolałbym , być głupszy i uboższy o taką wiedzę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
.
A jaką rację mają zabici- jednej czy drugiej strony ????
tak ,pablo... pomniki powinno sie stawiac nie zbrodniarzom ale ofiarom...ofiarom obu stron..i potomnym ku przestrodze..
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
Pisałem już gdzieś tam wcześniej..z racji wykonywanego zawodu, ja widziałem wojnę na żywo.
nie zazdroszcze.. widzialam balkanski krajobraz juz po zakonczeniu wojny, kupe lat po zakonczeniu.. chyba najwieksze wrazenie zrobily na mnie cmentarze w mostarze..umiejscowione na kazdym skwerku, parku, doslownie na kazdym klombie..bo brakowalo juz miejsc.. wysiedlone wsie, postrzelane domy, popalone cerkwie, koscioly i meczety..mimo ze tereny dosyc odlegle i kulturowo i klimatycznie, bedac tam caly czas mialam w oczach bieszczady, beskid niski, wolyn, akcje wisla.. tylko w przesunieciu czasowym- bo tam jeszcze zielsko nie zaroslo ruin i prawie kazdy tubylec pamieta.. najstraszniejsza jest chyba wlasnie wojna domowa, taka jak w bieszczadach czy na balkanach, bo niezaleznie jak sie potoczy to nie ma zwyciezcow , sa tylko pokonani , przez samych siebie...
-
...i o ile ofiary wcześniej nie były zbrodniarzami.
-
Mnie jak i myślę, że w zasadzie większości osób wypowiadających się tutaj albo nawet wszystkim, chodzi tylko o pamięć, o tym, co spowodowało te tragedie, co było atakiem a co odwetem/obroną.
I na pewno nikomu nie chodzi o budzenie nienawiści czy chęci odwetu, ale tylko o pamięć.
Te piękne pomniki upamiętniające pamięć obu stron można skomentować tak: mądry głupiemu ustępuje.
Jeśli mogę coś wtrącić, według mnie ówcześni Polacy a Ukraińcy to zupełnie inna kategoria. I wyszukiwanie tych złych w ogóle Polaków to małe nie porozumienie.
Nasi żołnierze, co by tu nie mówić mieli zasady. Np. w jednym z linków tutaj przytoczonych można przeczytać o rozstrzelaniu jednego ze swoich żołnierzy za niesubordynację czyli za dopuszczenie się zabicia Ukraińców. U ówczesnych Ukraińców to do nie pomyślenia za ‘wymyślne’ tortury Ukraińcy jeszcze nagradzali.
W jednym z roczników Wierchów czytałem o oddziale polskich partyzantów działających w obrębie Rabki. Dowódca oddziału zastrzelił swojego człowieka, bo ten się opił, partyzanci nie pili. U ówczesnych Ukraińców, to również nie do pomyślenia, siedząc wygodnie w fotelu myśląc, że ma się racje i pisząc te słowa ciężko stwierdzić czy ówcześni Ukraińcy w ogóle trzeźwieli.
A usprawiedliwianie pijaństwa jak to ma nieraz miejsce tym, że to wojna i tym podobne baniańki to głupota.
-
Wszystkim, którzy zbyt mocno wierzą w nieskazitelność i czystość polskiego podziemia zbrojnego polecam "Do Piachu" Tadeusza Różewicza (przede wszystkim w wykonaniu teatru Prowizorium)... Kawał sztuki mięsa. Trudno być człowiekiem w czasach zarazy.
-
Ja nie wierze w nieskazitelność polskiego podziemia. Zwróciłem tylko uwagę, że za co karali Polacy swoich ludzi, za to Ukraińcy nagradzali swoich ludzi.
A co do "Do Piachu" Tadeusza Różewicza, nie wypowiem się, ponieważ na sztuce nie znam się.
-
Kilka książek o tworzeniu się Polski po 18r przeczytałem i skłaniam się do takiej refleksji ( bardzo kontrowersyjnej)
Teza Dmowskiego , ze kresy będą Polskie tylko poprzez polonizację ( w pełni tego znaczeniu ) ludności tam zamieszkałej była słuszna ; a nie układy Piłsudzkiego z Petlurą - jeśli była by wprowadzona w życie uchroniła by dziesiątki tysięcy Polakó od eksterminacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
oligocenmaster
[FONT=Tahoma]I wyszukiwanie tych złych w ogóle Polaków to małe nie porozumien Np. w jednym z linków tutaj przytoczonych można przeczytać o rozstrzelaniu [ednego ze swoich żołnierzy za niesubordynację czyli za dopuszczenie się zabicia Ukraińców. ]
znaczy polacy ukraincow wogole nie zabijali, a ci ktorzy sie tego dopuscili byli rozstrzeliwani za niesubordynacje????:shock::shock::shock::shock::
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawelk
a ja dalej czekam na chętnych ...
a może zamiast czekać to pomyśl chwilę???
