Odp: Mocanita: ostatnia wąskotorowa leśna kolejka parowa w Europie
Witam.
Henek, ja także jestem zagorzałym przeciwnikiem bezmyślnego rozjeżdżania gór przez offroadowców, ale w przypadku Wojtka (Andrzeja nie mialem okazji poznać osobiście niestety) jest to całkowicie uzasadnione.
Nie czuję się tu uprawniony do pisania o stanie zdrowia Wojtka, ale zapewniam Cie Henek, że Wojtek to człowiek o wielkiej miłosci do gór i ludzi, i z pewnoscia gdyby stan zdrowia mu na to pozwalał, wolał by pokonac pieszo tą, czy inna trasę.
O jednym Cię Henek mogę zapewnić - Andrzej z Wojtkiem nie zamierzaja podjeżdżać dla sportu.
A wracając do tematu - przypominam Panowie, że w maju (nie pamiętam kiedy KIMB się odbywa) może tam jeszcze leżeć śnieg.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Doczu
O jednym Cię Henek mogę zapewnić - Andrzej z Wojtkiem nie zamierzaja podjeżdżać dla sportu.
Ja to rozumiem, zastanawiam się jednak jaką trasę doradzić, aby podjeżdżając jak najwyżej i nie biwakując jednocześnie zobaczyć jak najwięcej.
Z pewnością należy się wybrać na Przysłop, gdzie doprowadza dobra droga.
Na samej przełęczy jest schronisko, ale nie spalam w nim, więc trudno mi napisać jaki poziom reprezentuje.
Z Przysłopu da się podejść w trakcie jednodniowej niezbyt wyczerpującej wycieczki na Gargalau w Górach Rodniańskich i w drugą stronę - w Marmaroskie.
Przełęcz jest dość wysoka (ponad 1400 m n.p.m), więc siłą rzeczy podejścia są krótsze.
Na zachętę - widoczek ze szczytu Gargalau w kierunku Pietrosa Rodniańskiego.
Załącznik 10413
Pozdrowienia
Basia
Dziękuję wszystkim za cenne rady.
Basiu, na jakiej mapie widzisz Torojagę? Mam ją na amatorskiej mapie do GPSu, ale nie widzę tam żadnego szlaku. Poza tym czy na 1930 m można wejść w maju? Przecież tam będzie jeszcze śnieg.
W wykazie znakowanych szlaków w Górach Marmaroskich na stronie alpinet.org nie ma Torojagi, także szlak na tę górę nie istnieje. Wogóle to chyba nie ma żadnej współczesnej mapy, na której byłaby Torojaga. Znam tylko radziecką topograficzną arkusz L-35-2 (Baja Borsza) w skali 1: 100 000.
Cytat:
Zamieszczone przez
krz.prorok
W wykazie znakowanych szlaków w Górach Marmaroskich na stronie alpinet.org nie ma Torojagi, także szlak na tę górę nie istnieje. Wogóle to chyba nie ma żadnej współczesnej mapy, na której byłaby Torojaga. Znam tylko radziecką topograficzną arkusz L-35-2 (Baja Borsza) w skali 1: 100 000.
Szlaku nie ma.
Śpiąc w Borszy dojechaliśmy miejskim autobusem do Baja Borsza (ok 5-6 km, można łatwo dojechać samochodem). Jest to brzydka górnicza miejscowość, bo są tam kopalnie rud polimetalicznych. Wprost stamtąd poszliśmy po prostu do góry. I tak idąc sobie grzbietem kilka godzin, dość spokojnie z częstymi odpoczynkami za ok 5-6 godz. doszliśmy na szczyt. Cały czas szliśmny ściśle grzbietem - drogami, potem ścieżkami. Prawie pod szczytem widzieliśmy dużą rodzinę cygańską z małymi dziećmi, wszyscy zbierali jagody. Z powrotem niestety tą samą drogą.
Mapy mieliśmy tylko WIG-ówki.
Niespieszne zejście (robiliśmy pełno zdjęć) zajęło nam ok. 4-5 godz. i na koniec dosłownie biegnąc zdążyliśmy na autobus z powrotem do Borszy.
Pozdrowienia
Basia
Troszkę weszliśmy w podziemia i sobie po planowaliśmy. Moje założenia i pomysły przelałem na www. Na razie jest to pierwszy dzień ale co chwile będą przybywały następne ;). Czekamy na cenne uwagi i pomysły :) A po powrocie pewnie niejedna relacja powstanie.
Tak więc moje gdybania tutaj: www.rumunia.net.travel.pl
Cytat:
Zamieszczone przez
irek
Czekamy na cenne uwagi i pomysły :)
No to od razu mam.
W okolicach Sygetu i Sapanţa jest kilka drewnianych cerkwi z listy UNESCO, warto je zobaczyć.
Szczególnie piękna była wg mnie cerkiew w Deseşti z fantastyczną polichromią wewnątrz.
Na mojej galerii zobaczyć można zdjęcia Kuby (czyli jacob.p.pantz) z objazdówki po tamtym rejonie (bylo nas 7 osób, wynajęliśmy sobie busa), w tym sporo zdjęć wnętrza cerkwi w Deseşti :
http://picasaweb.google.pl/basia.zyg...kieZdjCiaKuby#
Niektóre, niestety nie wszystkie zdjęcia są podpisane.
Jeszcze inna galeria, tym razem mojej koleżanki (sporo się powtarza):
http://picasaweb.google.pl/jolanta.w...ieIRodniaSkie#
Zdjęć jest bardzo dużo, ale dają pojęcie co tam mozna zobaczyć.
Ja niestety nie miałam wtedy aparatu (i dobrze, pewnie byłaby trzecia podobna galeria ;) )
Pozdrowienia
Basia
Wściekłeś się z tymi wschodami i zachodami słońca?
Cytat:
Zamieszczone przez
orsini
Wściekłeś się z tymi wschodami i zachodami słońca?
To był jeden zachód słońca ;)
Ale faktycznie - sporo tego napstrykali.
Jednak Mi chodziło głównie o zdjęcia wcześniejsze, z krajoznawstwa po okolicach Sygetu.
Pozdrowienia
Basia
Basiu ja do Irka :lol: łeś, łeś końcóweczka :smile:
bo on codziennie zachód i wschód słońca planuje na tej www.
Twoje zdjęcia tzn te linki co wkleiłaś są fantastyczne , ale to już kiedyś chyba pisałam