Strona 1 z 5 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Forumowy album dla Magurycza

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Domyślnie Forumowy album dla Magurycza

Moi Drodzy,

Po krótkiej naradzie z Szymonem i uzyskaniu jego placetu chciałbym – z drżeniem kolan – ogłosić, co następuje;

Wydajemy forumowy album fotograficzny poświęcony zapomnianym bieszczadzkim cmentarzom. Całkowity dochód z jego sprzedaży zostanie przekazany Maguryczowi.

Główne wytyczne akcji są następujące:
    - Autorami albumu będą członkowie i sympatycy forów beskidzkich, którzy wyrażą chęć udziału w projekcie.
    - Album będzie składał się z rozdziałów, z których każdy będzie zawierał:
    • merytoryczny opis miejsca pióra Szymona (w tym działania Magurycza, o ile takowe były),
    • osobisty opis miejsca pióra Autora (wrażenia z miejsca, relacja z wędrówki tamże, prozą lub wierszem… pełna dowolność),
    • kilka zdjęć miejsca wybranych przez Autora.

- Wszyscy pracują społecznie. Jedyne koszty, które są do pokrycia, to drukarnia, fiskus i (ewentualnie) dystrybucja.
    - Biorę na siebie kwestie redakcji, składu, druku oraz stronę finansowo-księgową. Wspiera mnie w tym wydawnictwo, w którym pracuję, a także moja jednoosobowa firma wydawnicza :)
    - W kwestii treści głos decydujący ma Szymon.
    - Mamy pełną jawność w kwestiach kasy – wszystkie dokumenty związane z obrotem finansowym będą publikowane na forum.

Wydawnictwo zostanie poprzedzone wstępem Szymona oraz orientacyjną mapą cmentarzy (celem mapy jest uporządkowanie treści, nie ściąganie tłumów). Przez wakacje będzie trwało pozyskiwanie materiałów, w okresie jesiennym (gdy Szymon zejdzie z gór) ogarniemy się z tym, co mamy, uzupełnimy ewentualne braki (np. z bogatego archiwum Magurycza) i wydamy dzieło (jak się spodziewam - najpóźniej na początku 2011 roku). Jeśli zatem ktoś chciałby się przyłączyć, a nie ma np. odpowiedniego archiwum zdjęciowego, ma całe wakacje na uzupełnienie braków.

Ponieważ podejmujemy ryzyko wydania albumu ze środków pochodzących z przyszłej sprzedaży, musimy wprowadzić dyscyplinę finansową. Nie możemy np. (przynajmniej na razie) przekazywać egzemplarzy w komis zaprzyjaźnionym księgarniom, ale musimy na bieżąco pozyskiwać kasę ze sprzedaży, by pokryć koszty pierwszego wydania (i mieć środki na ewentualne następne wydanie). Pierwszy nakład będzie wynosił pewnie 50-100 numerowanych egzemplarzy i będzie do nabycia u mnie (dla bezpieczeństwa PT Klientów - przez Allegro). Będę Was prosił o rozreklamowanie tego wydawnictwa wszelkimi możliwymi (prawnie dozwolonymi) środkami, ale to później, jak już będzie wiadomo, czym dilujemy :)

Póki co proszę Was serdecznie o dwie rzeczy:
    - rozpropagowanie akcji na innych forach beskidzkich (np. poprzez przeklejenie tego tekstu),
    - zgłaszanie chęci udziału w akcji, czyli o krótki mail na adres: marcowy@poczta.pl z informacją typu: „Chcę opisać cmentarz taki a taki, w kompie mam fajne zdjęcia, a w głowie fajny tekst”. Nie przysyłajcie na razie żadnych materiałów!

Poprosiłem o pomoc forumowych speców i obecnie zbieram oferty od drukarni (jeśli jeszcze ktoś ma chody w sensownej drukarni cyfrowej, to niech da znać, podeślę specyfikację do zapytania ofertowego). Jak będę miał oferty, to się okaże, na co nas stać i za ile.

To chyba tyle na początek. Będzie wdzięczny za wszelkie uwagi, wskazówki czy pytania.

No i niech Bies z Czadem mają nas w swojej opiece

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Domyślnie Odp: Forumowy album dla Magurycza

To ja od razu mam pytania.
    Czy rzecz dotyczy tylko bieszczadzkich cmentarzy? Czy też wjeżdżamy w Beskid Niski?
    Czy opisujemy cmentarze wszelakiego rodzaju? Wojenne i cywilne? Kirkuty?

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

50-100 egzemplarzy, to chyba sami wykupimy... Każdy z nas bedzie chciał mieć jeden dla siebie i może kilka na prezenty.
    Podoba mi się ten pomysł
    Pozdrawiam
    bertrand236

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Interesują nas cmentarze bieszczadzkie i zapomniane. Kropka :)

Raczej trudno byłoby ogarnąć całe Beskidy i stworzyć coś kompletnego i wiarygodnego. Chyba, że materiałów z nekropolii bieszczadzkich będzie za mało, wtedy zmienimy koncepcję :)

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Napiszcie, które są, a których fotek nie mamy to się zrobi, tzn ja zrobię może nie wszystkie jak ich będzie dużo, alem chętna jak coś
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Bardzo ciekawy pomysł. Trochę zdjęć mam, a może i opis jakiegoś cmentarza zrobię lub może dawnej flory cmentarnej jakby to też wchodziło w zakres . Materiały mam głównie z zachodniej i północnej części Bieszczadów.
    Marcin

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

Zgłaszam się!

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Pomysł fajny,ale uważam że się do niego trzeba przygotować tzn trzeba chyba specjalnie odwiedzić cmentarze w celach fotograficznych.Przydałaby się mapka cmentarzy oraz info co jest zfocone, a czego brakuje.Nie spieszyłbym się zbytnio,lepiej poodwiedzać miejsca i zgromadzić materiały (fajny cel wycieczkowy) niż się rzucać z marszu,no chyba że mamy już tyle zdjęć że ho ho.Pytanie czy interesują nas również kapliczki,cerkwiska? Cmentarze wojenne?
    Pozdrav

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Pomysł fajny,ale uważam że się do niego trzeba przygotować tzn trzeba chyba specjalnie odwiedzić cmentarze w celach fotograficznych.
    Właśnie w tym celu ogłaszamy akcję przed wakacjami, a jej zakończenie odbędzie się po wakacjach.

Przydałaby się mapka cmentarzy oraz info co jest zfocone, a czego brakuje.
    O zgłoszeniach od Was będę na bieżąco informował, więc wkrótce będziemy wiedzieć, na czym stoimy. Na razie badamy potencjał forumowiczów :)

Nie spieszyłbym się zbytnio,lepiej poodwiedzać miejsca i zgromadzić materiały (fajny cel wycieczkowy) niż się rzucać z marszu,no chyba że mamy już tyle zdjęć że ho ho.
    Że niby trzy miesiące na zbieranie materiałów to "za duży pośpiech i rzucanie się z marszu"? :) Po paru godzinach akcji mam już kilka zgłoszeń, więc bądźmy dobrej myśli.

Pytanie czy interesują nas również kapliczki, cerkwiska? Cmentarze wojenne?
    Interesują nas te rodzaje nekropolii, na których działa Magurycz, więc także wojenne i cerkwiska, ale NIE wolnostojące kapliczki czy krzyże przydrożne.
    Ostatnio edytowane przez Marcowy ; 21-06-2010 o 15:58

Bieszczadnik Awatar Misieg
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

Pytanie: do kiedy można nadsyłać zdjęcia itp?

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)