Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 125

Wątek: Myśliwi

Bieszczadnik Awatar mavo
    Na forum od
    11.2008

Domyślnie Odp: Myśliwi

Przyznaje ze jestesmy coraz wygodniejsi.Pewnie ze jak sie da to podjade jak najblizej. Ale ja jade co pare dni z karma.Czyz to nie jest radosne jak po pewnym czasie nawet bazanty na moj widok nie specjalnie szybko odlatuja.
    Klopsiku.Przez te trzydziesci lat mojej przygody z lowiectwem nie spotkalem w polu z karma dla dzikiej zwierzyny nie mysliwego.O czyms to swiadczy.Prawda?Gadac to kazdy potrafi.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

strzelac do zwierza podczas jedzenia takze kazdy potrafi
    woodcraft is life craft

Bieszczadnik Awatar mavo
    Na forum od
    11.2008

Widziales czy slyszales?

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

No ja nie widziałam, ale po coś chyba stoi nowiuteńka ambona przy paśniku?
    Nie wierzę, że postawili ją fotoamatorzy w celu robienia nocą zdjęć...
    To powinno być zabronione, a nie powszechnie spotykane.
    Myślałam, że może tylko tu u mnie na północy, ale jak widać nie tylko;-((((
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Naturalnym kontrolerem populacji lisów była wścieklizna,w czasach sprzed masowych szczepień ilość lisów wahała się od 30-60 tysięcy,teraz jest 220tys i rośnie.Nie wiem,czy nie lepiej było zostawić w spokoju tą wściekliznę,są już nowoczesne,bezbolesne szczepionki,trzeba by skalkulować ponownie,nie upieram się.Widać wyraźnie że myśliwi sobie nie radzą z kontrolą populacji lisa,a dlaczego tak jest to osobny temat.Gdzieś czytałem że wtedy gdy powinno się strzelać lisa, akurat jest sezon na "coś tam" i myśliwi zajęci,a jak zabierają się za lisa to już jest "po ptokach" i musieliby wtedy strzelać z maszynówki dla osiągnięcia efektu regulacyjnego.Poza tym nabój kosztuje 8-11zł a skórka 6-7.Ale ważne jest to że lis się "urwał" i tyle.
    Pozwól, że pozostanę jednak zwolennikiem "szczepień" lisów - przyjęcia serii zastrzyków, albo zachorowania na wściekliznę, nie życzył bym nawet temu, który z workiem na plecach pędzi przez knieje do ambony postawionej tuż obok paśnika...
    Jeśli chodzi o szkody rolnicze,leśne to uważam że nie są one na tyle istotne,żeby państwo nie mogło bez szemrania zapłacić,poza tym część ryzyka powinni rolnicy/leśnicy wkalkulować w swój/nasz biznes.Ja zresztą nie neguję potrzeby regulacji,twierdzę tylko że skoro sobie myślistwo nie radzi trza je naprawić (najpierw), a jak się nie da to zlikwidować.W istniejącej formie nic nam po nim.
    Po pierwsze - to państwo (a więc my wszyscy) ma większe problemy, niż szkody wyrządzone przez dziką zwierzynę - idioci w rządzie są większym problemem.
    Łatwiej zwymyślać myśliwych, niż np. ekipę, na którą się zagłosowało w wyborach - to rząd generuje debilne ustawy, głupawe i nieprzejrzyste prawo itp. - akurat to nie jest wina myśliwych, tylko naszego oświeconego inaczej elektoratu.
    Po drugie - to chyba sobie nie zdajesz sprawy, jakie straty w rolnictwie mogła by spowodować nie "odstrzeliwana" przez powiedzmy 2 lata zwierzyna !!
    Po trzecie - rolnicy i leśnicy, owszem mogli by wkalkulować swoje straty w koszty produktów, ale Ty musiał byś je również wkalkulować idąc do sklepu po jedzonko - odpowiada Ci chlebuś w cenie powiedzmy 10 zł za bochenek ?
    PS Witaj,dobrze że wpadłeś,z Tobą się elegancko kłóci
    Mnie również miło, planuję kulturalną dyskusję/kłótnię
    Cytat Zamieszczone przez mavo Zobacz posta
    Poluje 30 lat.Od zawsze słyszę glosy jakie to be. Najczęściej z ust ludzi którzy pewnie nigdy nie byli w polu. Którzy nigdy nie taskali na plecach worka pełnego karmy przez zaspy w śniegu i tęgim mrozie.Pewnie nawet nie wiedza co to wnyk.Nigdy nie próbowali uwolnić jeszcze żywej sarny z owego wnyka.Nie spędzili kilku nocy na probie ochrony przed dzikami upraw okolicznych rolników. ( najczęściej nieudanej)
    Nie wzruszyłeś mnie tym workiem na plecach tachanym przez zaspy i na mrozie - uważam, że dokarmianie zwierzyny to totalna głupota.
    Przez setki tysięcy lat, zwierzęta radziły sobie bez dokarmiania - widocznie wtedy zwierzyna nie wiedziała, że to myśliwi wiedzą najlepiej, co powinna jeść w zimie. A zimy były (zwykle) dużo cięższe...
    Sens ma jedynie zimowe dokarmianie bażantów - dlatego, że ten obcy gatunek, zwyczajnie sobie w naszych warunkach klimatycznych nie radzi.
    Bajki o pożyteczności dokarmiania dzikiej zwierzyny, proszę zachować dla przedszkolaków, oraz osób o PRL-owsko-PGR-owskiej mentalności - mam znajomych myśliwych, ale zarówno ich, jak i moja inteligencja nie mogła by takich dyrdymałów przetrawić.
    Swiete slowa Szczepanie.W PZł dzieje sie zle.Jak to zmienic ? Nie wiem.Ukladziki sa mocne.. A i materiał na nowych kolegów taki jakiś inny.
    A poza wszystkim strzał adrenaliny jaki sie dostaje po strzale do wyrywającego spod nóg bażanta jest tak silny ( nie chcę napisać, że przyjemny) że nigdy z niego nie zrezygnuję. Przecież jesteśmy drapieżnikami.
    Nie tylko PZŁ, ale i np. PZW jest "chory", ale np. wędką raczej ciężko kogoś zabić, a złowioną rybę zawsze można wypuścić.
    Jem mięso, więc (pośrednio) zabijam zwierzęta - ale robi to za mnie rzeźnik - to tego obecnie sprowadza się myślistwo - do odwalania "brudnej" roboty, bo nie każdy potrafi zabić sarenkę, za to, że obgryzła drzewko, albo zniszczyła komuś uprawę.
    Takie myślistwo akceptuję, a nawet popieram - ale nie trawię chamstwa, "mięsiarstwa" i głupoty.
    Pozdrawiam

