Z opisów można sobie nawet pomyśleć, że bezwzględni faszyści wyrządzający tyle zła byli dżentelmenami w porównaniu z zezwierzęconymi Ukraińcami.
Z opisów można sobie nawet pomyśleć, że bezwzględni faszyści wyrządzający tyle zła byli dżentelmenami w porównaniu z zezwierzęconymi Ukraińcami.
Fragment raportu AK Obszaru lwowskiego z 1 września 1943 r
..."Kobiety nawet ciężarne przybijali bagnetami do ziemi, dzieci rozrywali za nogi, inne nadziewali na widły i rzucali przez parkany, inteligentów wiązali drutem kolczastym i wrzucali do studzien, odrąbywali siekierami ręce, nogi, głowy, wycinali języki, obcinali nosy i uszy, wydłubywali oczy, wyrzynali przyrodzenie, rozprywali brzuchy i wywlekali wnętrzności, młotkami rozbijali głowy, żywe dzieci wrzucali do płonących domów. Żywych ludzi przerzynali piłami, kobietom obcinali piersi, inne nadziewali na pale lub uśmiercali kijami. Wielu ludzi skazywali na śmierć-z wyroku-odrąbując im ręce, nogi,a w końcu głowę. Do kryjówek podziemnych i piwnic, gdzie zdołała się schronić część ludności, wrzucali granaty lub pęki zapalonej słomy".
Dalej stawiajmy znak równości pomiędzy AK i UPA. Upamiętniajmy i gloryfikujmy zbrodniarzy stawiając im pomniki.
Kilka rysunków, które dobrze ilustrują przytoczony raport AK.
http://www.flickr.com/photos/35062277@N08/
Ja to tylko się zastanawiam co ci ludzie czują teraz...bo niektorzy mordercy żyją jeszcze...i co czuje taki człowiek po latach?nie śni to mu się po nocy?ja nawet jak sarnę rozjechałam to spać nie mogłam, a to tylko zwierzę...
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
a ja kiedys raz widzialam wspanialy pomnik..szkoda ze nie moglam zrobic mu zdjecia, chyba gdzies na roztoczu to bylo, napis na tablicy glosil mniej wiecej cos takiego:
"pamieci wszystkich ktorzy na tych ziemiach w latach 1944-47 przelali swoja krew, walczac w imie swoich idei, o wolnosc dla swojego kraju". Napis byl po polsku i po ukrainsku.. bez tryzubow, orlow, swastyk, czerwonych gwiazd , sierpow z mlotami..i innych zbednych dopalaczy..
oby wiecej takich pomnikow...
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
"Akcja Wisła Przyczyny, przebieg, konsekwencje Materiały konferencji naukowej zorganiziwanej 23-24 lutego 2007 r. w Przemyślu"
Witam!
Chce zabrać zdanie odnośnie pomnika niestety nie na roztoczu tylko na ziemi hrubieszowskiej w miejscowości Sahryń. Wiecej wyjaśni Link
http://www.kronikatygodnia.pl/tekst.php?abcd=21800&dz=1
Dobry sposób na upamiętnianie bez gloryfikacji kogo kolwiek.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki