Przepraszam, że tak od końca :
Cytat Zamieszczone przez Szczepan Ł. Zobacz posta
Zresztą nieprzypadkowo ukraińscy neo-faszyści, właśnie na pomniku poświęconemu profesorom lwowskim, napisali: "Śmierć Lachom"
Masz pewność, że to byli "ukraińscy neo-faszyści"? Bo ja na przykład nie mam pewności, że pomnik na Chryszczatej zniszczyli "polscy szowiniści". Zresztą - pomnik profesorów lwowskich został przywrócony do stanu sprzed zapaskudzenia, objęty został wzmożoną ochroną. Pisałem już o tym.

Co do Mordu profesorów lwowskich, to Ukraińcy z OUN ułożyli listy proskrypcyjne, z których skorzystali ich nazistowscy koledzy "po fachu" - tak czy nie, panie Oreście ?
Tak, ponoć były jakieś listy proskrypcyjne, sporządzone przez "krakowskich studentów". Pisze o tym we swoich wspomnieniach hr. Lanckorońska. Jak również wspomina, że na podstawie tych list nikogo nie udało się aresztować, bowiem były to martwe dusze, bądź adresy osób zmarłych. Czyżby więc "krakowscy studenci" byli antyhitlerowskimi sabotażystami?

Wreszcie tłumienie Powstania Warszawskiego, przy udziale kilkuset Ukraińców - również walczyli tam o Samoistną ?
Fakt, w momencie wybuchu Powstania były jakieś dwie kompanie ochrony obiektów na Szucha, a w pobliżu Warszawy tzw. Ukraiński Legion Samoobrony. Mogło to być razem kilkuset ludzi. Jednak jednostki te nie brały udziału w ważniejszych starciach z powstańcami, jak również nie splamiły się mordami ludności cywilnej.
Hm, a co to znaczy "samoistna"? Bo nie jest to tłumaczenie słowa "samostijna".

co robił ukraiński batalion szkoleniowy złożony z załogi obozu koncentracyjnego w Trawnikach, podczas tłumienia Powstania w getcie warszawskim ? - podziwiał widoki ?...
Obóz Koncentracyjny w Sobiborze - załoga: ok. 30 SS-manów, oraz ok.100-150 strażników ukraińskich... - w tym "słynny" Iwan Demianiuk...
W obu przypadkach obecni tam Ukraińcy raczej nie "walczyli" o "wolną Ukrainę"
To wszystko prawda, a szczególnie ostatnie zdanie. Otóż wszyscy ci esesmani nie byli żadnymi "ukraińskimi nacjonalistami" tylko zwykłymi sowieckimi jeńcami, którzy w ten sposób ratowali się przed śmiercią głodową w niemieckich obozach (jak wiesz, Niemcy wobec jeńców sowieckich nie stosowali żadnych norm i konwencji, z wzajemnością, ok. 2/3 jeńców sowieckich poniosło śmierć z głodu). Oczywiście nie jest to usprawiedliwienie ich niecnych uczynków.

Tak - tzw. Policja Granatowa, brała udział w pacyfikacji ludności żydowskiej na terenach z przewagą ludności polskiej
Tu także mamy zgodność

No i jeszcze do Batmanka - a podawaj, podawaj. Bo ja dokumentu o takiej nazwie nie znam. Najlepiej jakbyś te "kilka zdań" okrasił źródłowym przypisem, sygnaturą akt w archiwum, a jak jesteś w stanie - skanem oryginału. Bo mnie się wydaje, że to może być coś na kształt "uchwały Prowodu OUN" której autorem był nieboszczyk Prus

Pozdrawiam.