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

Przez te trzydziesci lat mojej przygody z lowiectwem nie spotkalem w polu z karma dla dzikiej zwierzyny nie mysliwego.O czyms to swiadczy.Prawda?Gadac to kazdy potrafi.
    ...oj tam oj tam... nawet dzieci w przedszkolu sypią ziarno do karmnika..
    a zwierz w lesie od milionów lat sam sobie radzi... po co karmić? Widziałeś kiedyś dietetyka ze strzelbą wymierzoną w CIebie po obiedzie?

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

mavo, wybierz lesnictwo w okregu rpdl krosno to ci zorganizuje lokalna wycieczke pod tytulem "paś i strzel"
    woodcraft is life craft

Bieszczadnik Awatar mavo
    Na forum od
    11.2008

Klopsiku.Slepy nie jestem.WYstepuje tutaj troche w roli adwokata diabla.Ja osobiscie mialem kupe szczescia ze zaczynalem polowac z ludzmi dla ktorych etyka nie byla pustym slowem.Dla ktorych polowanie bylo czyms wiecej niz tylko pozyskanie za wszelka cene.Mialem szczescie poznac wspanialych ludzi.Prawdziwych mysliwych.Oni odchodza.A kto przychodzi?. W wiekszosci ludzie ktorzy nigdy nie powinni byc czlonkami PZL.Dzisiaj w zasadzie kazdy chetny musi zostac przyjety do kola lowieckiego ( staz kandydacki).Kola przyjmuja bo zatym ida pieniadze (wpisowe).Slyszalem o 20 30 tysiacach zl.Ciezko mi uwiezyc w takie polaczenie pasji lowieckiej z zasobnoscia portfela.Znam koła, w których tego typu ludzie przejmuja władze i robia co chca(autopsja). Jak z tym walczyc? Wladze okregowe PZL chca miec swiety spokoj. Toz to dobre synekury. Najczesciej w ogole nie reaguja na zglaszane problemy.
    Szczepanie zgadzam sie z Toba odnosnie bezsensu dokarmiania ale sa grafiki i kontrole . Mus.
    Krysiu, czy lisy naprawdę nie jedza siana?
    Ale mimo wszystko lowiectwo to piekna sprawa.
    Kocham to.
    Nie wrzucajcie nas wszystkich do jednego gara.
    Nie jestem miesiarzem.
    Darz Bor

Nie cofniecie kijem Wisły drodzy Wegetarianie!

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez trzykropkiinicwiecej Zobacz posta
    ...oj tam oj tam... nawet dzieci w przedszkolu sypią ziarno do karmnika..
    a zwierz w lesie od milionów lat sam sobie radzi... po co karmić?

mysmy z pania w podstawowce przynajmniej raz na miesiac chodzili pomagac lesniczemu dawac karme do pasnikow... byly tez cale akcje zbierania zoledzi dla dzikow- nawet lesniczy nam za to placil- chyba 1 zl za kg zoledzi, a ktory dzieciak najwiecej nazbieral to potem mogl isc z lesniczym rozsypywac to ziarno w odpowiednich miejscach.. Bardzo byly promowane w szkole takie akcje...a dla dzieciakow fajna zabawa

mam mieszane uczucia odnosnie dokarmiania zwierzat... ptaszki zima zawsze karmie, moze by sobie daly rade ale zawsze mi ich zal...
    Ostatnio edytowane przez buba ; 30-12-2010 o 16:46
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)