Odp: Co to jest tzw."stonka"
Woluminy przepastne można by na ten temat napisać, chcąc etymologię słowa poznać i zaś zasadność użycia zanalizować.
Stonka to żuczek, ktorego imperialiści amerykańscy w porozumieniu z zachodnioniemieckimi militarystami oraz rodzimymi sabotażystami, dywersantami i szkodnikami zrzucali z samolotów na polskie pola, aby osłabiać ustrój "demokracji ludowej i sprawiedliwości społecznej" :lol:
To zaś konotacje negatywne strasznie nieść, ja bym powiedział, że to równie sympatyczna, aczkolwiek odmiennej urody kuzynka biedronki
..kuzynka nie kuzynka...jakiego koloru ma paski każdy wie... co to za partia...z niej
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
..kuzynka nie kuzynka...jakiego koloru ma paski każdy wie... co to za partia...z niej
Czytając powyższe głosy w "dyskusji":wink: myślę ,że za mało precyzyjnie napisałem pytanie .
Ps. a może trzeba było napisać czerwonymi i z capsem.:lol:
Powiedzenie "stonka"w odniesieniu do turystów wzięło się z czasów "kartkowego"zaopatrzenia w podstawowe produkty żywnościowe(niektórzy to pewnie jeszcze dobrze pamiętają)Nie dość ,że trudno było cokolwiek kupić ,to najazd turystów stwarzał dodatkowe kolejki w sklepach i wykupywanie wszystkiego do cna.Znam to z autopsji(w odniesieniu do innego regionu,ale wszędzie było tak samo).Teraz ma to pewnie inny podtekst i wymiar ekonomiczny-drobna złośliwość jednak tkwi dalej w tym określeniu,choć wielu miejscowych ze stonki żyje.
Określenie niestety w tym wymiarze jest mało-aktualne. Dziś państwo przyjeżdżają brykami, że hej. Puste są autobusy, a za czasów stonki
trudno było się wcisnąć. Dziś wyposażenie wozi się w bagażniku maluszka lub jakiegoś mercedesa, a stonka taszczyła wszystko w plecakach. Trudno by było miejscowym z tej stonkowej kasy wyżyć dziś.
Może odpowiem jako woditiel stonki.Ostatnio stonką zostaliśmy nazwani przez przewodników studenckich w Wetlinie. Moja grupa leśników, przesympatycznych ludzi i ja jako produkt turystyczny.
Określenie to zostało wymyślone przez ludzi z rozbujanym ego zwących się prawdziwymi turystami lub prawdziwymi ludźmi gór. Nie ważne, że nie znają regionu, ostatni raz byli tu z 10 lat temu ale są znakomicie zorientowani w kwestii komercjalizacji Bieszczadów. Plecak to nie wyróżnik. Dziś noszą go wszyscy. Raczej ciuchy z lumpeksu, leginsy i flanela są "zbroją prawdziwych ludzi gór". Wszyscy inni to owa stonka.
Witaj
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Może odpowiem jako woditiel stonki.
Litości!!! Nie odpowiadaj. Ten temat był wałkowany i wyjaśniony do samiuśieńtego końca jeszcze za czasu starego forum!
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
...i ja jako produkt turystyczny
Masz jakiś termin gwarancji?:wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
..Określenie to zostało wymyślone przez ludzi z rozbujanym ego...
Witaj w klubie!!!!:mrgreen:
Pozdrówka