Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
tez tak uwazam,ze pomnik nie powinien budzic nienawisci, checi odwetu czy podjudzac jakis politycznych zagrywek..moglby tylko przypominac o tych strasznych czasach kiedy sasiedzi sie wzajemnie mordowali..

acz ten na roztoczu chyba podobal mi sie bardziej bo upamietnial ofiary z obu stron..bo leza w tej samej ziemii, w koncu pogodzeni...
...Pięknie Buba ! podpisuję się pod tym obiema rękami ( nogami też mogę ! ) .Właściwie można by Twoim cytatem zamknąć ten wątek..Paru z Was, którzy myśleli , iż gloryfikuje kogokolwiek, jest w totalnym błędzie.Gloryfikacja wojny, to tak jakby już stać jedną nogą w piekle.
W każdym z nas, bez wyjątku, drzemie święty , jak i łotr.Stwórzmy warunki, a z każdego z nas wylezie okrucieństwo i sadyzm.Nie ma nacji , która ma to zapisane w genach.Równie okrutnie będą mordowali angole, Chińczycy, Hindusi, jak Polacy czy Ukraińcy.
Tak często i łatwo poddajemy się prostym (i prostackim ) manipulacjom.
Dziś łatwo, siedząc tyłkiem w ciepłym fotelu, forować różniaste poglądy.I uważać że ma się racje.
A jaką rację mają zabici- jednej czy drugiej strony ????
Pisałem już gdzieś tam wcześniej..z racji wykonywanego zawodu, ja widziałem wojnę na żywo.Nie macie pojęcia jaka to adrenalina, gdy młodzi mężczyżni ,trzymają broń z pociskiem w lufie.Cały nasz intelektualizm, pyszałkowate frazesy warte są funta kłaków.Zapewniam, zmienilibyście wiele poglądów, całą optykę.Na życie, śmierć, prawdę i piękno...
Ale nie życzę tego nikomu z was...ja wolałbym , być głupszy i uboższy o taką wiedzę