Jeśli zapadnie decyzja o legalnym usunięciu tego pomnika to nie Ty będziesz szukał wykonawców, a jeśli proponujesz nielegalne jego usunięcie to na pewno każdy się zgłosi na forum publicznym :mrgreen:
-
"Bieszczadzcy leśnicy nie chcą usunąć krzyży postawionych bez zezwolenia."
Więcej w Lwowskiej Fali z 2009-02-01 - (ok. 23 min.)
http://www.kresowianie.com/lf.php?action=arch
-
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
znaczy polacy ukraincow wogole nie zabijali, a ci ktorzy sie tego dopuscili byli rozstrzeliwani za niesubordynacje????:shock::shock::shock::shock::
Odwet w czasie wojny jest czymś naturalnym. Bezsensowne zabijanie przez zapijaczonych patałachów nie.
Cytat:
Zamieszczone przez oligocenmaster
Ja nie wierze w nieskazitelność polskiego podziemia. Zwróciłem tylko uwagę, że za co karali Polacy swoich ludzi, za to Ukraińcy nagradzali swoich ludzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
oligocenmaster
Odwet w czasie wojny jest czymś naturalnym. Bezsensowne zabijanie przez zapijaczonych patałachów nie.
spoko... jedno zabijanie jest normalne i szczytne, a drugie bezsensowne i zle..;)
nie mam wiecej pytan...
-
Każde zabijanie jest bez sensu. Odwet też.
Cytat:
Zamieszczone przez oligocenmaster
Mnie jak i myślę, że w zasadzie większości osób wypowiadających się tutaj albo nawet wszystkim, chodzi tylko o pamięć, o tym, co spowodowało te tragedie, co było atakiem a co odwetem/obroną.
I na pewno nikomu nie chodzi o budzenie nienawiści czy chęci odwetu, ale tylko o pamięć.
Musisz bardziej skupić się na zrozumieniu tekstu, zamiast na łapaniu mnie za słowa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
oligocenmaster
Każde zabijanie jest bez sensu. Odwet też.
[/FONT][/COLOR]
z tym sie w pelni zgadzam
-
To chyba tak jak z karą śmierci.
W sumie jestem przeciw, zawsze podkreślam humanitaryzm, ale jeśli ktoś zrobiłby krzywdę moim bliskim, to bym zatłukł gołymi rękami, zdobyłbym się na finezję w zabijaniu i zadawaniu cierpienia po stokroć większą niż 100 tysięcy upowców, esesmanów, czy innych kanibali...
-
To naturalny odruch. Nikt normalny nikomu nie robi krzywdy z kaprysu, ale sprowokowany, w obronie, to inna sprawa.
Cytat:
Zamieszczone przez vm2301
jeśli ktoś zrobiłby krzywdę moim bliskim
I patrząc z polskiej perspektywy w temacie tu omawianym, było jak pisze vm2301.
Myślę, że takie jest nasze zdanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
To chyba tak jak z karą śmierci.
W sumie jestem przeciw, zawsze podkreślam humanitaryzm, ale jeśli ktoś zrobiłby krzywdę moim bliskim, to bym zatłukł gołymi rękami, zdobyłbym się na finezję w zabijaniu i zadawaniu cierpienia po stokroć większą niż 100 tysięcy upowców, esesmanów, czy innych kanibali...
i chyba najgorzej ze wlasnie tak bylo w bieszczadach... wymordowanie kolejnej wsi bylo odwetem za wymordowanie pierwszej, wiec i tą kolejną trzeba bylo pomscic wyżynajac nastepna.. i wpadalo w bledne kolo.. trudno sie dziwic tym ludziom ze tak postepowali gdy stracili bliskich czy znajomych.. ale na pewnym etapie to sie chyba juz zatracalo kto jest katem a kto ofiara...
chyba ze przyjac dewize kibicow ze "moja druzyna ma zawsze racje" ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
i chyba najgorzej ze wlasnie tak bylo w bieszczadach... wymordowanie kolejnej wsi bylo odwetem za wymordowanie pierwszej, wiec i tą kolejną trzeba bylo pomscic wyżynajac nastepna.. i wpadalo w bledne kolo.. trudno sie dziwic tym ludziom ze tak postepowali gdy stracili bliskich czy znajomych.. ale na pewnym etapie to sie chyba juz zatracalo kto jest katem a kto ofiara...
chyba ze przyjac dewize kibicow ze "moja druzyna ma zawsze racje" ;)
bez przeasdy kolego z tymi zemstami ......... upa zabiło w bestialski sposób ok 200tys polaków ... + ok 30 tys ukraińców..... polacy zabili 10-12 tys ukraińców ( z czego ponad połowa to ofiary walk - nie mordów ) ... so sick