Ja tam dobrze wiem, kto zacz ONI.
"Idźcie zbożem, we wsi moskal stoi"
Pozdrawiam.
Ja tam dobrze wiem, kto zacz ONI.
"Idźcie zbożem, we wsi moskal stoi"
Pozdrawiam.
Ой, що в полі за димове? Чи то вірли крильми б'ються?
Orest, uderzyłeś w sedno i nagle wszyscy umilkli. Może to początek polsko-ukraińskiego opamiętania, bo ludziom się oczy otworzyły![]()
Ale napisał dobrze, że Rosja korzysta.
Zobacz - Ugoda Perejasławska - 1654 jako efekt powstań wynikiem których Kozacy Zaporoscy oddali Sicz carowi Aleksemu I. Patrz - car żadnej operacji wojskowej zdobywa Ukrainę i oszczędza przy tym ogromne sumy pieniedzy, które w przypadku militarnego rozwiązania wypłynęłyby z jego skarbca. mało tego - Chmielnicki i starszyzna kozacka poddaje Sicz dobrowolnie i w ocenie innych państw jest to przejaw opieki cara nad "bracmi" rusinami.
Potem przyszła kolej na osłabioną wojnami Polskę, tak zewnętrznymi jak i domowymi. I rozbior 1772r . Król Stanisław August Poniatowski i polski sejm tkzw. rozbiorowy zatwiedził zabory w 1773r. również i w tym przypadku oddanie terytorium Imperium Rosyjskiemu wyglądało na akt woli króla i narodu.
Widzisz analogię ??
od tego czasu po dzień dzisiejszy nasza historia, tak Polski jak i Ukrainy jest związana z Rosją. czasem mniej, czasem bardziej, czasem zupełnie, bo byliśmy terytorium Rosji.
zauważ, że kiedyś Polacy byli potężnym narodem i nawet w Rosji mieli dużo do gadania. powstał nawet film pod tytułem "1612" o wyparciu Polaków z Kremla.
tak dla przypomnienia - I powstanie kozackie tak zwane powstanie Kosińskiego to rok 1591-1593.
wtedy zaczęły się bratobójcze walki których efekty są widoczne po dziś dzień. carowie w życiu by nie pomyśleli, że ich polityka pogrąży 2 narody na ponad 300 lat.
to się nazywa prawdziwa konsekwencja w działaniu i prawdziwa polityka długofalowa. 1593, 1612, 1654, 1772, 1795 (III rozbiór) i od tego czasu całkowita zależnośc nie licząc okresu 1918-1939. w 1993r. wojska rosyjskie opuściły Polskę po 200 latach, na Ukrainie są do dziś od minimum 220 lat (likwidacja Siczy przez Katarzynę II) i najnowsza umowa gwarantuje im to na kolejne 30 lat (Flota Czarnomorska).
naszą państwowośc można smiało porównywac w wykpiewanymi w mediach tak zwanymi "rebublikami bananowymi" będącymi niegdyś koloniami.
tak nawiasem mówiąc Sicz Zaporoską założył Dymitr Wiśniowiecki - tej książę awanturnik nazywany Bajdą i słynny z ukraińskich dum - tu jest link do jednej z nich, można sobie posłuchac http://www.youtube.com/watch?v=R7qxdlDEDrc
Z tego samego rodu pochodził słynny Jeremi Wiśniowiecki i król Polski Michał Korybut.
Proszę sobie nie ubliżać i trzymać się tematu dyskusji. Za kolejne osobiste wycieczki będą bany.
dziękuje kolego ...czasami ponosi......ale te krzaczki orest mógłby zmienić...........
przedstawię opowieść mojego dziadka- - może nie Bieszczady ( w te przenieśli moja rodzinę po H_T w 52 ) ale adekwatna do dyskusji
rok 43- bojówka upa odwiedza krystynopol....mojemy dziadkowi miażdżą dłonie młlotem - potem każą rozwiązać ( tymi rękoma ) powieszonego najstarszego syna ( siedmiolatka ) ...tymi zmasakrowanymi dłońmi........a wtedy tym okręgiem dowodził niejaki Orest ( onyszkieiwcz- słusznie powieszony za PRLu) ....
aha....
do oresta...
nie mam na to żadnych dowód...jak na większość zrodnii banderowców...
ps.
orest - możemy pogadać w cztery oczy jak odwiedzisz okolice Ustrzyk Górnych...może nie mam takiej wiedzy jak TY....ale mam swoje argumenty;;
Witam wszystkich. Przebrnąłem przez przepastne czeluści tego wątku i głowa mnie rozbolała. Zastanawiam się kiedy w końcu dojdzie do prawdziwego pojednania. I wydaje mi się, że dopiero wtedy, kiedy nikt nie będzie odpowiadał "... ale druga strona...", tylko patrzył na swoją stronę, czy nie ma nic do poprawienia. Rozumiem, że ktoś komu jacyś ludzie zamordowali bliskich patrzy przez pryzmat tych wydarzeń i ciężko mu być obiektywnym. Ale bardzo dużo emocji w tym wątku się przejawia i one czasem biorą górę nad rzeczową dyskusją, co choćby było widać w kilku miejscach, gdzie wrzucano nieprawdziwe informacje, bo pewnie pasowały do prowadzonej tu nagonki. Nie mam zamiaru bronić UPA czy OUN, stoją za wieloma mordami, ale przypisujmy im tylko to, co zrobili, a nie więcej. Poza tym kilka pytań:
1. Dlaczego kolega Szczepan twierdzi, że Torzecki prowadzi pseudo-badania?
2. Czy gdyby prezydent Ukrainy powiedział, że przeprasza za zbrodnie choćby na Wołyniu, to wystarczyłoby to, czy domagalibyście by się więcej?
3. Czy, skoro porównywanie wysiedleń i Akcji Wisła do Wołynia jest uważane za niewłaściwe, to porównywanie działalności UPA/OUN do działania hitlerowców i komunistów jest właściwe?
4. Czy osoby piszące o ludobójstwie na kresach piszą to na podstawie emocji czy na podstawie źródeł? Z tego, co się orientuje to choćby Grzegorz Motyka nie chce używać słowa ludobójstwo.
Wybaczcie, że przy większości pytań nie piszę nicków osób, które o tym mówiły, ale chyba nie wytrzymałbym kolejnego przejścia przez ten wątek, a nie pamiętam dokładnie kto mówił o tych sprawach.
pozdrawiam Z
pewnie te krzaczki cokolwiek oni oznaczają![]()
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)
Zakładki