zarezerwowane mam :)W VIII też będzie dużo ludzi!Rezerwuj kwaterę już dziś!
zarezerwowane mam :)W VIII też będzie dużo ludzi!Rezerwuj kwaterę już dziś!
Popieram wybor Wetliny jako miejsce do wypadów .Jesli będziesz chodzic sama to odradzałabym schodzenie do Wetliny Działem .Szczególnie w sierpniu kiedy szybko robi sie ciemno .Sama schodzilam tamtedy 2 lata temu i nie było miło.Nie zauwazylam ze za mną nikt nie idzie .Skusilam sie tym ze widzialam kilka osob na szlaku (ale byly to osoby wchodzace na Rawkę) Widoki na Polonine Wetlinska piękne ale po zejsciu do lasu zrobilo sie ciemno i strasznie .Gdyby to byl moj pierwszy dzien w Bieszczadach tak jak Ty planujesz to byłby raczej ostatniJesli załapiesz sie na jakies towarzystwo to pewnie ze dobrze zejsc prosto do noclegu.Ale jesli nie to nie ryzykuj .Nie widze nic złego we wchodzeniu i schodzeniu tym samym szlakiem .Widok na Wetlinska przy schodzeniu do przełeczy Wyznianskiej jest cudowny tylko szkoda ze sie szybciej schodzi .No ale nie ma niespodzianek.
Jesli bedziesz mieszkac w Wetlinie to zdecydowanie lepiej jest isc Wetlińska z Berehów jak pisze Bertrand .Ja osobiscie dochodze do szczytu Smereka i wracam do przełeczy Orłowicza tak zeby zejsc do Wetliny zóltym szlakiem .W ten sposob unika się przechadzki asfaltem .No ale wszystko zalezy od tego gdzie w Wetlinie bedziesz mieszkac .Miłego wędrowania :)
dziękuję, pomyślę nad tym, co napisałaś :)
E no nie strasz biednego człowieka - gdzie w sierpniu wcześnie ciemno się robi?? Dla Bieszczadów - 1 sierpnia wschód słońca 4:59; zachód 20:10, dla 30 sierpnia wschód słońca 5:41, zachód 19:16 Jest taka fajna stronka podająca wchody i zachody dla konkretnej lokalizacji: http://calendar.zoznam.sk/sunset-pl.php trzeba jeno współrzędne geograficzne wpisać - dla Biesów długość ok 22.7 szerokość ok. 49.1
Co do Działu - traska nie jest długa i nawet robiąc odejście Mała R - Wielka R - Kremenaros - Wielka R. - Mała R. i dopiero Działem do Wetliny spokojnie przejdzie się to w dzień - po widoku znaczy (zakładając oczywiście przyzwoitą porę wyjścia w góry i nie mówię, że o 6 rano) Ostatnio )( Wyżniańska - Mała R. - Dział - Wetlina szłam w październiku i z powrotem na noclegu (spałam w Cisnej) byłam kole 16. A jakoś jak się schodzi lepiej się rozgląda i podziwia widoki niż przy wchodzeniu. Tak, że uszy do góry w sierpniu dzień jest wystarczająco długi na opisane przez Ciebie trasy i życzę "zarażenia" się Biesami
![]()
Ostatnio edytowane przez marmota_m ; 02-07-2011 o 10:39
Potwierdzam to co napisała marmota_m.
Zdecydowanie lepiej najpierw Rawki a potem Działem do Wetliny.Spokojnie zdążysz.
Szedłem w obie strony i zdecydowanie bardziej polecam to co polecam :)
generalnie najlepiej rano PKS-em czy czym kolwiek innym na kołac do Berehów Grn. i zawsze lepiej dochodzić do miejsca zamieszkania na koniec bezpośrednio aniżeli jeszcze liczyć na transport, nie musisz się spieszyć, dlatego przychylam się do w/w - Rawki-Dział-Wetlina, ale Berehy-Chatka Puchatka-Smerek-Wetlina, a Caryńska z Berehów zawsze zdecydowanie łatwiejsza i mniej nużąca w podejściu niż z Ustrzyk Grn, przez ciemny las....
Acha w nocy jest naprawdę ciemno, zwłaszcza jak pochmurne niebo jest
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Chyba że jest się w ciemnym lesie w bezchmurny dzień to już nie jest tak jasno ;p
Witam,
Ja bym odpuściła sobie Dział w ogóle. Zamiast tego połączyłabym Rawki z Caryńską - pętelka Przełęcz Wyżniańska - Caryńska - Ustrzyki G. - Rawki - P.Wyżniańska. Wtedy zostaje Ci jeden dzień na Bukowe Berdo - Szeroki Wierch.
Bukowe Berdo i Szeroki Wierch koniecznie trzeba zobaczyc .Przydałby sie jeszcze jeden dzien pobytu :) Bo ta "pętelka" to troche mecząca moze byc.Jesli juz to nie na pierwszy dzien .
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki